LUTOVAC: Pre razgovora o promeni Ustava osloboditi medije
Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Omogućiti uslove za fer nadmetanje

LUTOVAC: Pre razgovora o promeni Ustava osloboditi medije

Politika -

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da je, da bi razgovori o važnim političkim pitanjima bili svrsishodni, potrebno promeniti opšti pristup shvatanju politike, osloboditi medije, stvoriti pretpostavke za fer političko nadmetanje, izbaciti etiketiranje iz političke komunikacije, odnosno omogućiti uslove za početak razgovora o sveobuhvatnim političkim i društvenim reformama.

"Bilo bi normalno da se o važnim pitanjima razgovara sa punom posvećenošću i odgovornošću svih relevantnih aktera, ali iskustvo koje imamo upućuje nas na uzdržanost", ocenio je Lutovac.

On je ocenio da je vladavina prava u Srbiji danas u dubokoj senci jednog čoveka.

"On se nameće kao vrhovni društveni arbitar u svim sferama društva. Nasuprot tome, nama je potrebna demokratska politička zajednica vladavine prava u kojoj se poštuju ljudska prava i demokratske procedure, u kojoj je svaka grana vlasti efektivno ograničen", naveo je on.

Demokratska stranka nedavno je predstavila neophodne promene Ustava u oblasti pravosudja. Lutovac je naveo da je DS platila političku cenu za neuspešnu reformu pravosuđa, a da je najbolji način da se DS iskupi i "da punom snagom stane iza reforme koja će unaprediti pravosudje, a samim tim i pokrenuti temeljne promene u društvu".

"Predlog ustavnih promena u oblasti pravosudja koji je sačinio Politički savet DS-a usmeren je, izmedju ostalog, i na otklanjanje političkog uticaja na provosudje. Tim Predlogom predvidjeno je isključenje izvršne i zakonodavne vlasti iz postupka izbora i unapredjenja sudiјa i tužilaca. Takodje, Predlogom je predvidjena konstitucionalizaciјa uslova za razrešenje sudiјa i dosledno garantovanje stalnosti sudiјske funkciјe – ukidanjem prvog izbora na tri godine", objašnjava Lutovac.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: GAŠIĆ NAREDIO BIA DA PRATE ALEKSANDRA RODIĆA I UREDNIKE KURIRA!​​​​​​​

(Kurir.rs/Beta/ Foto: Fonet/Zoran Mrđa)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track