SRPSKA DECA KAO JEFTINA RADNA SNAGA? PSG: Nacrt zakona o dualnom obrazovanju je katastrofalan!
Foto: Pokret slobodnih građana

javna diskusija

SRPSKA DECA KAO JEFTINA RADNA SNAGA? PSG: Nacrt zakona o dualnom obrazovanju je katastrofalan!

Politika -

Pokret slobodnih građana organizovao je javnu diskusiju o Nacrtu zakona o dualnom obrazovanju. Zaključak diskusije jeste da je ovakav Nacrt zakona nemoguće popraviti, pa Pokret slobodnih građana zahteva da Nacrt bude povučen. Pozvani predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Privredne komore Srbije nisu se odazvali, navodi se u saopštenju Pokreta slobodnih građana dostavljenom medijima.

Moderatorke diskusije prof. dr Srbijanka Turajlić i prof. dr Biljana Stojković istakle su da je reč o katastrofalnom i po decu na svaki način štetnom modelu obrazovanja.

foto: Pokret slobodnih građana

„Od svih zemalja Evrope, dualno obrazovanje u formi u kojoj se predlaže Nacrtom zakona postoji samo u Nemačkoj i Austriji i donekle u Švajcarskoj i Danskoj. Sve ostale zemlje koje su razmatrale ovakav model obrazovanja od njega su odustale i umesto toga pristupile ozbiljnoj reformi programa srednjih stručnih škola uz poseban akcenat na opremanje laboratorija i radionica i obezbiđivanju uslova za stručnu praksu. Pitanje je kako je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zaključilo da je Srbija najsličnija baš Nemačkoj i Austriji i odlučilo da loše prepiše njihov model“, istakla je prof. dr Srbijanka Turajlić.

Profesorka Turajlić istakla je da ozbiljne studije pokazuju da reforma srednjeg strukovnog obrazovanja može da utiče na problem nezaposlenosti, ali ne i da ga reši. Podsetila je i na to da se sličan model obrazovanja u Nemačkoj razvija već gotovo dva veka, ali da je postojeći zakon ova zemlja pripremala deset godina.

„Ovim zakonom Ministarstvo prosvete odriče se uloge u kreiranju obrazovne politike i veliki deo posla prepušta Privrednoj komori Srbije koja bira i vodi registar kompanija koje učestvuju u procesu dualnog obrazovanja. Komora izdaje i licence instruktorima koji bi posle samo 40 sati obuke trebalo da postanu osposobljeni da rukovode radom učenika i da ih ocenjuju, iako je metodika nastave ozbiljan izazov na svim fakultetima koji obrazuju nastavni kadar. Zakon ne predviđa nadzor niti kažnjavanje poslodavaca koji ovako dobijaju decu kao jeftinu radnu snagu“, kazala je prof. dr Biljana Stojković, koja je Pokret slobodnih građana predstavljala i na javnoj raspravi u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

foto: Pokret slobodnih građana

Vanredna profesorka Biološkog fakulteta, dr Biljana Stojković podsetila je da Nacrt zakona o dualnom obrazovanju predviđa da učenici provode do osam sati dnevno kod poslodavca i dobijaju nadoknadu za produktivni rad u iznosu od polovine minimalne cene rada, čime se problem nezaposlenosti ne rešava, već đaci postaju konkurencija nezaposlenima koji posao čekaju u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Učesnici javne diskusije istakli su i da je Nacrt zakona o dualnom obrazovanju problematičan sa stanovišta dečjih prava, kao i osnovnih ljudskih prava jer pojedine odredbe ukazuju na mogućnost uvođenja prinudnog rada. Prema postojećem Nacrtu zakona, o tome u kojem će preduzeću raditi učenik, odlučuju škola i roditelji, iako je učenik od navršene petnaeste godine radno sposoban i ima pravo da sam odlučuje o korišćenju svog prava na rad. Nacrt ne sprečava škole da ugovore potpisuju sa poslodavcima koji krše odredbe iz oblasti radnog prava, odnosno ne isplaćuju zarae, ne uplaćuju doprinose ili su osuđivani za zlostavljanje i diskriminaciju na radu.

Zbog svega navedenog, učesnici diskusije saglasni su da nije moguće ovakav Nacrt popraviti primedbama, već da je povlačenje Nacrta iz procedure jedino rešenj, navodi se u saopštenju Pokreta slobodnih građana.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POKRET SLOBODNIH GRAĐANA: Povući Nacrt zakona o dualnom obrazovanju, predložen katastrofalan model

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track