OSUDA PONAŠANJA NAPREDNJAKA: Martinoviću, bruko, otkrij svoje podatke
Foto: Dragana Udovičić

Sraman gest

OSUDA PONAŠANJA NAPREDNJAKA: Martinoviću, bruko, otkrij svoje podatke

Politika -

Šef poslanika SNS čitao tajne podatke o Zoranu Živkoviću, poverenik Šabić naredio nadzor

Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS, načinio je sraman gest, ujedno prekršivši zakon, kad je pred poslanicima i milionskim auditorijumom pročitao službene dokumente vojnog odseka u Nišu o vojnoj sposobnosti poslanika Zorana Živkovića, predsednika Nove stranke.

On je izneo i podatak da je 23. juna 2010. Živković dobio dozvolu za pištolj i pozvao ministra Nebojšu Stefanovića i Aleksandra Vulina da se malo pozabave tim slučajem, s obzirom na to da pištolj ima čovek s „najtežim poremećajem funkcija“.

Posao za tužilaštvo

Martinovićev gest izazvao je osudu javnosti, a odmah je reagovao i Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, koji je naredio nadzor u Ministarstvima odbrane i policije zbog zloupotrebe podataka. Šabić je ocenio „da se radi o izvršenju krivičnog dela“.

Svaka zloupotreba tih podataka morala bi privlačiti pažnju svih nadležnih i povlačiti za sobom odgovarajuće konsekvence - rekao je Šabić i dodao:

- Zato bi bilo ne samo normalno i logično nego i nužno da ovakvi događaji, mnogo pre poverenikove, izazovu pažnju i odgovarajuću reakciju javnog tužilaštva.

Advokat Božo Prelević kaže za Kurir da je Martinovićev potez suprotan zakonu.

- Martinović je doktor nauka i on sigurno zna da je to što je uradio zabranjeno. Ako je već pročitao podatke o jednom poslaniku, onda je trebalo da po istom kriterijumu pročita i svoje zaštićene podatke. Dajte onda da se svima u parlamentu otvore kartoni, da se vidi od čega poslanici boluju, najpre da li neko ima neke psihijatrijske poremećaje - rekao je Prelević.

Poslanica Nove stranke Marinika Tepić zatražila je od Ministarstva odbrane da joj odgovori ko je i po kom zakonskom osnovu poslaniku SNS Martinoviću dostavio podatke iz vojnog odseka Niš o tome zašto lider NS Zoran Živković nije služio vojni rok.

Đorđević pravi komisiju

- Hoću da mi se odgovori da li je to urađeno po zakonu jer ako jeste, hoću da se i meni dostave podaci iz vojnog odseka, a koji se tiču služenju vojnog roka Aleksandra Vulina - istakla je ona.

Ministar odbrane Zoran Đorđević formirao je komisiju koja treba da utvrdi da li je bilo neovlašćenog dostavljanja i zloupotrebe podataka iz vojne evidencije poslanika Nove stranke Zorana Živkovića u pogledu regulisanja vojne obaveze, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

E. K.

Zoran Živković

PODNEĆU KRIVIČNU PRIJAVU

Predsednik Nove stranke Zoran Živković najavio je da će podneti krivičnu prijavu protiv odgovornih u ministarstvima unutrašnjih poslova i odbrane zbog dostavljanja njegovih ličnih podataka. Živković je rekao da je Martinović prekršio odredbu krivičnog zakona kojim se, kako je precizirao, zabranjuje da se „neovlašćeno koriste, objavljuju i zloupotrebljavaju na bilo koji način podaci o ličnosti“.

- Ja mogu da ih iznesem javnosti i kažem o lečenju i posedovanju oružja, ali to ne sme niko drugi da iznese - rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track