ALBANSKI POLITIČARI HOĆE DA FALSIFIKUJU SRPSKU ISTORIJU: Otimaju nam Dečane!
Foto: Shutterstock, Fonet AP

Krvnici bez stida

ALBANSKI POLITIČARI HOĆE DA FALSIFIKUJU SRPSKU ISTORIJU: Otimaju nam Dečane!

Politika -

Vlasti u Prištini pokrenule promotivnu kampanju širom sveta, a da bi privukle turiste da dođu na Kosovo i Metohiju, prisvojile pravoslavnu svetinju

Samoproglašena država Kosovo ponovo pokušava da prisvoji i otme jednu od najznačajnijih srpskih svetinja!Naime, vlasti u Prištini su širom sveta pokrenule agresivnu promotivnu kampanju promocije Kosova, a kako bi privukli strane turiste da im dođu u posetu, oni su, u dogovoru sa inostranim izdavačima, štampali karte na koje su stavili ni manje ni više nego srpski manastir Visoke Dečane.

- Obilazeći knjižare u Pragu, ugledao sam mapu Kosova koja je na naslovnoj strani ilustrovana Dečanima. Malo je reći da sam bio iznenađen, jer ovde se ne radi o mapi Kosova kao sastavnog dela Srbije, već o samostalne države, a to se jasno vidi po tome što je pored fotografije Dečana stavljena zastava samoproglašenog Kosova. To je ona zastava koja je usvojena 17. februara 2008, kad su Albanci u tamošnjoj skupštini jednostrano usvojili nezavisnost od Srbije.

Neće moćiŠef srpske diplomatije Ivica Dačić upozorava da kosovske vlasti ovim samo nastavljaju s pokušajem otimanja svega što je srpsko.- Oni očigledno hoće da srpske svetinje pretvore u albanske, ali neće im proći. Mi se protiv toga uporno borimo i više puta smo svuda na to ukazivali, a da ta naša borba ima smisla, govori to što smo izvojevali da Kosovo ne bude primljeno u Unesko - kaže on.Prisvajaju srpsko nasleđeKosovski Albanci pokušavaju da prisvoje srpsku istoriju zato što nemaju sopstvenu, ocenjuje za Kurir ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.- Kada već nisu uspeli da spale sve srpske manastire i crkve na KiM ili da proteraju sve Srbe, kada nisu uspeli da zatru sećanje na vekove srpske istorije na KiM, onda pokušavaju da pripišu sebi istoriju i kulturu koju nemaju. Svi spomenici pod zaštitom Uneska, velike kulturne vrednosti, ili su srpsko nasleđe ili su iz otomanskog perioda. Zato su i izmislili naziv Kosovari da bi srpsko nasleđe postalo kosovsko. Ko nema svoju istoriju, mora da prisvoji tuđu.

Atak na sve što je srpskoUNESKO STAO NA STRANU SRBIJEKosovske vlasti već su i ranije pokušavale da otmu srpske svetinje. Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i crkva Bogorodica Ljeviška su kulturna dobra na teritoriji KiM koja su na Uneskovoj listi svetske baštine, ali Priština je htela da ih preimenuje u „kosovske kulturne spomenike“, što je izazvalo oštru reakciju Beograda, te to nije prošlo u Unesku. Takođe, Kosovo je pre dve godine podnosilo i zahtev za prijem u tu organizaciju, ali tokom glasanja o pristupanju na generalnoj konferenciji nije dobilo dovoljan broj glasova.

Matija BećkovićODUVEK SMO BILI GLOBALISTIAkademika Matiju Bećkovića iznenadila je ovakva promocija Kosova, ali zatim je čitav slučaj prokomentarisao u ironičnom stilu, po čemu je prepoznatljiv.- Izgleda da su naši preci pre mnogo vekova bili globalisti, pa su jedini na svetu podizali hramove na tuđoj zemlji, tako da Albanci nisu morali da se muče oko takvih sitnica - kazao nam je Bećković.

Boban Karović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE: Ko su najveći Srbomrsci na svetu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track