PROFI PARTIJSKI PRELETAČ DALEKO DOGURAO: Aleksandar Senić bez konkursa postao šef u Koridorima
Foto: Zorana Jevtić

preveo celu odborničku grupu u SNS

PROFI PARTIJSKI PRELETAČ DALEKO DOGURAO: Aleksandar Senić bez konkursa postao šef u Koridorima

Politika -

Jedan od najpoznatijih partijskih „preletača“ Aleksandar Senić, koji je posle pobede na lokalnim izborima 2016. godine u Rači kao predstavnik Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića preveo celu odborničku grupu u u Srpsku naprednu stranku, nepunih godinu dana kasnije dobio je državni posao i zvanje šefa na projektu izgradnje autoputa Beograd-Južni Jadran, takozvanog Koridora 11.

Senić je, kako saznaje Pištaljka, posao u „Koridorima Srbije“ dobio bez konkursa i to zato što „ispunjava sve uslove“, kako nam je rečeno u odgovoru Grupe za komunikaciju „Koridora Srbije“. U odgovoru se navodi da je Senić posao dobio radi popunjavanja upražnjenog sistematizovanog mesta i da su za ovo zapošljavanje dobili i saglasnost Vlade Republike Srbije krajem februara 2017. godine.

foto: Stefan Jokić

„Utvrđeno je da Senić ispunjava sve opšte i posebne uslove iz Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova (visoka stručna sprema – diplomirani inženjer građevine, 10 godina radnog iskustva, licenca odgovornog izvođača ili projektanta) koje navedeno radno mesto zahteva“, piše u odgovoru koji je Pištaljka dobila.

Na pitanje da li je posao šefa Koridora 11 dobio zahvaljujući prelasku u vladajuću stranku i da li smatra da je izigrao volju građana koji su glasali za njega i da je njihov interes trampio za posao i lične privilegije, Senić nije hteo da odgovori. U SMS poruci je napisao: „Zaista nisam dužan da odgovaram na maliciozna pitanja“.

Da li je prelazak Aleksandra Senića i cele odborničke grupe iz SDS-a u SNS uticao na to da dobije posao u „Koridorima Srbije“ nije odgovorila ni ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Savetnik za medije ministarke Svetomir Marjanović poručio nam je da sva pitanja prosledimo „Koridorima“ jer se „odnose na njihovo poslovanje i kadrovsku politiku“.

Koridori Srbije nisu hteli da odgovore na pitanje o plati koju prima novi šef projekta izgradnje autoputa Beograd-Južni Jadran.

„Posebno javno objavljivanje visine zarade za pojedine zaposlene predstavlja povredu prava na privatnost, zaštićenih zakonom“, piše u odgovoru.

„Koridori“ su odbili da dostave i ugovor o radu sa Senićem takođe zbog povrede prava na privatnost, iako postoji opravdan interes javnosti da sazna na kojoj poziciji i koliki platu prima funkcioner SNS-a iz Rače.

Na pitanje Pištaljke po kom zakonu „Koridori Srbije“ kriju plate svojih zaposlenih koje plaćaju građani Srbije u drugom odgovoru ova državna firma je navela: „Još jednom podsećamo da je samo direktor javnog preduzeća imenovano ili izabrano lice i kao takav vrši javnu funkciju, čija mesečna primanja i jesu transparentna. Svi ostali zaposleni ne obavljaju javne funkcije,što bi oni koji traže informacije o njima trebalo da imaju u vidu“.

Tek kada smo isto pitanje postavili i nadležnoj ministarki, iz „Koridora“ je stigao odgovor o platama: „Mesečna zarada koju prima šef projekta je 146.830 dinara, direktor sektora 147.808 dinara, pomoćnik direktora 148.785 dinara i direktor „Koridora Srbije“ 152.892 dinara“, piše u drugom odgovoru ove firme.

Treba napomenuti da je u većini slučajeva plata državnih službenika znatno veća od iznosa „na papiru“ jer se uvećava za minuli rad, prekovremeni rad, putne troškove, topli obrok i slična davanja.

Iako novi šef projekta Koridora 11 može da se pohvali da je asistent na Građevinskom fakultetu u Beogradu (na katedri za upravljanje projektima u građevinarstvu) i da je sudski veštak za građevinarstvo, politički angažman mu je daleko čuveniji nego stručni rad.

Naime, on je od 2002. godine politički aktivan i do sada je promenio tri stranke – Demokratsku stranku, SDS i SNS. U dva skupštinska mandata je bio republički poslanik, prvo 2012. godine kao član Demokratske stranke, a onda i 2014. godine kao član SDS-a.

Ipak, u javnosti je okarakterisan kao „preletač“ tek kada je u julu 2016. godine prešao u SNS. Rača je bila jedino mesto u Srbiji u kom je na lokalnim izborima u aprilu 2016. godine SDS pobedio. Međutim, tri meseca posle izborne pobede, Senić i ceo opštinski odbor SDS istupili su iz stranke a dve nedelje kasnije, u julu 2016. godine, učlanili su se u SNS. Od tada je Senić poverenik SNS-a za Raču i član glavnog odbora ove stranke.

Aleksandar Senić u Rači je predsednik najveće odborničke grupe – SNS-a u skupštini opštine, a ovu funkciju imao je i ranijih godina, samo što je tada bila u pitanju Demokratska stranka.

Javno lagao da Rača ima fabriku za prečišćavanje otpadnih voda

Aleksandar Senić poznat je i po tome da je u jednoj televizijskoj emisiji pričao o tome da je Rača „jedna od retkih opština koja ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda“ i da je baš to doprinelo da dobije i novac za gradnju fabriku meda, iako pomenuta fabrika ne postoji, o čemu je Pištaljka već pisala.

Naime, na mestu na kome je trebalo da se nalazi fabrika danas se nalaze dva nedovršena bazena i tri nedovršena prizemna objekta, a nepostojeća fabrika vode plaćena je više od 600.000 evra.

Postrojenje za preradu otpadnih voda u Rači, međutim nije jedina propala investicija vodosnadbevanja u Rači. U ovom mestu postoji još jedna fabrika za proizvodnju vode koja je, doduše izgrađena 2011. godine, ali od tada nije u funkciji. U ugovoru koji je Pištaljka dobila od opštine Rača piše da je ta fabrika koštala oko 53 miliona dinara, što je malo više od 430.000 evra.

Uprkos ovako vrednim investicijama, stanovnici Rače i dalje kubure sa pijaćom vodom.

(Kurir.rs/Pištaljka/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track