TOMA NIKOLIĆ UZIMAO MERE ZA GROBOVE: Najraniji radovi odlazećeg predsednika!
Foto: Zorana Jevtić

Vredan

TOMA NIKOLIĆ UZIMAO MERE ZA GROBOVE: Najraniji radovi odlazećeg predsednika!

Politika -

Rukovođenje „Gradskim grobljima“ u Kragujevcu deo je karijere koji je predsednik Srbije Tomislav Nikolić izgleda želeo da zaboravi. Zbog ovog posla još iz ranih devedesetih mu je prikačen nadimak Toma Grobar, ali on o tome nikada nije javno govorio.

Odlazeći predsednik Tomislav Nikolić uskoro prelazi na direktorsko mesto tek osnovanog Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje s Rusijom i Kinom, što će zapravo predstavljati njegov povratak u direktorsku fotelju.

Istina, biće ovo nešto sasvim drugačije u odnosu na rukovođenje „Gradskim grobljima“ u Kragujevcu, što je deo karijere koji je Nikolić izgleda želeo da zaboravi. Iako mu je zbog ovog posla još iz ranih devedesetih za ceo život prikačen nadimak Toma Grobar, on o tome nikada nije javno govorio.Stalno u žutom „jugu“Međutim, Kurir je došao u posed dve prave relikvije koje aktuelnog predsednika smeštaju u vreme kad je bio tehnički direktor JKP „Gradska groblja“, gde je radio od 1990. do 1992. godine. U pitanju je fotografija mladog Nikolića s lopatom u rukama i grobljanskim buldožerima u pozadini, i račun za demontiranje spomenika koju potpisuje on lično kao izvođač radova na Varoškom groblju u Kragujevcu.„Postojeći opseg podići za dvadeset centimetara u krug i uraditi prani kulijer sa dve strane. Postojeći spomenik demontirati i ponovo montirati“, piše u nalogu koji je potpisao Tomislav Nikolić kao odgovoran za kalkulisanje i izvođenje radova.Nikolić je kao tehnički direktor bio zadužen za parcelisanje groblja, prepravku postojećih grobnica i izgradnju i postavljanje novih. Njegove nekadašnje kolege i danas se sećaju njegovog žutog „juga“ kojim je svaki dan dolazio na posao.Inovator na poslu- Taj auto mu je bio zaštitni znak i nije hteo ni da čuje da ga proda. A znao je da ga izda. Sećam se da je jednom prilikom Toma krenuo za Beograd, a „jugić“ neće da upali. Svi smo izašli da ga guramo - priča nam jedan od Nikolićevih bivših kolega.Ovaj Kragujevčanin tvrdi da je njegov poznati sugrađanin te 1990. bio pravi inovator na poslu, jer je, na primer, ukinuo preprodaju grobnih mesta i uveo promene u radnim zadacima.- Imao je tu saosećajnu crtu i umeo je s ljudima. Trudio se da zaposleni koji komuniciraju sa ožalošćenima pokazuju saosećajnost. Nije mu bilo teško da sedne u kola i sam reši problem na koji je neko došao da se požali - ispričao nam je ovaj penzioner.Nikolić nije želeo da govori za Kurir o vremenu kad je radio na groblju.

RačunicaKALKULACIJA NA 3.532,80 DINARANa ovoj priznanici Nikolić je navedene usluge na Varoškom groblju u Kragujevcu naplatio tačno 3.532,80 dinara. Da li je precenio ili potcenio izvedene radove, nemoguće je izračunati, jer se kurs dinara između 1990. i 1992, kad je Nikolić obavljao pomenutu dužnost, česte i znatno menjao.

BiografijaPRUGA, INVESTICIJE, GROBLJE, PA POLITIKAPretpolitički život Tomislava Nikolića počinje 1971. godine, kad se zaposlio u građevinskom preduzeću „Žegrap“, gde je bio čak i šef izgradnje na pruzi Beograd-Bar. Zatim 1978. prelazi u firmu „22. decembar“, na mesto šefa odseka za investicije i održavanje. Poslednja stanica pre dugogodišnjeg stranačkog i državničkog posla mu je upravo kragujevačko komunalno preduzeće i briga o grobljima, gde je na funkciji tehničkog direktora bio od 1990. do 1992. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja