IVICA DAČIĆ POTPISAO SPORAZUM: Razvojno partnerstvo Srbije i UN do 2020. godine
Foto: Zorana Jevtić

IVICA DAČIĆ POTPISAO SPORAZUM: Razvojno partnerstvo Srbije i UN do 2020. godine

Politika -

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potpisao je danas u ime Vlade sa stalnom koordinarkom UN u Beogradu, Herši, Okvir razvojnog partnerstva između Vlade Republike Srbije i Tima Ujedinjenih nacija za period od 2016. do 2020. godine.

Procenjena vrednost programa aktivnosti za petogodišnji period, na koji se odnosi Okvir razvojnog partnerstva, iznosi 170 miliona dolara (USD).

Ovaj dokument predstavlja sveobuhvatni osnov za saradnju i pomoć sistema UN koji uključuje 19 UN agencija, fondova i programa, na podsticanju i unapređenju sveukupnog ekonomskog, socijalnog i ekološkog razvoja Republike Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Okvir razvojnog partnerstva je u punoj meri usklađen sa nacionalnim razvojnim prioritetima Vlade kao i sa procesom predpristupnih pregovora Srbije i EU i Agendom održivog razvoja UN do 2030 godine, navodi se u saopštenju.

Sa svojih pet stubova i devet ishoda koji treba da se ostvare do 2020. godine, Okvir razvojnog partnerstva predstavlja svojevrsnu mapu puta za dalje unapređenje dobre uprave i vladavine prava, razvoj socijalnih i ljudskih resursa, ekonomski razvoj, rast i zapošljavanje, zaštitu životne sredine, borbu protiv klimatskih promena i izgrađivanje otpornih zajednica, kao i integrisanje kulture u ukupni proces održivog razvoja.

Na ceremoniji potpisivanja, obostrano su izražena očekivanja da će petogodišnji Okvir dati novi zamajac zajedničkim naporima za dale unapređivanje saradnje Republike Srbije sa sistemom UN.

Šef srpske dipomatije Ivica Dačić izrazio je zahvalnost Timu UN, na čelu sa stalnim koordinatorom Karlom Robin Herši, na upornom i predanom radu na Okviru razvojnog partnerstva, kao i očekivanje da će se kroz zajednički rad naših ministarstva, kancelarija i agencija sa UN sistemom, Okvir uspešno sprovesti u delo, u interesu boljitka svih građana Republike Srbije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ko je rekorder u dodeli odlikovanja, a nije Nikolić?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track