ZORAN ŽIVKOVIĆ PRUŽIO DOKAZ: Zbog ovakve noge nisam služio vojsku!
Foto: Dragana Udovičić, N1

OTVORENO

ZORAN ŽIVKOVIĆ PRUŽIO DOKAZ: Zbog ovakve noge nisam služio vojsku!

Politika -

Na otpusnoj listi iz 1983. piše da ga je udario auto, a prelom potkolenice pratili su infekcija kostiju i ugradnja pločica i šrafova

Lider Nove stranke Zoran Živković pokazao je ožiljke na nozi povređenoj još pre 34 godine, zbog koje je oslobođen služenja vojske.

Odlučio se na taj potez pošto je šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović radi političkog obračuna izneo podatke iz njegovog vojnog dosijea, iako su tajni i lični i iako je to protivzakonito. Živković je najavio krivičnu prijavu protiv odgovornih u ministarstvima unutrašnjih poslova i odbrane zbog dostavljanja njegovih ličnih podataka Martinoviću.

- Regrutovan 25. decembra 1978. Sposobnost, kaže nesposoban -1. Po tadašnjim vojnim propisima to je, citiram, značilo: stanje najtežih poremećaja funkcija... - rekao je Martinović u parlamentu, što je neke poslanike SNS nasmejalo.

Međutim, na Živkovićevoj otpusnoj listi iz 1983. piše da ga je na pešačkom prelazu udario auto, a prelom potkolenice pratili su infekcija kostiju i ugradnja pločica i šrafova u nogu, pa je prvi put prohodao gotovo dve godine kasnije. Za to vreme bio je vojni obveznik, privremeno nesposoban za vojsku.

- Godine 1987. ponovo sam pozvan na regrutaciju da se utvrdi da li sam sposoban, ali se taj osteomelitis nalazi na spisku neizlečivih bolesti i ko to, nažalost, ima nije sposoban za služenje vojske - izjavio je za N1 Živković.

Prošle godine je tražio da mu dostave vojni dosije, pošto je i tad to bila tema u Skupštini, ali ga je Ministarstvo odbrane odbilo zbog zaštite tajnosti podataka.

Bivši ministar odbrane Zoran Đorđević, dan pre nego što će preuzeti resor rada, formirao je komisiju koja treba da ispita da li je bilo zloupotrebe podataka iz vojne evidencije, tako da je „slučaj Živković“ sad u rukama Aleksandra Vulina.

Za zatvor

POVERENIK NAREDIO ISTRAGU

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić naredio je istragu o tome ko je iz baze koju kontroliše Ministarstvo odbrane dao podatke Martinoviću, a ko iz MUP podatke oružnog lista Živkovića, jer je poslanik SNS i njih imao:

- Ovde je reč o podacima o ličnosti i zakon je tu jasan. Upotreba ili stavljanje na raspolaganje trećim licima je i krivično delo za koje se, po članu 146 Krivičnog zakonika, ide i u zatvor.

Kurir/Foto: N1, Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Zoran Živković: Vučić se ponaša kao da je Srbija Hitlerova Nemačka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track