JEREMIĆ O VUČIĆEVOJ ŽURKI U PALATI SRBIJA: Skupa privatna zabava, nesvojstvena civilizovanom svetu!
Foto: Zorana Jevtić

INTERVJU Vuk Jeremić o inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića

JEREMIĆ O VUČIĆEVOJ ŽURKI U PALATI SRBIJA: Skupa privatna zabava, nesvojstvena civilizovanom svetu!

Politika -

Vuk Jeremić, bivši predsednički kandidat i nekadašnji predsednik Skupštine Ujedinjenih nacija, u intervjuu za Kurir povodom inauguracije šefa države Aleksandra Vučića kaže da je njegov čin ustoličenja nepotrebna privatna zabava, koja nije praksa u savremenom svetu, osim u nekim zemljama Afrike i Latinske Amerike, i to ne na ovakav način.

foto: Zorana Jevtić

Jeremić podvlači da poseta pojedinih državnika nije priznanje Vučiću, iako on to želi tako da prikaže.

- Predsednik Aleksandar Vučić danas će biti inaugurisan. To je drugi put da građani Srbije treba da "proslave" njegovo ustoličenje na mestu predsednika države?

- Ovo je potpuno nepotrebna i skupa privatna zabava, jer se prava inauguracija dogodila 31. maja. Ova druga, kvaziinauguracija je ništa više do davanje samom sebi na značaju i lečenje kompleksa iz radikalske faze o trošku građana. To se, jednostavno, ne praktikuje u civilizovanom svetu.

- Mediji tvrde da će dolazak stranih državnika biti priznanje za našu zemlju.

- Prošlog meseca je Francuska izabrala novog predsednika - on je na dužnost stupio sedam dana kasnije, obnavljajući simbolično večnu vatru ispred Trijumfalne kapije, nakon čega je primopredaja dužnosti izvršena u Jelisejskoj palati. Sve je trajalo oko sat vremena, a 48 sati kasnije Francuska je imala i novu vladu, koja je odmah počela da radi. Slično je skromno i u Rusiji, pa čak i u Americi, gde inauguraciji prisustvuju hiljade građana, ali se ne pozivaju strani državnici. Ovo što se kod nas dešava izaziva reakcije od podsmeha do sablažnjavanja kod ljudi koji se razumeju u međunarodne odnose. Tradicija da inauguracijama prisustvuju i strani državnici svojstvena je uglavnom državama Latinske Amerike i Afrike, i to ne nedeljama nakon što se zvanična ceremonija već dogodila.

foto: Aleksandar Jovanović Cile, Nebojša Mandić

- Vučić stalno govori o listi zvanica i hvali se time.

- Dolaze predstavnici zemalja koje imaju značajne bilateralne odnose sa Srbijom. Oni su i ranije dolazili ovde, i dolaziće ponovo, ko god bio na vlasti. Njihova poseta svakako ne predstavlja priznanje njemu, kako on to želi da prikaže.

- Već inaugurisani predsednik Vučić voli da svoju drugu inauguraciju i dolazak stranih diplomata u Beograd poredi s počastima koje je na sahrani dobio Josip Broz 1980. godine.

- Poređenje s Titovom sahranom je u najmanju ruku neumesno, kao i sva druga poređenja s njim koja Vučić učestalo nameće. Uz sve zamerke Brozu, on je ipak u razvojnom smislu zemlju vodio napred, lavirajući na tom putu između Istoka i Zapada. Za razliku od njega, Vučić samo balansira spoljne uticaje u zemlji, dajući šakom i kapom ustupke strancima. I to obično na štetu naroda i na štetu državnih interesa, dok Srbija ostaje da stoji u mestu. Građani nemaju nikakve koristi od njegovog opsesivnog slikanja sa stranim zvaničnicima i njegovog snishodljivog ophođenja prema njima.

(Kurir/Milica Jeremić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kakva su pravila ponašanja na Vučićevoj inaguraciji i ko sve neće doći ?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track