BAHATOST BEZ KRAJA: Gladan narod plaća Vučićevu žurku!
Foto: Zorana Jevtić

OGULIĆE NAM KOŽU ZBOG ZABAVE

BAHATOST BEZ KRAJA: Gladan narod plaća Vučićevu žurku!

Politika -

Inauguracija je njegov marketing i performans, nepristojno je organizovati gala prijeme dok se deca leče putem SMS poruka, ocenjuju sagovornici Kurira

Iako je 31. maja, polaganjem zakletve u Narodnoj skupštini, preuzeo dužnost predsednika Srbije, Aleksandar Vučić je, najverovatnije zbog ličnog marketinga, rešio da 23. juna organizuje i inauguraciju, što je čisto bahaćenje, ocenjuju sagovornici Kurira.

Mnogo skuplje od ćevapa

Svečanom prijemu u Palati Srbija prisustvovaće više hiljada zvanica, kako iz Srbije tako i iz sveta, a sve troškove svojevrsne žurke će na kraju, kao poreski obveznici, snositi građani Srbije. Gostima iz inostranstva ćemo morati da platimo i smeštaj u hotelima, pratnju i još štošta.

Sagovornici Kurira smatraju da je licemerno organizovati gala zabave u trenutku kad je veliki broj ljudi na ivici bede, dok su bolnice u poluraspadnutom stanju, a vojnicima se ovih dana nezakonito smanjuju ionako mizerne plate.

foto: Damir Dervišagić

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava podseća da je primopredaja predsedničke dužnosti, kako to obavezuje Ustav, završena 31. maja, te da je sve van toga tipičan Vučićev marketing i performans, koji treba da „zaseni građane putem TV ekrana ne bi li poverovali da smo dobili novog Tita“.

- Biće ovo za budžet mnogo veći trošak od popularnih ćevapa i flašica vode. Doduše, ovog puta zabašureno kroz više različitih budžetskih pozicija, pa tako neće moći da se sabere. Neracionalno je praviti privatne glamurozne zabave u trenutku kad javni dug Srbije iznosi 24 milijarde evra, ili 67,7 odsto BDP. Naročito je to nepristojno u državi u kojoj se deca leče putem SMS poruka, a plate i penzije isplaćuju iz kredita - kaže Ninić.

Politička dekadencija

I poslanica Dijana Vukomanović kaže da je čudno što je Vučiću i njegovim koalicionim partnerima do slavlja, dok istovremeno štede na platama i penzijama građana.

- Sve su to znaci ozbiljne političke dekadencije u redovima vlasti. Tako su propadala i velika carstva, a naš je zadatak da im ne damo da unište Srbiju i njene građane - navodi ona.

Vjerica Radeta, poslanica SRS, navodi da su ovakvi prijemi uobičajeni, ali kaže da treba postaviti pitanje obima i ukusa.

- Ovo što se najavljuje u slučaju Vučićevog prijema izgleda megalomanski i neukusno - ocenjuje Radeta.

Opsednuti zabavom

FORMIRAN KOMITET ZA PROSLAVU

Koliko miliona će iznositi ceh za ovu Vučićevu zabavu teško da će se ikad saznati, ali izvor Kurira iz državnog vrha kaže da je odlučeno da se ne štedi:

- Program se planira do detalja, uveliko se biraju oprema, hrana, piće, dok se u SIV izvode veliki radovi krečenja, ribanja, obnove klimatizacije... Uostalom, koliko je Vučić opsednut ovim događajem pokazuje i to što je formiran komitet za proslavu inauguracije.

foto: Kurir

Vodič za zdravlje

foto: Kurir

DANAS U KURIRU POKLON DODATAK DR KURIR: Alergija ili intolerancija na hranu?

U današnjem dodatku Dr Kurir saznajte da li je nadutost stomaka nakon obroka alergija ili intolerancija na određenu namirnicu.

Kako otkriti uzrok, kako reagovati i koji su načini lečenja saznaćete od prof. dr Sonje Radaković.

Pored toga, otkrivamo koji su prirodni lekovi za očuvanje zdravlja srca, donosimo i alternativan način rešenja stomačnih problema-nameštanjem želuca, a informišite se i o tome koliko su infracrveni zraci loši za kožu.

Svake nedelje u Kuriru vas čeka vaš vodič za zdravlje!

foto: Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Espreso intervju: Marko Radosavljević

Kurir / Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track