DOBRE VESTI IZ LUKSEMBURGA: EU otvorila pregovore sa Srbijom o dva nova poglavlja
Foto: Tanjug/sava Radovanović

napredak u evrointegracijama

DOBRE VESTI IZ LUKSEMBURGA: EU otvorila pregovore sa Srbijom o dva nova poglavlja

Politika -

LUKSEMBURG - Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Evropska unija (EU) otvorila pregovore sa Srbijom o dva poglavlja 7 - Intelektualna svojina i 29 - Carinska unija, ali je napomenula da je Srbija ušla u reforme zbog svojih građana.

Joksimović je na konferenciji za novinare posle Međuvladine konferencije u Luksemburgu istakla da je najveća vrednosti članstva u EU modernija i kvalitetnija država.

I da postanemo članica EU ako naši građani nisu zadovoljni životom, vladavinom prava, onda posao neće biti potpun, ocenila je Joksimović. Srbija je pre svega okrenuta spovođenju reformi na unutrašnjoj agendi, a evropske integracije su najbolji put i mehanizam da se bude uspešniji u tom poslu, dodala je Joksimović koja je ukratko objasnila suštinu novootvorena dva poglavlja.

Konferencija svedoči o posvećenosti Srbije svom evropskom putu, a malteško predsedavanje pokazuje predanost politici da se napredak ostvaruje na osnovu ispunjenosti uslova i merila, rekla je Dali. Prema njenim rečima, Srbija je otvorila 10 od 35 poglavlja, a dva su već privremeno zatvorena.

- Čestitam Srbiji na napretku koji je učinjen u procesu evropskih integracija, ali želim da naglasim da je važno da Srbija intenzivira napore u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom, što su sve ključne oblasti za pregovarački proces Srbije, predočila je Dali. Srbija treba da nastavi sa reformama u javnoj administraciji i ekonomskom upravljanju, kako bi se konsolidovali napori u ostvarivanju cilja, članstva u EU, rekla je Dali koja je ponovila da otvaranje poglavlja pokazuje napredak Srbije, ali i predanost EU regionu što je ključno za njegovu stabilnost.

foto: Profimedia

Predstavnik Evropske komisije Kristijan Danijelson ocenio je da današnji dan pokazuje vrlo jasno da je evropska perspektiva Srbije čvrsta.

- Otvorili smo dva poglavlja i oba ta poglavlja idu van pregovora o članstvu u EU. Ona su od suštinske važnosti za konkuretnost srpske ekonomije, rekao je Danijelson.

Danijelson je rekao da dve trećine trgovine Srbije sa EU i pregovori o carinskim procedurama će olakšati i unaprediti procedure.

- Uveren sam da više poglavlja može biti otvoreno do kraja godine, istakao je, ali do tada Srbija mora da učini značajne i kredibilan napredak u reformi vladavine prava, pre svega u pravosuđu, ratnim zločinima, borbi protiv korupcije i osnovnim pravima.

Danijelson je rekao da Srbija mora ostati predana normalizaciji odnosa sa Kosovom i da će Evropska komisija nastaviti da radi blisko sa njom i podržava je u tim naporima.

- Evropska unija će uvek ispuniti svoj deo, kada Srbija ispuni svoj. Tako mi funkcionišemo, zaključio je Danijelson.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track