UPOZNAJTE MINISTRE: Ovo su kandidati za sastav vlade Ane Brnabić
Foto: Kurir

SRBIJA DOBIJA NOVU VLADU

UPOZNAJTE MINISTRE: Ovo su kandidati za sastav vlade Ane Brnabić

Politika -

Skupština Srbije danas drži sednicu o izboru Vlade Srbije koja će sa Anom Brnabić na čelu imati 22 člana. Brnabić je predložila 18 resornih ministara i tri ministra bez portfelja. Među njima su i četiri potpredsednika Vlade. Ovo su kandidati za članove nove Vlade Srbije na čelu sa Anom Brnabić.

foto: Zorana Jevtić

IVICA DAČIĆ, prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova

Rođen je 1966. godine u Prizrenu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Bio je član Parlamentarne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Obavljao je funkciju predsednika Poslaničke grupe u Narodnoj skupštini Republike Srbije i u Skupštini SRJ. Savezni poslanik u Veću građana Savezne skupštine Savezne Republike Jugoslavije od 1992. godine. Narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije od 2004. godine. Bio je ministar za informisanje u takozvanoj prelaznoj Vladi Republike Srbije od oktobra 2000. do januara 2001. godine. Predsednik je Socijalističke partije Srbije od decembra 2006. godine. Bio je prvi potpredsednik Vlade-zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova od jula 2008. godine do jula 2012. godine. Obavljao je funkciju predsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova od jula 2012. do aprila 2014. godine. Bio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova od aprila 2014. do avgusta 2016. godine.

Dobitnik je priznanja "Najevropljanin" za 2009. godinu.

Govori engleski i ruski jezik. Oženjen, otac dvoje dece.

foto: MUP Srbije

NEBOJŠA STEFANOVIĆ, potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova

Rođen je 1976. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu za poslovne studije. Zvanje magistra ekonomskih nauka stekao je 2011, a doktora nauka 2013. godine na Megatrend univerzitetu. Bio je odbornik u Skupštini grada Beograda od 2004. do 2008. godine. Na izborima 2007. godine izabran je za narodnog poslanika, a obavljao je i dužnost predsednika Odbora za trgovinu i turizam Skupštine Srbije. Na izborima 2012. godine izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije, kao i za odbornika u Skupštini grada Beograda.

Na čelu Skupštine Srbije bio je od jula 2012. godine do izbora novog saziva parlamenta u aprilu 2014. godine. Od aprila 2014. do avgusta 2016. godine bio je ministar unutrašnjih poslova.

foto: Beta/Nenad Petrović

RASIM LJAJIĆ, potpredsednik i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija

Rođen je 1964. godine u Novom Pazaru. Medicinski fakultet završio je u Sarajevu. U periodu od 1989. do 2000. godine radio je kao novinar za brojne dnevne i periodične listove na prostoru bivše SFRJ. Politikom se bavi od 1990. godine, kada je izabran za generalnog sekretara SDA Sandžaka. Od 1994. godine predsednik je Koalicije Sandžak, koja je 2000. godine preimenovana u Sandžačku demokratsku partiju. Nakon petooktobarskih promena izabran je za ministra za nacionalne i etničke zajednice u Vladi SRJ. Bio je ministar rada i socijalne politike u Vladi Republike Srbije od 15. maja 2007. do jula 2008. godine. Istu funkciju obavljao je i u Vladi formiranoj u julu 2008. godine, kao i nakon njene rekonstrukcije u martu 2011. godine do 2012. godine. Bio je potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija od 2012. do 2014. godine. Od aprila 2014. do avgusta 2016. godine bio je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija. Govori engleski jezik i služi se ruskim. Oženjen, otac dvoje dece.

foto: Dragana Udovičić

ZORANA MIHAJLOVIĆ, potpredsednik i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Rođena je 1970. godine u Tuzli. Osnovnu i srednju školu završila je u Beogradu, kao učenik generacije. Diplomirala je i doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Vanredni je profesor "Megatrend" univerziteta. U Vladi Republike Srpske bila je savetnik za energetiku premijera Milorada Dodika u periodu od 2009. do 2010. godine. Obavljala je funkciju ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije od jula 2012. do aprila 2014. godine. Od aprila 2014. do avgusta 2016. godine bila je potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Govori engleski jezik. Majka jednog sina.

foto: Zorana Jevtić

DUŠAN VUJOVIĆ, ministar finansija

Rođen je 1951. godine u Požarevcu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Postdoktorske studije završio je na američkom univerzitetu "Berkli". Radio je kao asistent na Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu i kao asistent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a potom i kao docent i vanredni profesor na tom fakultetu. Obavljao je funkciju ministra privrede u Vladi Republike Srbije u periodu od 27. aprila 2014. godine do 4. avgusta 2014. godine. Potom je imenovan za ministra finansija, i tu funkciju obavljao je do avgusta 2016. godine. Govori engleski i ruski jezik. Oženjen, otac dvoje dece.

foto: Dado Đilas

GORAN KNEŽEVIĆ, ministar privrede

Rođen je 1957. godine u Banatskom Karlovcu. Osnovnu i srednju školu završio je u Zrenjaninu, a diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Bio je predsednik Izvršnog odbora SO Zrenjanin i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Od 2004. do 2009. godine bio je na funkciji predsednika Opštine Zrenjanin, nakon čega i prvi gradonačelnik Zrenjanina.

Bio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije od jula 2012. do septembra 2013. godine. Oženjen, otac četvoro dece.

foto: Nebojša Mandić

BRANISLAV NEDIMOVIĆ, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Rođen je 1977. godine u Sremskoj Mitrovici. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Izabran je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije 2004. godine i tu dužnost je obavljao do 2008. godine. Funkciju gradonačelnika Sremske Mitrovice obavljao je u dva mandata, od 2008. do 2016. godine. Oženjen, otac dvoje dece.

foto: Zorana Jevtić

ALEKSANDAR ANTIĆ, ministar rudarstva i energetike

Rođen je 1969. godine u Beogradu. Po zanimanju je diplomirani ekonomista.

Funkciju predsednika Skupštine grada Beograda obavljao je u dva mandata, od decembra 2008. do maja 2012. i od juna 2012. do septembra 2013. godine, kada je izabran za ministra saobraćaja u Vladi Republike Srbije. Na toj funkciji bio je do aprila 2014. godine. Od aprila 2014. do avgusta 2016. godine bio je ministar rudarstva i energetike. Na parlamentarnim izborima 2012. godine izabran je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Govori engleski jezik. Otac jednog sina.

foto: Nebojša Mandić

NELA KUBUROVIĆ, ministarka pravde

Rođena je 1982. godine u Sarajevu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2005. godine. Od decembra 2008. do avgusta 2009. godine radila je u Ministarstvu pravde, kao savetnik za pružanje stručne pomoći Visokom savetu pravosuđa. Od jula 2014. godine do avgusta 2016. godine bila je pomoćnik ministra pravde za Sektor pravosuđa.

Govori engleski, služi se španskim jezikom.

foto: Dragana Udovičić

ALEKSANDAR VULIN, ministar odbrane

Rođen je 1972. godine u Novom Sadu. Završio je Pravni fakultet u Kragujevcu. Za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju izabran je u avgustu 2012. godine. Tu funkciju obavljao je do septembra 2013. godine, kada je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo i Metohiju. Na toj funkciji bio je do aprila 2014. godine.Od tada pa do avgusta 2016. godine obavljao je funkciju ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Oženjen, otac dva sina.

foto: Zorana Jevtić

JADRANKA JOKSIMOVIĆ, ministarka za evropske integracije

Rođena je u Beogradu 1978. godine. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 2002/03. na smeru Međunarodni odnosi, i završila master studije na Fakultetu za ekonomiju i političke nauke na Univerzitetu „ALFA“ u Beogradu 2011/12. godine. Jedan je od potpisnika - osnivača Srpske napredne stranke 2008. godine. Član je GO i Predsedništva Srpske napredne stranke. Obavlja dužnost internacionalnog sekretara Srpske napredne stranke. Aktivno govori engleski jezik, služi se nemačkim jezikom.

foto: Fonet

MLADEN ŠARČEVIĆ, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Rođen je 1957. godine u Beogradu. Diplomirao je na Prirodno matematičkom fakultetu u Beogradu, odsek geografija. Postdiplomske studije završio je u Centru za multidisciplinarne studije Beogradskog univerziteta, smer zaštita životne sredine. U profesionalnoj karijeri radio je na uvođenju visokih standarda u douniverzitetskom obrazovanju, kao i na uvođenju najuglednijih međunarodnih obrazovnih programa u naš obrazovni sistem. Oženjen, otac dvoje dece.

foto: Zorana Jevtić

ZLATIBOR LONČAR, ministar zdravlja

Rođen je 1971. godine u Beogradu. Diplomirao je 1997. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Za direktora Urgentnog centra (UC) Kliničkog centra Srbije (KCS) imenovan je 2012. godine. Tokom obavljanja funkcije direktora Urgentnog centra formirao je Odeljenje za transplantaciju jetre i predvodio je tim koji je uradio prvu transplantaciju jetre u Urgentnom centru. Na mesto načelnika Odeljenja za transplantaciju postavljen je 2013. godine.Tokom 2011. godine završio je specijalistički kurs iz transplantacione hirurgije jetre u Kraljevskom koledžu u Londonu, a tokom 2012. i 2013. godine usavršavao se u oblasti transplantacione hirurgije jetre u KBC "Merkur" u ZagrebuGovori engleski jezik. Oženjen, otac jednog deteta.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

ZORAN ĐORĐEVIĆ, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Rođen je u Beogradu 1970. godine. Master je ekonomskih nauka u oblasti Međunarodno bankarstvo i finansije. Završava doktorske studije i u fazi je prijave doktorske disertacije iz oblasti ekonomskih nauka, sa usmerenjem na finansijsku kontrolu, upravljanje, izveštavanje i reviziju, Univerzitet Privredna akademija, Novi Sad. Obavljao je dužnost državnog sekretara Ministarstva odbrane do marta 2016. godine, kada je izabran za ministra odbrane. Tu funkciju obavljao je do avgusta 2016. godine. Govori engleski i ruski jezik. Oženjen je, otac je sina i ćerke.

foto: Dragana Udovičić

VANJA UDOVIČIĆ, ministar omladine i sporta

Rođen je 1982. godine u Beogradu. Završio je Fakultet organizacionih nauka, diplomirani je inženjer organizacionih nauka. Obavljao je funkciju ministra omladine i sporta u Vladi Republike Srbije od septembra 2013. do aprila 2014. godine, i u mandatu od aprila 2014. do avgusta 2016. godine.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

VLADAN VUKOSAVLJEVIĆ, ministar kulture i informisanja

Rođen je 1962. godine u Beogradu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Imao je nekoliko studijskih boravaka u Francuskoj i Nemačkoj. Pohađao je postdiplomski specijalistički kurs na Pravnom fakultetu na temu Međunarodni ugovori. Na mesto sekretara za kulturu Grada Beograda imenovan je 2013. godine. Govori engleski i francuski jezik.

foto: Zorana Jevtić

SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ, ministar bez portfelja

Rođena je 1951. godine u Rači. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Kragujevcu, a Medicinski fakultet, magistarske i doktorske studije i specijalizaciju neuropsihijatrije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Bila je poslanik u Skupštini Republike Srbije u više mandata, a od 2000. do 2006. godine poslanik u Saveznom parlamentu SR Jugoslavije i državne zajednice Srbija i Crna Gora. U prelaznoj Vladi Republike Srbije bila je ministar za brigu o porodici i član Interparlamentarne unije. Od 2012. do 2014. godine bila je ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije. Udata, majka jednog sina.

foto: Nemanja Pančić

MILAN KRKOBABIĆ, ministar bez portfelja

Rođen je 1952. godine u Kačarevu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. U periodu od 2008. do 2012. godine obavljao je funkciju zamenika gradonačelnika Beograda. Posebna oblast njegovog interesovanja i rada jeste privredna oblast zanatstva, malih i srednjih preduzeća.

Bio je narodni poslanik i predsednik poslaničke grupe PUPS u Skupštini Srbije. Oženjen, otac dvoje dece.

foto: Zorana Jevtić

BRANKO RUŽIĆ, ministra državne uprave i lokalne samouprave

Rođen je 1975. godine u Zemunu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na smeru za međunarodne odnose, gde je od 1996. do 1999. godine obavljao funkciju studenta prodekana. Od 2000. do kraja 2002. godine bio je predsednik omladine Socijalističke partije Srbije. Sada obavlja funkciju potpredsednika Glavnog odbora SPS.

Od januara 2001. do decembra 2003. godine poslanik u Skupštini Srbije. U Vladi Srbije 2013. godine bio je ministar bez portfelja, zaduženog za evropske integracije. Od 2009. do 2014. godine bio je potpredsednik FK Partizan.

foto: Zorana Jevtić

GORAN TRIVAN, ministra zaštite životne sredine

Rođen je 1962. godine u Kladovu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Šumarskom fakultetu u Beogradu, a 1991. godine izabran je za ministra za omladinu i sport u Vladi Srbije. Nakon toga radio je u Javnom preduzeću "Srbijašume".

Bio je je predsednik i član upravnih odbora i saveta institucija u oblasti zaštite životne sredine, privrede, kulture, prosvete, zdravstva i nauke. Za svoj rad više puta je nagrađivan. Trivan je od 2008. na čelu beogradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Član je Socijalističke partije Srbije.

foto: Dragana Udovičić

NENAD POPOVIĆ, ministar bez portfelja

Rođen je u Tuzli 1966. godine. Osnivač i predsednik Srpske narodne partije, bivši potpredsednik Demokratske stranke Srbije, potpredsednik Skupštine Srbije i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Rusijom. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Moskvi.

(Kurir.rs, Foto: Zorana Jevtić, Nebojša Mandić, Dragana Udovičić, MUP, Beta/Nenad Petrović, Dado Đilas, Fonet, Tanjug/Dragan Kujundžić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Rašković Ivić: govorimo o globalizaciji a nemamo kanalizaciju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track