PRIDRUŽIMO SE MALAGURSKOM #NOKOSOVOUNESCO! Ne dozvolimo da nam otmu srpske svetinje!
Foto: Printscreen Twitter, Stefan Jokić

Podrška apelu slavnog reditelja

PRIDRUŽIMO SE MALAGURSKOM #NOKOSOVOUNESCO! Ne dozvolimo da nam otmu srpske svetinje!

Politika -

BEOGRAD - Reditelj Boris Malagurski podsetio je srpsku javnost da tzv. nezavisno Kosovo na jesen planira da ponovo aplicira za članstvo u Unesko i istakao da kao jedan od raspoloživih vidova borba predložio snimanje dokumentarnog filma o Unesco baštini Srbije na Kosovu i Metohiji.

On je podsetio na uspešnu akciju #NoKosovoUnesco, pomoću koje je članstvo blokirano i istakao da se borba mora nastaviti.

foto: Printscreen Facebook

"Takozvana "Republika Kosovo" planira da na jesen ponovo aplicira za članstvo u Unesko. Odlučio sam da se hitno posvetim stvaranju dokumentarnog filma o Unesko baštini Srbije na Kosovu i Metohiji, da na vreme svetu pokažemo srpsko nasleđe u našoj južnoj pokrajini i da na razumljiv način objasnimo zašto to nasleđe pripada Srbiji i srpskom narodu. Nakon uspešne kampanje #NoKosovoUnesco, pomoću koje smo svi zajedno blokirali ulazak tzv. "Republike Kosovo" u Unesko, smatram da nam je dužnost da nastavimo sa borbom! Filmski tim još nije skupio kompletan budžet za film, koji treba da počne da se snima za manje od dve nedelje i da bude gotov za dva meseca", objasnio je Malagurski na svom Fejsbuk nalogu.

TVITERAŠI ŠIROM SVETA PODRŽALI AKCIJU: Recimo #NoKosovoUnesco!

On je zamolio sve ljude dobre volje da se uključe u projekat i pomognu u skladu sa svojim mogućnostima.

foto: Printscreen/Twitter

"Pomozite našem filmskom timu da snimimo ovaj film, pomozite nam u našoj zajedničkoj borbi za pravdu, donirajte sada i podelite ovaj post", zamolio je reditelj i istakao link preko kojeg je moguće donirati.

Podsetimo, Izvršni savet Uneska glasao je u oktobru 2015. godine u Parizu o predlogu preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije, a na društvenima mrežama danima je trajala svojevrsna kampanja sa ciljem sprečavanja i osude takvog poteza, predvođena igumanom manastira Visoki Dečani Savom Janjićem.

Od završetka ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji, srpski manastiri i svetinje nebrojeno puta bili su meta napada albanskih ekstremista, koji sada žele da ih prisvoje. Samo je manastir Visoki Dečani četiri puta bio na udaru, a najveću štetu pretrpeo je 2004. godine u Martovskom pogromu, kada je gađan minobacačima, i 2007. godine, kada je ruiniran zoljom.

foto: Printscreen/Youtube

Svet je 2004. godine obišla i slika sa krova Crkve Svetog Andreja u Podujevu, gde je jedan Albanac silom pokušao da slomi krst, dok je grupa onih koji su ga gromoglasno podržavali urinirala po zidovima svetinje.

(Kurir.rs/Foto: Printscreen/Twitter/Stefan Jokić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ovo je imovina koju prištinske vlasti hoće da otmu Srbiji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track