VUČIĆEVA CIRKUSIJADA! VAŠAR ANONIMUSA, PEVAČA I NEUKUSA: Inauguracija pretvorena u jeftinu zabavu! OVO NEĆETE VIDETI U DRUGIM NOVINAMA!
Foto: Kurir, Zorana Jevtić

HLEBA I IGARA

VUČIĆEVA CIRKUSIJADA! VAŠAR ANONIMUSA, PEVAČA I NEUKUSA: Inauguracija pretvorena u jeftinu zabavu! OVO NEĆETE VIDETI U DRUGIM NOVINAMA!

Politika -

Prijem povodom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića više je ličio na cirkus nego na skupove koje ovakvim povodom organizuju svetske države, ocenjuju sagovornici Kurira!

foto: Zorana Jevtić

Osim troje predsednika država iz regiona i nekoliko zvaničnika iz sveta, na prijem nisu došli šefovi velikih sila i lideri koje je Vučić godinama isticao kao svoje velike prijatelje, ali se zato u Palatu Srbije preksinoć sjatila polovina srpske estrade, lokalni političari, simpatizeri SNS, udavače, trubači, pa čak i naprednjački botovi. Bilo je tu oko 6.000 ljudi, ali kada se pogleda spisak gostiju, posluženje i program koji je upriličen, ne čudi što su neki mediji u regionu Vučićevu inauguraciju, umesto kao državnički skup, ocenili kao jeftinu zabavu.

foto: Zorana Jevtić, Dragana Udovičić

Kao na svadbi

Iako je bio propisan dres-kod, mnoge zvanice ga nisu ispoštovale, pa smo tako videli i dame sa dubokim dekolteom, suknje sa velikim šlicevima, haljine koje su više skrivale nego što su prikrivale... Gosti su posebno ostali iznenađeni izborom haljine potpredsednice SNS Marije Obradović, a bez komentara je mnoge ostavio i cvetni dezen ministarke Jadranke Joksimović. Muškarci su, s druge strane, viđeni u košuljama s kratkim rukavima, bez kravate ili sakoa, košulja neupasanih u pantalone...

foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić

Količina hrane koja je poslužena zvanicama meri se tonama. Bilo je tu mesa, kobasica, kajmaka i sira, hektolitri vina i rakije... A onda su, kao vrhunac večeri, goste zabavili i trubači. Iako važi za Vučićevog velikog prijatelja, šeik Muhamed Bin Zajed iz UAE nije viđen na inauguiraciji.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić smatra da je ovaj skup mogao da bude skromniji i sa manje zvanica, a u prilog tome, kao primer navodi inauguraciju francuskog predsednika Emanuela Makrona, na koju je bilo pozvano ukupno 300 ljudi. Zato mu se, kako kaže, čini da je sve ovo bila više lična prezentacija Aleksandra Vučića nego države Srbije.

- Mene je ovo sa 6.000 ljudi podsetilo na inauguraciju predsednika Gane. Ovako velike brojke nalazio sam uglavnom na afričkom kontinentu. Dovoljno je bilo i 1.000 zvanica, i to bi bila impozantna svetkovina, a uštedelo bi se i na troškovima - kaže on.

Privatna žurka

Komentarišući prijem, Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava kaže da smo, za razliku od Srbije u doba Nemanjića ili Miloša Obrenovića, sada dobili jedan miks stranačke proslave, muzičkih parada kakve gledamo na televizijama i rijaliti programa.

- Ko god da je pravio spisak zvanica, slatko je nasmejao građane i to će jednog dana ući u udžbenike nacionalne istorije. Inače, sada više nema dileme da je to bila privatna žurka, neprimerena ekonomskoj i socijalnoj situaciji u kojoj se Srbija trenutno nalazi - kaže Ninić.

Loša klimatizacija

GOSTI SE GUŠILI OD VRUĆINE

Klimatizacija tokom inauguracije je bila toliko loša da su gosti bukvalno bili u goloj vodi. Ipak, mnogo gore su prošle zvanice koje su bile ispred. Neki od njih su upadali u neobezbeđeni šaht, a oni koji su hteli da se osveže morali su da čekaju u redu i po pola sata kako bi u improvizovanom šatoru dobili čašu vode.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Ponovo u centru pažnje

DAČIĆ PEVAO „O SOLE MIO“

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ponovo se pobrinuo da bude u centru pažnje. On je tokom svečanog ručka, po svom starom običaju, zapevao, ali ovog puta to nije bila čuvena „Miljacka“ Halida Bešlića već, ni manje ni više, svetski poznata numera Lučana Pavarotija „O sole mio“. Dačića su s pažnjom slušali bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i bivši šef italijanske diplomatija Franko Fratini. Snimak je na svom Fejsbuk profilu objavio ambasador Malte.

foto: Tanjug/Tanja Valič, Reuters

Iskopirala Trampovu ženu

TAMARA KAO MELANIJA

Novoizabrani predsednik se od početka potrudio da sve vezano za njegovu inauguraciju podseća na Zapad, pa je u tom smeru, čini se, razmišljala i njegova supruga Tamara. Ona je zajedno sa Vučićem dočekala sve goste i predstavnike država, a pažnju je privukla njena dugačka bela haljina sečena na ramenima, kakvu je na inauguraciji američkog predsednika Donalda Trampa nosila njegova supruga Melanija. Iako su materijali drugačiji, haljina krojem neopisivo podseća na haljinu supruge američkog predsednika.

Kolindin poklon

MEDALJON S LIKOM BOGORODICE

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izazvala je veliku pažnju na prijemu, a mnogima je za oko zapao poklon koji je uručila Vučićevoj ženi Tamari. Reč je o medaljonu na kojem je utisnut lik Bogorodice i bebe Isusa sa natpisom „Majka Božja od kamenitih vrata“. Na poleđini ispod grba piše: „Da život imaju“. Kako se pretpostavlja, taj poklon je namenjen Vučićevom sinu Vukanu. Inače, šefica Hrvatske je srpskom predsedniku tokom bilateralnog sastanka poklonila bombonjere i čokolade.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Aleksandar Vučić

SREĆAN SAM ŠTO MI JE KOLINDA UKRALA ŠOU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, komentarišući navode hrvatskih medija da mu je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ukrala šou na svečanosti inauguracije, da je to u redu, ali je dodao da se srećan što su mu šou ukrali i drugi gosti, jer su svi oni bili deo lepe svečanosti, koja nije bila takmičenje, već saradnja i međusobno savetovanje.

- To je u redu, to su unutrašnje stvari. Šou su mi ukrali i presrećan sam zbog toga i predsednica Hrvatske, predsednik Crne Gore, Makedonije, tri člana Predsedništva BiH, Borut Pahor, koji je ipak našao vremena da dođe u toku dana, premijeri Mađarske, Austrije, Gabona - rekao je Vučić.

foto: Stefan Jokić, Zorana Jevtić, Filip Plavčić, Fonet/Imre Sabo

REAGOVANJA

Aleksandar Martinović

ŠEF POSLANIČKE GRUPE SNS

Doveli smo u Beograd i istok i zapad i sever i jug. Doveli smo najveće svetske državnike.

Radoslav Milojičić

POSLANIK DS

Prijem je sramota zbog koje se ceo svet smeje Srbiji.

Zoran Živković

PREDSEDNIK NOVE STRANKE

Bilo je sramota biti na prijemu, pozivnice su dobili i učesnici rijalitija „Farma“.

Vladimir Đukanović

POSLANIK SNS

Zoran Živković je uvredio visoke zvanice koje su bile na prijemu.

foto: Kurir

Kurir / Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track