Najnovije vesti

BOJAN PAJTIĆ: Vučić želi da liči na Tita ili na Mila, ali sve više liči na Erdogana
Foto: Dragana Udovičić

poslednji je trenutak da se nešto uradi

BOJAN PAJTIĆ: Vučić želi da liči na Tita ili na Mila, ali sve više liči na Erdogana

Politika

Aleksandar Vučić sve više i više liči na Erdogana i možemo očekivati da će ubuduće još više ograničavati osnovne građanske slobode - smatra bivši lider Demokratske stranke Bojan Pajtić.

 

Po njegovom mišljenju, Vučić nije čovek koji će olako prepustiti vlast, i zato greše oni koji misle da će se nekakav novi peti oktobar dogoditi sam od sebe.

 

- Petom oktobru je prethodilo bombardovanje i strašni rat koji smo izgubili. Dalje, tada je postojala snažna podrška nevladinom sektoru i nezavisnim medijima od strane međunarodne zajednice, a danas toga nema, niti oni imaju nameru da bilo koga podrže, jer im Vučić odgovara. Ključna stvar je što su građani tada imali snažnu alternativu sa druge strane koja je uspela da okupi kritičnu masu, a koja danas prosto ne postoji - ocenio je Pajtić.

 

Komentarišući minulu svečanu inauguraciju predsednika Vučića, Pajtić je kazao da on očigledno računa na kratko pamćenje i vređa inteligenciju građana, jer se samo na jednom manjem samitu Vlade Vojvodine 2009. godine pojavilo 14 predsednika država. Prema Pajtićevom mišljenu, minula inauguracija bila je sve samo ne spektakularna, jer su se na Vučićevom prijemu pojavili penzionisani političari i nekakvi predstavnici država.

 

foto: Tanjug

- Inauguracija u Palati Srbija nije postigla nikakav spoljnopolitički efekat, i predstavlja samo dodatni trošak koji će platiti građani naše zemlje, a sve zarad lične sujete čoveka koji ne zna da li više želi da liči na Tita ili na Mila.

 

Kako je Vučić godinama bio persona non grata u međunarodnoj zajednici, on sada leči svoje komplekse, a to građani plaćaju iz svog džepa - naglasio je Pajtić.

 

On se osvrnuo i na izbor Ane Brnabić na mesto mandatarke i buduće premijerke Srbije, rekavši da je ona idealna za tu poziciju jer će obezbediti nastavak Vučićeve autoritarne vladavine. Prema njegovim rečima, ona će biti glavni šraf njegove vladavine u narednom periodu jer ga ne može ugroziti ni u stranci niti u javnosti, a njemu je upravo potreban predsednik Vlade koji neće dovoditi u pitanje činjenicu da u Srbiji više nema podele vlasti.

 

foto: Nebojša Mandić

- Izbor Ane Brnabić prema spolja će biti gladac a prema unutra jadac, jer se ništa neće promeniti. Samim tim što Brnabić učestvuje u svemu tome, ona daje legitimitet režimu i omogućava produžetak agonije u kojoj živimo.

 

Njenim izborom, Vučić je kupio vreme kod zapada i može da nastavi da i dalje neprikosnoveno vlada - rekao je Pajtić, ocenivši da je Brnabić svesno pristala da igra ulogu marionete.

 

Bivši lider demokrata nije optimista po pitanju ujedinjenja opozicije pred beogradske izbore. Već sada je, kako je zapazio, izvesno da će Aleksandar Šapić imati svoju listu, te da će se na izborima verovatno kandidovati i bivši gradonačelnik Dragan Đilas. Još ako inicijativa Ne da(vi)mo Beograd kandiduje svoju listu onda je, po Pajtićevom mišljenju, smešno uopšte govoriti o nekakvom ujedinjenju opozicije.

 

foto: Nebojša Mandić

- Plašim se da naša opozicija čeka da vlast padne s kruške, a to se neće dogoditi. Umesto što se bave jedni drugima, što je potpuno kontraproduktivno, opozicione partije bi trebale da zasuku rukave i krenu od vrata do vrata da razgovaraju sa građanima. Apsolutno je nerealno da se cela opozicija okupi na jednoj listi i to se jednostavno neće desiti - ubeđen je Pajtić.

 

Opozicija treba da bojkotuje izbore

 

Upitan da li bi stranke opozicije, umesto naknadnih tužbalica o nefer uslovima, trebale da bojkotuju predstojeće izbore, Pajtić odgovara da je definitivno sazrelo vreme da opozicija bojkotuje izbore ali i sednice parlamenta. Kako je kazao, opozicija može da deluje uverljivije tek ako radikalizuje svoj nastup, a to neće postići tako što će se svađati u skupštini.

 

foto: Kurir

- Poslednji je trenutak da se nešto uradi, jer nam se narod pretvorio u stanovništvo. U ovom trenutku mi nismo pravna, ni demokratska država i nismo slobodno društvo. Trenutna situacija zahteva radikalan pristup, a to što opozicija pokušava da dobije reč u skupštini a Maja Gojković im je ne da, nije politika već linija manjeg otpora - poručio je Pajtić.

 

(Kurir.rs/Danas, M.D.Miljković)

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako funkcioner BIA zloupotrebljava službeni položaj?

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...