Najnovije vesti

SPALA KNJIGA NA DVA SLOVA: Ivica Dačić ili Ana Brnabić naslediće Vučića
Foto: Marina Lopičić

Aleksandar Vučić poslednji put predsedavao sednici Vlade

SPALA KNJIGA NA DVA SLOVA: Ivica Dačić ili Ana Brnabić naslediće Vučića

Politika

Odlazeći premijer svim ministrima poklonio po knjigu, a na osnovu izbora naslova, naslediće ga ili šef diplomatije Ivica Dačić, ili Ana Brnabić

Izabrani šef države Aleksandar Vučić u igri za novog premijera ostavio je Ivicu Dačića i Anu Brnabić, sudeći na osnovu izbora oproštajnih poklona koje je odlazeći predsednik Vlade podelio svojim saradnicima na poslednjoj sednici kojom je juče predsedavao.

Šef diplomatije Ivica Dačić dobio je knjigu o srpskim vladarima, a ministarka državne uprave Ana Brnabić izdanje o Milanu Stojadinoviću, nekadašnjem predsedniku vlade Kraljevine Jugoslavije. Da to nagoveštava veliki rasplet oko toga ko će biti Vučićev naslednik ukazuju knjige koje su dobili ostali ministri.

Iako je rekao da još nema konačnu odluku o premijeru, Vučić je bio zagonetan kada je reč o poklonima, pa je pojasnio da je za svakog ministra pažljivo odabrao knjigu iz sopstvene biblioteke, i to po „triki kriterijumu“.

Šala s Vulinom

- Ne biste pretpostavili zašto je neko neku knjigu dobio. Svakome znam kome sam i zbog čega koju dao - napomenuo je odlazeći premijer.

Kako je rekao, ministar rada Aleksandar Vulin imao je najviše razloga da se naljuti jer je dobio knjigu o NATO.
- Jadranka je, na primer, umesto Evrope dobila Kinu. Svakome sam pronašao nešto. Šalio sam se najviše na Vulinov račun. Nadam se da se nije naljutio - rekao je Vučić.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević dobio je knjigu Mihajla Đurića „O potrebi filozofije danas“, ministar finansija Dušan Vujović štivo o počecima inkvizicije u Španiji, i to na ruskom, a ministar sporta Vanja Udovičić „Uporedno ustavno pravo“. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar dobio je primerak Dušanovog zakonika, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović knjigu „Sapijens - kratka istorija ljudskog roda“.

Svaki ministar dobio je i veoma ličnu posvetu od odlazećeg premijera.
- Nekome se dopada, nekome ne. Napisao sam šta bi mogli da promene. Poželeo sam svima puno sreće i uspeha - otkrio je Vučić.

Nova dužnost od sutra

Ana Brnabić je bila prezadovoljna Vučićevim gestom i priznala je da je ovu poslednju sednicu doživela emotivno, s obzirom na to da premijer uvek iznenadi pozitivnim stvarima. I Dačić je bio zadovoljan izborom poklona.
- Dobio sam knjigu o srpskim vladarima. Naravno da sam zadovoljan - rekao je Dačić.

Vučić je na kraju sumirao mandat, rekavši da je zadovoljan i presrećan što je obavljao premijerski posao. On će već sutra položiti zakletvu i početi svoj petogodišnji predsednički mandat.

OD VUČIĆA S LJUBAVLJU

SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ MINISTARKA BEZ PORTFELJA
- Dobila sam knjigu „Srpski pisci“ od Ive Andrića sa jednom vrlo personalizovanom posvetom, koju moram da sačuvam za sebe jer je zaista krajnje lična.

ZORANA MIHAJLOVIĆ MINISTARKA GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE
- Dobila sam knjigu „Dani koji su promenili svet“ . Ovo je divna knjiga  i jedna jako lepa posveta. Svaka reč je na svom mestu.

NELA KUBUROVIĆ, MINISTARKA PRAVDE
- Dobila sam „Naše srećno doba“. Zadovoljna sam poklonom, a naročito posvetom.

ALEKSANDAR VULIN, MINISTAR RADA I ZAPOŠLJAVANJA
- Ne bih o posveti, ona je samo između premijera i mene, a knjiga koju sam dobio je o NATO.

GORAN KNEŽEVIĆ, MINISTAR PRIVREDE
- Knjiga se zove „Startap nacija“, govori o privredi Izraela, tako da će mi verovatno biti interesantno pošto sam imao prilike da ovih dana gledam neke priloge o Izraelu. Neću vam otkriti koja je posveta pošto je lične prirode.

ALEKSANDAR ANTIĆ, MINISTAR RUDARSTVA I ENERGETIKE
- U pitanju je knjiga „Pod sjajem Zvezde - 70 godina radosti“. Zadovoljan sam poklonom. Pa ipak smo premijer i ja najveći zvezdaši ove vlade. I posveta mi se svidela.

 S. Đurić - I. Kljajić

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...