LEZILEBOVIĆI NAS OJADILI: Poslanik nas košta 20.000 na dan
Foto: Marina Lopičić

Skupština sastavila godinu dana nerada

LEZILEBOVIĆI NAS OJADILI: Poslanik nas košta 20.000 na dan

Politika -

TRUTOVI Parlamentarci, čija je prosečna mesečna plata oko 110.000 dinara, tokom ovog saziva „radili“ svega 68 dana i usvojili tek 13 novih zakona

Za tačno godinu dana, koliko funkcioniše aktuelni saziv parlamenta, poslanici su „radili“ svega 68 dana, pokazuje analiza koju je uradila inicijativa Otvoreni parlament.

To znači da nas svaki parlamentarac košta skoro po 20.000 dinara ako se uzme u obzir da je njihova prosečna mesečna plata oko 110.000 dinara. Aktuelni saziv parlamenta obeležile su i žestoke svađe, psovke i prostakluci, a usvojeno je ukupno 88 zakona. Od toga, 48 su potvrde međunarodnih sporazuma i ugovora, 27 izmene i dopune postojećih zakona, dok je za godinu dana usvojeno 13 novih zakona.

Podneto je 3.229 amandmana, a usvojen je tek svaki trinaesti.

Malo više „rada“ bilo je na sednicama odbora, kojih je bilo 265. Od toga, najvredniji je bio Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo - 31 sednica, dok je najmanje zasedao Odbor za prava deteta, koji je održao svega jednu sednicu.

Rad parlamenta početkom proleća 2017. godine bio je i privremeno zaustavljen zbog održavanja kampanje za predsedničke izbore, zbog čega su poslanici tokom redovnog prolećnog zasedanja proveli svega 17 dana u plenumu.

Pored nerada i pljuvačina, prethodnu godinu obeležio je i rekordan broj preletača - ukupno 24 poslanika napustila su prvobitne poslaničke klubove i prešla u drugi ili su postali samostalni. U parlamentu su u proteklih godinu dana formirana i dva nova poslanička kluba - Za spas Srbije i poslanički klub Samostalnih poslanika.

Kurir/R. K.

Naradili se

VUKADINOVIĆ, ĐURIŠIĆ I RISTIČEVIĆ NAJAKTIVNIJI

Najaktivniji poslanici u maju 2017. bili su Đorđe Vukadinović, koji je govorio 92 puta, sledi Marko Đurišić sa 44 i Marijan Rističević sa 40 obraćanja tokom prethodnog meseca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja