(FOTO) DRŽAVNI VRH U LJUBOVIJI: Susret Vučića i Dodika na sredini mosta Bratoljub
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

(FOTO) DRŽAVNI VRH U LJUBOVIJI: Susret Vučića i Dodika na sredini mosta Bratoljub

Politika -

LJUBOVIJA - Vše hiljada građana Podrinja sa obe strane Drine okupilo se danas kako bi prisustvovalo spajanju obala reke na mostu "Bratoljub" u Ljuboviji, a kojem prisutvuju predsednik Srbije Tomsilav Nikolić i predsednik RS Milorad Dodik, premijer Aleksandar Vučić i premijerka RS Željka Cvijanović i ministri vlada Srbije, Republike Srpske i BiH.

Delegacija Srbije predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem na polovini mosta se susrela sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom RS Željkom Cvijanović.

Potom su se okupljenim građanima i predstavnicima medija sa glavne bine obratili premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

13.37 - Odlazeći predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da su zemlje krvotok svih zemalja, pa i srpskih i da niko osim nas nema Moravu i Drinu.

"Morava i Drina su one vode koje udovoljavaju identitetsku žeđ kod Srba", rekao je Nikolić i napomenuo da preko mosta i peške može da se stigne s jedne na drugu stranu.

"To je Bratoljub, simbol zajedništva, most koji spaja Ljuboviju i Bratunac i našu težnju da se volimo i uvažavamo jer mi smo deca iste majke. Bratoljub nas spaja zanavek. Korak preko ovog mosta je korak u susret bratu. Neka nam je svima na ponos i radost, ovaj most, buduća žila kucavica", poručio je predsednik Nikolić.

13.31 - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je na početku govora predstavnike obe vlade.

"Ovaj most je dokaz da nismo dane provodili u beznađu već smo gradili most. Umesto da ispravljamo krivu Drinu, odlučili smo da je spajamo. Znam da je ovo bio decenijski zahtev ovih ljudi, ali da nije bilo Vlade Srbije ovog mosta ne bi ni bilo. Ova reka za srpski narod ima poseban značaj. Ovo nije napravljeno da deli, već da spaja. Da se bude tu i da se ovde razvija posao. Saradnja Srbije i RS odnose se i na obrazovanje, zdravstvo, kulturu....I na tom planu je učinjeno mnogo, mnoge procedure su kraće...Verujemo da ima još mnogo stvari koje moramo da uradimo. Želim da se zahvalim gospodinu Tomi Nikoliću za jednu uspešnu i dobru saradnju", rekao je Dodik.

"Ne smemo stati, moramo ići dalje, graditi puteve, auto-puteve, mostove, graditi život", rekao je na kraju Dodik.

13.26 - Premijer Srbije je govoreći o značaju izgradnje mostova spomenuo i ekonomski aspekt.

"I Ljuboviji i Bratuncu potreban je rad. I Srbiji i Republici Srpskoj...To su mostovi koji će umnožiti naš kapital. Oni su uslovi svih naših uslova i baza svih naših nada", dodao je premijer. "Hvala svim radnicima koji su vredno radili i hvala svim preduzećima i hvala vama - narodu...Živela Srbija, živela Republika Srpska", poručio je premijer na kraju izlaganja.

Vučić je okupljenim građanima rekao da su radovi završeni na vreme i da je ovo 12. most na Drini.

13.21 - "Hoću svima da se zahvalim i da vam kažem da smo radove na mostu izveli na vreme. Važno je da spajamo obale, gradove, države, važno je da spajamo i srpski narod, ali i Srbe i Bošnjake. Zidovi ili mostovi? Odgovorite danas na to pitanje, ovde, na reci Drini. Mostovi su osnovna fizička i simbolička veza koja omogućava normalan život. Preko mostova se spajamo i prestajemo da se plašimo jedni drugih.", rekao je premijer Vučić i dodao da ne mora ni da govori o potrebi da se srpski narod povezuje.

13.15 - Tokom obilaska mosta političari su se upoznali sa pojedinostima u vezi sa izgradnjom ovog objekta.

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

13.13 - Predstavnici Srbije i Republike Srbije potom su zajedno prošetali Bratoljubljem.

13.08 - Delegacija Srbije sastala se na sredini mosta sa delegacijom Republike Srpske.

13.04 - Delegacija Srbije predvođena premijerom Vučićem i predsednikom Nikolićem krenula je ka sredini mosta.

Radovi na mostu nazvanom "Bratoljub", koji je dug 227 metara, počeli su 20. oktobra 2015. godine.

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

Na bini na mostu "Bratoljub" nalaze se zastave Srbije, Republike Srpske i BiH, a građani u Ljuboviji u kolonama pristižu ka mostu te je saobraćaj blokiran.

Radovi na mostu nazvanom "Bratoljub", koji je dug 227 metara, počeli su 20. oktobra 2015. godine.

Projekat izgradnje mosta Ljubovija - Bratunac obuhvata izgradnju mosta, pristupnih saobraćajnica i zajedničkog prelaza, a vrednost je 13 miliona evra.

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

Srbija je projekat finansirala sa 5,5 Federacija sa 7, 4 i RS sa 335.000 evra.

Srbija gradi ceo most i pristupnu saobraćajnicu u Ljuboviji, a Republika Srpska pristupnu saobraćajnicu i zajednički granični prelaz.

Kako je najavljeno, završetak radova na celom projektu izgradnje mosta i pristupnih saobraćajnica se očekuje u septembru 2017. godine.

Taj most će za privrednike iz Republike Srpske biti najkraća veza sa Koridoriom 11 i Lukom Bar.

Most ima sedam raspona i ukupno osam stubova, od čega četiri u reci i po dva na svakoj obali.

Betonski most je širok 13,9 metara i imaće biciklističku i pešačku stazu.

Izvođač radova je konzorcijum četiri domaća preduzeća koje predvodi MBA - Ratko Mitrović niskogradnja, a projekat je uradio Saobaćajni institute CIP.

DODIK SA VUČIĆEM PORUČIO S BRATOLJUBA: Umesto da ispravljamo krivu Drinu, odlučili smo da je spajamo

(EPK/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track