POBUNA ZBOG ANE BRNABIĆ: Haos u SNS i SPS
Foto: Marina Lopičić

POTRES U VLADAJUĆIM STRANKAMA

POBUNA ZBOG ANE BRNABIĆ: Haos u SNS i SPS

Politika -

Za ponedeljak iznenada zakazan sastanak poslanika SNS u Skupštini Srbije kako bi ih Vučić ubedio da glasaju za Anu Brnabić

Vučićeva odluka da Ani Brnabić poveri mandat za sastav nove vlade, izazvala je haos u strankama vladajuće većine.

„U SNS nema jedinstva, pa najmanje trećina od 102 poslanika koliko ih naprednjaci imaju, negoduje zbog Vučićeve odluke da mandat poveri dosadašnjoj ministarki državne uprave“, javio je portal „Blic“.

foto: Zorana Jevtić

Zbog ovoga postao je neizvestan i ishod glasanja u Skupštini, pa je šef poslaničkog kluba SNS Aleksandar Martinović za ponedeljak ujutru u sedištu stranke na Novom Beogradu zakazao sastanak poslanika sa Vučićem, koji će pokušati da ih disciplinuje.

A prvu pukotinu u vladajućoj većini izazvao je Dragan Marković Palma, koji je nimalo diplomatski izjavio: „Ana Brnabić nije moj premijer“.

On je tako ostao dosledan ranije iznetom stavu da Jedinstvena Srbija neće glasati za premijera i vladu na čijem je čelu „osoba koja nije domaćin, nema dece, međunarodnu popularnost i kontakte“.

Time je, međutim, doveo u jako neprijatnu situaciju svog koalicionog partnera Ivicu Dačića.

Lider socijalista, koji se do poslednjeg trenutka nadao fotelji predsednika vlade, nije uspeo da sakrije svoje razočaranje kad je saznao da je izgubio, ali je pred Vučićem poslušno sagnuo glavu:

- Znate da sam bio premijer i da to nije ostvarenje nekih mojih ličnih ambicija. Uvek sam govorio da nam je cilj veće učešće, značajnije učešće moje partije i partije gospodina Dragana Markovića u vlasti u Srbiji - izjavio je novinarima.

Što se Palme tiče, džabe se trudio, a ispostavilo se i da mnogi iz SPS slično misle.

foto: Stefan Jokić

Novica Tončev, na primer, sinoć je kazao:

- Od početka sam znao da premijer neće biti Dačić, jer zašto bi naprednjaci „bildovali“ SPS. Mislim da je Vučić ovim poslao jasnu poruku Dačiću da prema njemu i našoj stranci nema nikakvu obavezu i da treba da budemo svedeni na tolerantnu meru...

U vrhu SPS do kasno sinoć trajala je rasprava o „novom poniženju koje su im priredili naprednjaci“, kako je nastalu situaciju nazvao jedan od starijih članova rukovodstva.

Krugovi oko Ivice Dačića, međutim, uvereni su da će na kraju sve biti po njihovom, odnosno da će nezadovoljnike „privesti pameti“ Vučićeva pretnja da će SPS izbaciti iz vlade ako ne podrže Anu Brnabić.

foto: Zorana Jevtić

Ministar policij opominje

STEFANOVIĆ: ČLANOVI DA BUDU ZAHVALNI VUČIĆU

Potrebu da opomene neposlušno članstvo koje se pobunilo zbog imenovanja Ane Brnabić, osetio je sinoć i Nebojša Stefanović:

„Žao mi je što i neki iz Srpske napredne stranke vide samo svoje interese, ali apsolutna većina članova naše stranke zna da je Vučić taj koji nam je doneo rezultate i bez koga ne bismo ostvarili ni blizu ovoga što smo postigli danas“, rekao je on.

Stara garda u SPS ljuta

VREME KAD JE VUČIĆ BIO „MLAĐI PARTNER“

Pripadnici „stare garde“, koji još pamte vreme kad im je Vučić, u Šešeljevoj SRS, bio mlađi partner u vlasti, odmah sinoć Dačiću su poručili da nisu zadovoljni sadašnjim odnosom naprednjaka prema njima, saznaje Kurir iz vrha SPS.

Kurir / Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track