GUVERNERKA OJADILA GRAĐANE: Zbog Jorgovanke plaćamo milione
Foto: Aleksandar Jovanović

NAPRAVILA PROBLEM

GUVERNERKA OJADILA GRAĐANE: Zbog Jorgovanke plaćamo milione

Politika -

Nije bilo razloga da Tabakovićka zatvori „Takovo osiguranje“, pa će akcionari i radnici odštetu potražiti na sudu, ističe njihov advokat Aleksandar Ilić

Odluka Jorgovanke Tabaković, guvernerke Narodne banke Srbije, da zatvori „Takovo osiguranje“, pored toga što je koštala 400 ljudi gubitka posla, mogla bi sve građane Srbije da košta milione evra na ime odštete akcionarima ove osiguravajuće kuće, smatra Aleksandar Ilić, koji zastupa jednog od stranih akcionara i 80 bivših zaposlenih.

Tabakovićka je 2014. oduzela dozvolu „Takovu“ jer je procenila da mu je tehnička rezerva 91 odsto, što znači da je imovina mogla da pokrije samo 91 odsto obaveza, a morala je sto odsto. Posle toga je država započela likvidaciju osiguranja, koja podrazumeva prodaju imovine da bi se namirili poverioci i - ispostavilo se da je imovina bila mnogo veća od obaveza.

To, kako kaže advokat Aleksandar Ilić, pokazuje da je tehnička rezerva bila više od 91 odsto, koliko je utvrdila NBS, i dokazuje da nije bilo osnove da se „Takovu“ oduzme dozvola, pa će akcionari ove firme tražiti da im država nadoknadi štetu. „Takovo“ je pre zatvaranje vredelo više od 20 miliona evra.

- Nepromišljen čin guvernerke platiće svi građani. A koliko je nepromišljen govori podatak da se nije konsultovala s pravnom službom NBS. A zašto, na to samo ona može da odgovori - kaže Ilić.

foto: Promo

On ističe da u prilog akcionarima ide i to što je NBS bila potpisnik međunarodnog sporazuma koji zbog krize omogućava osiguravajućim kućama da im tehnička rezerva bude 90 odsto umesto sto odsto. Ilić podseća i da je prosek tehničke rezerve svih osiguravajućih kuća bio oko 91 odsto, a „Takova“ iznad toga, a državnih osiguranja čak ispod 90.

- Ali samo je ova kuća zatvorena. Na kraju, „Takovu“ nije ostavljeno dovoljno vremena da podigne tehničku rezervu na zahtevani nivo od sto odsto. Da li je NBS sve to uradila zato što je nedostajalo samo nekoliko nedelja da se završi prodaja velikoj evropskoj osiguravajućoj kući „Ergo“ iz Nemačke? Da li se konkurencija u Srbiji uplašila dolaska ovako moćnog igrača? - pita advokat.

On ističe da će slučaj imati sudski epilog jer je naneta velika šteta akcionarima, koji su mogli da zarade na prodaji deonica.

Narodna banka Srbije

ODUZETO U SKLADU SA ZAKONOM

U NBS su za Kurir kratko rekli da su u više navrata, vrlo argumentovano, objasnili sve okolnosti pod kojima je oduzeta dozvola „Takovo osiguranju“, pa nas umesto odgovora upućuju na saopštenje objavljeno na internet prezentaciji. Centralna banka je ranije navodila da je dozvolu oduzela u skladu sa Zakonom o osiguranju.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track