Najnovije vesti

ŠOK REZULTAT: Zločinci pobedili, Srpska lista četvrta!
Foto: Reuters

parlamentarni Izbo­ri na KIM

ŠOK REZULTAT: Zločinci pobedili, Srpska lista četvrta!

Politika
09:00h

Bruka OVK koalicija Ramuša Haradinaja, Hašima Tačija i Fatmira Ljimaja osvojila 34,2 odsto glasova

Takozvana OVK koalicija, u kojoj su nekadašnje vođe ove terorističke organizacije Ramuš Haradinaj, Hašim Tači i Fatmir Ljimaj, pobedila je juče na parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

Oni su osvojili 34,2 odsto glasova, drugi je pokret Samoopredeljenje sa 26,3 odsto, treći Demokratski savez Kosova sa 25,8 odsto, dok je četvrta Srpska lista sa 4,2 odsto glasova, koja je najverovatnije osvojila i svih 10 mandata namenjenih Srbima.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ocenio je da najviše šansi da formiraju vladu u Prištini imaju partije koje su proistekle iz „ratnog krila“. Međutim, Haradinaj je sinoć proglasio pobedu svoje koalicije i najavio brzo formiranje vlade.

U Kosovskoj Mitrovici Srbi su sinoć slavili zadovoljni rezultatima Srpske liste. Trubači, automobili, građani koji nose zastave Srbije okupili su se u centru.

foto: Aleksandar Jovanović Cile, Fonet

reagovanja

Rada Trajković Nema tu demokratije

Besmisleno je govoriti o demokratiji u kosovskim uslovima u vremenu kada su se gotovo sve partije kosovskih Albanaca utrkivale koja će više poruka mržnje slati prema srpskoj državi - rekla je Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta.

Dušan Janjić vlada sa Srbima

Videćemo da li će Haradinaj i njegova koalicija moći sami da sastave vladu, a poželjan partner za tu koaliciju bi bili poslanici manjina, uključujući i Srbe - rekao je analitičar Dušan Janjić.

BBC Komplikovani odnosi

Ramuš Haradinaj, bivši pobunjenički komandant kojeg Srbija traži optužujući ga za ratne zločine, trebalo bi da pobedi, ali ta pobeda zakomplikovala bi odnose sa Srbijom - piše britanski BBC.

N. G. POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE: Ko su najveći Srbomrsci na svetu?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...