VUK JEREMIĆ ZA KURIR: Vučić feštom leči radikalske komplekse!
Foto: Marina Lopičić

INTERVJU, BIVŠI PREDSEDNIČKI KANDIDAT O VUČIĆEVOJ INAUGURACIJI

VUK JEREMIĆ ZA KURIR: Vučić feštom leči radikalske komplekse!

Politika -

Ova druga, kvaziinauguracija je ništa više do davanje samom sebi na značaju i lečenje kompleksa iz radikalske faze o trošku građana

Vuk Jeremić, bivši predsednički kandidat i nekadašnji predsednik Skupštine Ujedinjenih nacija, u intervjuu za Kurir povodom inauguracije šefa države Aleksandra Vučića rekao je da je njegov čin ustoličenja nepotrebna privatna zabava, što nije praksa u savremenom svetu, osim u nekim zemljama Afrike i Latinske Amerike, i to ne na ovakav način.

Jeremić podvlači da poseta pojedinih državnika nije priznanje Vučiću, iako on to želi tako da prikaže.

Predsednik Aleksandar Vučić juče je inaugurisan. To je drugi put da su građani „proslavili“ njegovo ustoličenje na mestu predsednika države?

- Ovo je potpuno nepotrebna i skupa privatna zabava, jer se prava inauguracija dogodila 31. maja. Ova druga, kvaziinauguracija je ništa više do davanje samom sebi na značaju i lečenje kompleksa iz radikalske faze o trošku građana. To se, jednostavno, ne praktikuje u civilizovanom svetu.

foto: Zorana Jevtić

Mediji tvrde da je dolazak stranih državnika priznanje za našu zemlju?

- Prošlog meseca je Francuska izabrala novog predsednika - on je na dužnost stupio sedam dana kasnije, obnavljajući simbolično večnu vatru ispred Trijumfalne kapije, nakon čega je primopredaja dužnosti izvršena u Jelisejskoj palati. Sve je trajalo oko sat vremena, a 48 sati kasnije Francuska je imala i novu vladu, koja je odmah počela da radi. Slično je skromno i u Rusiji, pa čak i u Americi, gde inauguraciji prisustvuju hiljade građana, ali se ne pozivaju strani državnici. Ovo što se kod nas dešava izaziva reakcije od podsmeha do sablažnjavanja kod ljudi koji se razumeju u međunarodne odnose. Tradicija da inauguracijama prisustvuju i strani državnici svojstvena je uglavnom državama Latinske Amerike i Afrike, i to ne nedeljama nakon što se zvanična ceremonija već dogodila.

Vučić stalno govori o listi zvanica i hvali se time.

- Dolaze predstavnici zemalja koje imaju značajne bilateralne odnose sa Srbijom. Oni su i ranije dolazili ovde, i dolaziće ponovo, ko god bio na vlasti. Njihova poseta svakako ne predstavlja priznanje njemu, kako on to želi da prikaže.

Već inaugurisani predsednik Vučić voli da svoju drugu inauguraciju i dolazak stranih diplomata u Beograd poredi s počastima koje je Josip Broz dobio na sahrani 1980. godine.

- Poređenje s Titovom sahranom je u najmanju ruku neumesno, kao i sva druga poređenja s njim, koja Vučić učestalo nameće. Uz sve zamerke Brozu, on je ipak u razvojnom smislu zemlju vodio napred, lavirajući na tom putu između Istoka i Zapada. Za razliku od njega, Vučić samo balansira spoljne uticaje u zemlji, dajući šakom i kapom ustupke strancima. I to obično na štetu naroda i na štetu državnih interesa, dok Srbija i dalje stoji u mestu. Građani nemaju nikakve koristi od njegovog opsesivnog slikanja sa stranim zvaničnicima i njegovog snishodljivog ophođenja prema njima.

Kurir / Milica Jeremić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track