PAJTIĆ ZA DOJČE VELE: Vučiću je kritika nepodnošljiva! Ako se neko usudi, sledi BRUTALAN OBRAČUN!
Foto: Dragana Udovičić

PAJTIĆ ZA DOJČE VELE: Vučiću je kritika nepodnošljiva! Ako se neko usudi, sledi BRUTALAN OBRAČUN!

Politika -

BEOGRAD - Bivši predsednik Demokratske stranke i Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da opozicija u Srbiji mora da ima "radikalno drugačiji pristup", jer će u suprotnom aktuelni režim "jako dugo trajati", a opozicija u tome biti saučesnik.

"Mi više nemamo ni predsednika vlade ni predsednika države, mi imamo Vučića. Zato govorim opoziciji da je vreme za radikalno drugačiji pristup, za delegitimizaciju kvazi-institucija i kvazi-demokratije u Srbiji jer ovakav režim može jako dugo trajati", rekao je Pajtić u intervjuu za Dojče vele (Deutsche Welle).

On je ocenio naivnom ideju da će osiromašenom, i kako je rekao, zatupljenom stanovništvu pući film pa će se dići da menja režim.

Prema njegovim rečima, aktuelni režim je u svojim rukama koncentrisao ne samo medije već i sve finansijske resurse i zabranio svakom poslovnom čoveku da pomisli da pomogne bilo kome u opoziciji.

"Nemoguće je porediti 2000. godinu kada je ogromna logistika iz sveta pomogla medijima i nevladinim organizacijama da zajedno sa strankama podignu izlaznost. Danas imate režim koji se ne libi da kupi oko 300.000 do 400.000 glasova na svim izborima, i to iako nisu ugroženi. Oni neće imati problem da daju i 50 evra po glasu na sledećim izborima i ne vidim da dugoročno na ovaj način može da se ugrozi režim", kazao je Pajtić.

Ponovio je zalaganje da opozicija treba da bojkotuje rad Skupštine Srbije i ocenio da učešćem u radu parlamenta opozicija zapravo postaje saučesnik režima.

foto: Zorana Jevtić

"Kada predlažem opoziciji da izadje iz parlamenta i ne učestvuje u daljoj legitimizaciji takvog režima oni reaguju kao da sam ih pozvao da budu Jan Palah, da se spale nasred Terazija. Ne, ljudi, stvarno ne boli da se izadje iz skupštine. Konačno, mi smo 1997. bojkotovali izbore pa smo 2000. poveli DOS u pobedu", rekao je Pajtić.

On je rekao da izjave predstavnika opozicije da oni sede u parlamentu da bi predlagali zakone kako bi gradjani živeli bolje vredjaju inteligenciju, jer kako je ocenio da Srbija sada više nije demokratsko društvo.

Poručio je opoziciji da ne sme da je mrzi da "potegne u grad, u selo, da razgovara sa ljudima na pijaci, na lokalnom mediju, preko interneta", a ne da se oslanja na obraćanja u skupštini od tri minuta, pošto ih (predsednica Skupštine Srbije) Maja Gojković isključi "posle minut".

foto: AP

On je ocenio da je "nemoguće" porediti Borisa Tadića i Aleksandra Vučića, jer je Vučić autoritarac.

"Radi se o autoritarnoj, nasilnoj strukturi ličnosti – što bi bio samo njegov problem da ne vodi državu. To je čovek kojem je svaka kritika nepodnošljiva i brutalno se obračunava sa svakim ko se usudi da pomisli da razmišlja svojom glavom. Uostalom pogledajte kako je prošao Toma Nikolić na najavu da bi se možda kandidovao, a to je čovek koji mu je politički otac i doveo ga je na vlast", kazao je Pajtić.

Ocenio je da je Vučić odabrao Anu Brnabić za premijerku Srbije jer je to odlična poruka prema svetu, koji "već gunđa".

"Evropska unija i SAD sa priličnim negodovanjem gledaju na ono što se dešava u Srbiji kada su u pitanju ljudska prava, mediji, parlamentarizam, odnos prema zaštitniku gradjana... to vidimo po Njujork tajmsu i drugim mejnstrim medijima po kojima se čita raspoloženje političke javnosti u tim zemljama. Sa Anom Brnabić on amortizuje taj pritisak – prosto nije imao izbora", rekao je Pajtić.

Dodao je da je ostao član Demokratske stranke i naveo da nema ideju da pravi nove stranke, pokrete ili nešto slično.

"Istovremeno sam se, baveći se politikom, osećao osujećenim u drugim sferama, i privatnoj i profesionalno-naučnoj. Na neki način sam bio homo dupleks, danju političar, a noću pisao i pokušavao da držim korak sa strukom", rekao je Pajtić.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

“Da se ne lažemo” Malinović: Uništavani dokazi o aferi “helikopter”

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track