SDPS POKREĆE INICIJATIVU Ljajić: Parlament da usvoji Deklaraciju o antifašizmu
Foto: Dado Đilas

Predsednik Socijaldemokratske partije

SDPS POKREĆE INICIJATIVU Ljajić: Parlament da usvoji Deklaraciju o antifašizmu

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić najavio je danas da će poslanička grupa SDPS u Narodnoj skupštini pokrenuti inicijativu za usvajanje Deklaracije o afirmaciji antifašizma i sprečavanju revizije istorije ocenjujući da rehabilitacija Nikole Kalabića baca senku na veliku žrtvu koju je naša zemlja podnela u borbi protiv fašizma.

Ljajić je u saopštenju naveo da je donošenje ovakve deklaracije neophodno nakon rehabilitacije četničkog komandanta i saradnika okupatora Nikole Kalabića pred Višim sudom u Valjevu.

On smatra da takva odluka "predstavlja klasičan pokušaj revizije nespornih istorijskih činjenica i "baca senku na veliku žrtvu koju je naša zemlja podnela u borbi protiv nacizma i fašizma".

"U posleratnoj Evropi dogodilo se važno pomirenje nekada zaraćenih strana, ali uz jasnu svest na čijoj strani je bila istorija i sve što je čovečanstvo stvaralo vekovima unazad kao tekovinu za budućnost. To je temelj antifašizma. Zato se moraju napustiti sve relativizacije i što je još važnije, moramo se suprotstaviti rehabilitaciji okupatorsko - kvislinškog režima u tadašnjoj Srbiji", rekao je Ljajić.

On je dodao i da antifašizam nije, kako neki žele da ga predstave, "zastarela ideja koja podseća na stare podele, već je živ vrednosno - ideološki sistem".

"Onoliko koliko je aktuelno podgrevanje opasnih ideja bliskih fašizmu ili čak i njegovo oživljavanje, toliko su aktuelne i neophodne pouke antifašizma. Sistem zločina je poražen u Drugom svetskom ratu, ali mračne ideje se ne mogu poraziti osim ako ne afirmišemo suprotna stanovišta na kojima počiva moderan, civilizovan svet", zaključio je Ljajić u saopštenju.

REHABILITOVAN NIKOLA KALABIĆ: Četnik ponovo podelio Srbiju

U KOPLJARIMA POKLANO 24 KOMUNISTA: Ovako je govorio danas rehabilitovani četnik KALABIĆ!

SRAMNA ODLUKA SUDA: LDP osudio osudio rehabilitaciju Nikole Kalabića

REHABILITOVAN NIKOLA KALABIĆ: Sud u Valjevu odlučio u korist unuke četničkog komandanta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track