BOŠKO OBRADOVIĆ ZA KURIR: Ana Brnabić treba da sakrije Vučićev kriminal
Foto: Marina Lopičić, EPA

INTERVJU NEDELJE, PREDSEDNIK DVERI

BOŠKO OBRADOVIĆ ZA KURIR: Ana Brnabić treba da sakrije Vučićev kriminal

Politika -

Vlast koja prebija novinare, koristi usluge batinaša, pere pare preko lažnih uplata u izbornim kampanjama, krade na izborima, guši slobodne medije - spremna je na sve u obračunu sa političkim protivnicima. Kad vlast počne da koristi policiju, tužilaštvo i sudstvo u partijske svrhe, onda smo duboko zagazili u diktaturu - kaže u intervjuu za Kurir Boško Obradović

Uskoro dobijamo novog premijera, pa hajde da sumiramo rad doskorašnjeg šefa Vlade - koje je Vučićevo najveće obećanje koje nije ispunio?

- Ne pamtim da je ova vlast ispunila bilo koje svoje predizborno obećanje. Pobedili su na izborima na priči o borbi protiv kriminala i korupcije, ali praktično ništa nisu uradili na tom polju. Primera radi, nisu doneli ključni zakon o ispitivanju porekla imovine svih političara i tajkuna od 1990. do danas. Za pet godina vlasti SNS nije završen niti jedan sudski postupak i danas se u zatvorima Srbije ne nalazi nijedan političar ni tajkun koji nas je opljačkao u prethodnih 20 i više godina. Sve je bila jedna velika gluma, laž i prevara.

Kako vam se čini izbor Ane Brnabić za mandatara?

- U pitanju je stavljanje maske za sva bezakonja Vučićeve vlasti, kako bi se iza nje sakrio sav kriminal i korupcija u njegovom najbližem okruženju. Njeno imenovanje vidim kao novi diktat Zapada, jer je Brnabićeva ceo život radila za američke kompanije i nevladine organizacije. Ovo je samo nastavak njenog rada kao agenta zapadnih interesa, ali sada na najvišem mestu u srpskoj vlasti. Ovo je poniženje za sve glasače SNS i SPS.

Da li očekujete da njena vlada bude bolja od Vučićeve?

- Najpre očekujemo od mandatara da u svom ekspozeu odgovori na ključna pitanja. Hoće li povući poteze koji će sprečiti prodaju naše zemlje strancima od 1. septembra ove godine? Da li će prekinuti sa pogrešnom ekonomskom politikom potpune podrške stranim kompanijama koju je do sada sprovodio Vučić i ta sredstva preusmeriti ka domaćoj privredi i poljoprivredi? Da li će nova vlada imati ministarstvo za brigu o porodici?

Šta mislite o ideji da se u novoj vladi Brnabićeva bavi ekonomijom, dok bi Dačić bio zadužen za politička pitanja?

- Ideja dvoglavog premijera je antiustavna i besmislena. Jasno je da takva vlada neće ni imati premijera, odnosno da će predsednik vlade i dalje biti Vučić. Dačić i Brnabićeva su politički karijeristi koji bi za malo vlasti očito pristali na svako lično poniženje.

foto: Marina Lopičić

Poslanici su se juče vratili u skupštinske klupe, ali je evidentno da parlament sve ređe zaseda. Zašto?

- Zato što vlast guši svaki glas opozicije. Predsednik Skupštine zabranjuje posebne sednice na aktuelne teme iako po poslovniku o radu ima obavezu da zakaže najmanje jednu mesečno na zahtev narodnih poslanika opozicije. Ministri ne podnose izveštaj o radu iako imaju obavezu da to čine na svaka tri meseca, kao i da dođu na sednice nadležnih skupštinskih odbora i odgovaraju na pitanja poslanika. Vlada ne dolazi poslednjeg četvrtka u mesecu na skupštinska zasedanja da odgovara na poslanička pitanja. Dakle, ukinuti su svi skupštinski mehanizmi da se kontroliše rad Vlade i Narodna skupština je zgažena i praktično ukinuta. SNS ne podnosi ni najmanji glas koji horski ne slavi gospodara Vučića. Mi koji u opoziciji ne želimo da budemo Vučićeve sluge dobijamo opomene, isključuje nam se mikrofon i sprečava se mogućnost da građani čuju svoje predstavnike u Skupštini za koje su glasali. To se zove diktatura.

Hoće li vam nedostajati Maja Gojković ako, kako se pominje, ode u ministarsku fotelju?

- Ne vidim logiku da neko ko je promenio 10 političkih partija bude na bilo kojoj visokoj funkciji, ali politički preletači su sama suština postojanja i rada SNS, tako da je, kada su oni u pitanju, sve moguće.

Kad smo kod ministara, spominje se i da bi socijalista Branko Ružić mogao da dobije resor u novoj vladi.

- Komedija. Najveći opozicionar u redovima vlasti, najveći kritičar Vučićeve strahovlade u redovima SPS, oštri branilac časti SPS od svih poniženja od SNS - prešao je preko svega da bi dobio državnu fotelju i postao najveći apologeta Vučića i saradnje SNS i SPS. Postavlja se pitanje da li je fotelja bila jedini razlog njegovog buntovništva i koliko onda uopšte više vredi njegov politički stav o bilo kom pitanju.

Čekaju nas beogradski izbori, a priča se da je SNS u panici,jer nema jakog kandidata za gradonačelnika. Kakvu trku očekujete, spremate li se za te izbore?

- Dveri se maksimalno spremaju za gradske izbore na kojima ćemo kandidovati ideju Beograda kao porodičnog grada. A u SNS kao da nema nikog drugog funkcionera ili kandidata za najviše državne funkcije izuzev Vučića. Nisu imali drugog kandidata za predsednika Srbije, sada nemaju kandidata za premijera, a očigledno da imaju problem i sa kandidatom za gradonačelnika Beograda. Pretpostavljam da će Vučić, pored mesta predsednika države, premijera, koordinatora svih tajnih službi, predsednika Demografskog saveta, koji nikada nije zaživeo, i predsednika SNS, nakon ostavke Siniše Malog preuzeti i funkciju v. d. gradonačelnika Beograda.

Može li opozicija na neke naredne izbore u jednoj koloni? Šta vas spaja, a šta razdvaja?

- Treba da nas spaja borba za poštene i fer izbore i slobodne medije, bez obzira na sve naše razlike, koje su velike. S druge strane, na izbore treba izlaziti u predizbornim koalicijama sa onima sa kojima imate slične ideološke i programske stavove. Nisam pristalica novog DOS, niti želim da budem deo zapadnih obojenih revolucija. Zalažem se za saradnju u opoziciji i pravljenje što šireg narodnog i patriotskog fronta protiv ove vlasti, ali smatram da taj opozicioni front treba da vode ljudi koji dosad nisu bili na vlasti.

Ko je zapravo prava, a ko lažna opozicija?

- U opoziciju ne spadaju Čedomir Jovanović, Nenad Čanak i Vojislav Šešelj. Oni su uvek spremni da u presudnim trenucima priteknu u pomoć vlasti, oni dobijaju pohvale od gospodara Vučića lično, oni služe za sluđivanje glasača opozicije i podele u opozicionom taboru. Mnogo je poštenije da se pridruže ovoj vlasti nego da glume opoziciju za pare.

(Zlo)upotreba institucija

ŽIVIMO U DIKTATURI

Kako komentarišete sve češću (zlo)upotrebu državnih institucija u obračunu sa neistomišljenicima?

- Vlast koja prebija novinare, koristi usluge batinaša, pere pare preko lažnih uplata u izbornim kampanjama, krade na izborima, guši slobodne medije - spremna je na sve u obračunu sa političkim protivnicima. Kad vlast počne da koristi policiju, tužilaštvo i sudstvo u partijske svrhe, onda smo duboko zagazili u diktaturu.

O gej paradi

PROMOCIJA LGBT DOSTIGLA VRHUNAC

Razgovaramo u danu kada se u Beogradu održava Parada ponosa. Dveri i dalje ne menjaju stav kada je reč o LGBT populaciji?!

- Dosad smo imali jednu, a sad imamo dve gej parade godišnje, kao i izbor prvog gej premijera u jugoistočnoj Evropi, što je dodatno poniženje za srpski narod i sve građane koji su okrenuti porodičnim i tradicionalnim vrednostima.

Promocija ideologije homoseksualizma u Srbiji traje već više od dve decenije, ali je svoj vrhunac doživela u vreme Vučićeve vlasti. Niko do ove vlasti nije tako jako stao u zaštitu gej parada i promovisanja ove ideologije od naših vrtića i škola do svih nivoa politike i medija.

Razgovarao Boban Karović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Opozicija: Ana Brnabić je Vučićeva maska i ikebana!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track