OSUMNJIČEN ZA NAVODNU IZNUDU: Dejan Anđus uhapšen jer je kritikovao Vučića?
Foto: Filip Plavčić

Novinari ponovo na udaru vlasti

OSUMNJIČEN ZA NAVODNU IZNUDU: Dejan Anđus uhapšen jer je kritikovao Vučića?

Politika -

Poznati voditelj osumnjičen za navodnu iznudu 30.000 evra, ali se sumnja da su pravi razlog hapšenja njegove izjave o vezama Aleksandra Vučića i vođa navijača

Novinar Dejan Anđus uhapšen je juče zbog, kako je saopštila policija, pokušaja da od oštećenog iznudi 30.000 evra.

Anđus je pre samo mesec dana u emisiji „Da se ne lažemo“ na Kurir TV pričao o tome kako Aleksandar Vučić vođama navijača namešta unosne državne poslove, pa se osnovano sumnja da je uhapšen zbog kritike vlasti, na šta su ukazala i novinarska udruženja. Podsetimo, Anđus je nakon gostovanja na Kurir TV priveden u BIA na informativni razgovor.

MUP je saopštio da je D. A. uhapšen nakon što je od oštećenog preuzeo kovertu u kojoj je bilo 30.000 evra, kao i da je od oštećenog u više navrata zahtevao veće sume novca.

Prema saznanjima Kurira, navodno oštećeni je biznismen Milojica Marković, direktor firme „Europark“ i „Sremput Ruma“, u čijoj firmi je Anđus doskoro bio zaposlen.

Dobio otkaz na poslu

- Međutim, nedavno je dobio otkaz pošto je javno kritikovao Vučićevu vlast. Zbog toga se postavlja pitanje zbog čega je biznismen baš u ovom trenutku odlučio da prijavi iznudu, iako ona navodno traje već nekoliko meseci. Zašto to nije prijavio odmah - objašnjava naš izvor.

Naš sagovornik ističe da je od „oštećenog“ traženo da namenski optuži Anđusa i da sve to snimi.

- Taj čovek je blizak saradnik političara i godinama se bavi poslovima za državu, a država mu je najveći klijent. Zbog svega toga postoji sumnja da je u pitanju čista nameštaljka i da je navodna žrtva iznude optužio voditelja u dogovoru s ljudima bliskim Vučiću. Njemu je zauzvrat garantovano bezbedno i sigurno poslovanje - kaže naš izvor.

Anđus je nedavno na društvenim mrežama objavio zbog čega se sukobio s Markovićem.

- Markovića sam vodio kod Vučića dok je imao krivičnu i pretkrivičnu prijavu i u direktnom dogovoru s Vučićem spasao sam ga zatvora u aferi „putarska mafija“. Tada mi je obećao milion evra, ali ja ne naplaćujem ljudske duše i sudbine, nego smo postali partneri u putarskom poslu - napisao je Anđus na društvenim mrežama.

Kako je naveo, „sve je bilo u redu do početka 2016, kada je Marković počeo da me zakida, laže i krade“.

Zakinuo ga za pare

- Očigledno je počeo novac da nosi na neke druge adrese. Vučića sam upozoravao da Milojica vara i da samim tim naš dogovor ne važi. Ali Vučić mi je odgovarao „pozdrav prijatelju“. Šeretsko-polumafijaški. Ili mu je Vučić naredio da mene zakida i nosi novac u SNS ili je počeo sve da krade za sebe. Trećeg nema - napisao je Anđus u objavi.

Kurir je poslao pitanja MUP da li je oštećeni od kog je navodno iznuđen novac Milojica Marković, kao i da li su povodom Anđusovih tvrdnji da je Markoviću u dogovoru s Vučićem „sredio“ da ne bude uhapšen preduzete istražne radnje, ali nismo dobili odgovor.

Ekipa Kurira

Novinarska udruženja

OTKRIJTE SVE INFORMACIJE O PRIVOĐENJU

Udruženje novinara Srbije od nadležnih istražnih organa zatražilo je da saopšte da li je Anđus uhapšen zbog nekog krivičnog dela koje nema veze s novinarstvom ili zbog kritike na račun vlasti. I Nezavisno udruženje novinara Srbije zatražilo je od nadležnih organa da što pre izađu u javnost sa svim relevantnim informacijama i time zaustave spekulacije o razlozima hapšenja, a predsednik NUNS Slaviša Lekić na Tviteru je napisao:

- Ne branim Dejana Anđusa, ali mnogo je intrigantno da se u trenutku hapšenja na „mestu zločina“ obrela kamera Informera.

Anđus poručio preko advokata

NE OSEĆAM SE KRIVIM

Vesna Golubović, advokat Dejana Anđusa, rekla je za Kurir da je njenom klijentu određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i da očekuje da će on u tom roku biti saslušan kod tužioca.

- Dejan Anđus se ne oseća krivim i smatra da nije počinio nikakvo kažnjivo delo - rekla je Golubovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track