OPOZICIJA KRITIKUJE IZBOR PREMIJERA: Brnabić izbor Zapada, poniženje za SPS i sve socijaliste
Foto: Filip Plavčić

Simuliranje demokratije

OPOZICIJA KRITIKUJE IZBOR PREMIJERA: Brnabić izbor Zapada, poniženje za SPS i sve socijaliste

Politika -

BEOGRAD - Lider Dveri Boško Obradović ocenjuje, povodom odluke da se mandat za sastav nove vlade poveri Ani Brnabić, da je očigledno da zapadni centri moći imaju veće poverenje u Anu Brnabić, nego u bilo kog drugog iz SNS-a ili njihovog koalicionog partnera.

Obradović je u saopštenju upitao da li je izbor Brnabić za predsednika vlade Vučićev izbor ili izbor Zapada.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Navodi i da niko ne zna ko je Ana Brnabić, šta su njena politička uverenja, izuzev, dodaje, da ceo život radi za strane kompanije i nevladine organizacije i da je svoje visoko obazovanje stekla na zapadu.

On smatra da je izbor Brnabić poniženje i za SNS i za sve socijaliste, koji su, prema Obradoviću, imali lažno obećanje vrha SPS da će Ivica Dačić biti novi premijer i da zbog toga treba da podrže Vučićev izbor za predsednika.

Sanda Rašković Ivić: Izbor Ane Brnabić kapitulacija Vučića pred Vašingtonom

Šefica poslaničke grupe "Nova Srbija - Pokret za spas Srbije" Sanda Rašković Ivić rekla je danas da je izbor Ane Brnabić za buduću premijerku kapitulacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića pred Vašingtonom.

"To je očekivana odluka koja ne dolazi iz Vučićeve glave nego je odluka koja je sugerisana sa strane", rekla je Sandra Rašković Ivić agenciji Beta.

Ona je dodala da je "jako teško zamisliti Anu Brnabić kako brani Kosovo i Metohiju i prava radnika od Medjunarodnog monetarnog fonda".

Rašković Ivić je kazala da je Aleksandar Vučić mesecima promovisao ministarku državne uprave i lokalne samouprave Anu Brnabić sa ciljem da je približi narodu i da bi imala, kako je navela, "humanitarno materinsku ulogu jedne vredne žene".

"Videli smo da gospodju Brnabić koja mesecima vodi humanitarne akcije, nagradne igre i deli ključeve od stanova. Tako je radjeno na njenom profilisanju i njenoj promociji", rekla je Rašković Ivić Beti.

DS: U Srbiji se simulira demokratija

Predsednik Srbije je, posle razgovora sa predstavnicima vladajuće većine i dela opozicije, odredio mandatara koga niko tokom tih razgovora nije predložio, saopštila je večeras Demokratska stranka, i ocenila da "to govori u prilog tezi da se u Srbiji simulira demokratija nauštrb svih građana koji svakoga dana žive sve lošije".

DS smatra da je informacija o imenu koje će preuzeti kancelariju premijera potpuno nebitna, "jer već pet godina i funkciju premijera i predsednika i vrhovnog komandanta i koordinatora službi i spasitelja iz poplava i vozača kamiona kroz tunele obavlja samo jedan čovek koji jedini odlučuje o sudbini ovog naroda".

"U našoj zemlji se uspostavlja sultanat u kome postoji jedan sultan i mnogo vezira, među kojima je i Ana Brnabić, a informacija o imenu je samo informacija ko će preuzeti odgovornost za sva Vučićeva nerealizovana obećanja", navela je DS u saopštenju.

Novi premijer će imati autoritet, zaključila je DS, samo ukoliko u prvoj nedelji uhapsi odgovorne za Savamalu i batinaše koji su napali novinare i građane na dan polaganja zakletve predsednika Srbije, "u suprotnom, imaćemo Vladu u kojoj će šef biti isti kao i do sada, samo sa druge pozicije".

Dragan Marković Palma: Ana Brnabić nije moj premijer

Ana Brnabić nije moj premijer, izjavio je večeras lider JS Dragan Marković Palma.

Tom kratkom izjavom, dostavljenom Tanjugu, Marković je reagovao na odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da mandat za sastav vlade poveri dosadašnjoj ministarki državne uprave i lokalne samouprave.

Marković je i ranije negativno reagovao na mogućnost da pripadnica LGBT populacije bude na čelu vlade, a njegov koalicioni partner, predsednik SPS Ivica Dačić, isticao da je to Markovićev od ranije poznat lični stav.

(Kurir.rs/Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track