Vučić od Mogerini tražio tačan datum ulaska u EU
Foto: Fonet

PREDSEDNICI SRBIJE I KOSOVA U BRISELU

Vučić od Mogerini tražio tačan datum ulaska u EU

Politika -

Dobili smo razumevanje od Federike Mogerini kako bismo tačno znali kada možemo da postanemo član Evropske unije, rekao srpski šef države

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je, nakon neformalnog sastanka s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini u Briselu, poručio da Srbija treba da zna tačan datum ulaska u EU.

Vučić je posle sastanka izjavio da je pitanje nivoa razgovora s Prištinom tehničko, odgovarajući na pitanje da li će pregovori biti prebačeni na predsednički nivo.

- Dobili smo razumevanje Mogerinijeve kako bismo tačno znali kada možemo da postanemo član, da ne budemo kao guske u magli, koje će sigurno pronaći pravi put, ali ne znaju kad se završava - naglasio je Vučić i ukazao da će zbog toga biti važna njegova poseta predsedniku Saveta EU Donaldu Tusku oko 14. jula.

Srbija, prema njegovim rečima, posle značajnog dela sprovedenih reformi i dosta posla koji je još pred njom, traži da njeni građani imaju jasnu perspektivu i jasan cilj:

- Da znamo gde je i kada ga dostignemo - podvukao je Vučić. Rekao je da u tome nije naišao na protivljenje, već čak razumevanje Mogerinijeve i ostalih.

Hašim Tači je posle sastanka ocenio da će „pomeranje od tehničke normalizacije odnosa ka pomirenju Kosova i Srbije zahtevati težak rad, poverenje i strpljenje“. Ubrzo se oglasio i na Tviteru.

- Pomirenje i puna normalizacija dobrosusedskih odnosa Kosova i Srbije jesu cilj koji treba da obezbedi mir za našu decu: vredan cilj - napisao je Tači.

U saopštenju kabineta Mogerinijeve navodi se da su se „predsednici dogovorili da će raditi na otpočinjanju nove faze dijaloga Beograda i Prištine za normalizaciju odnosa i pomirenje“ i da će „njihovi timovi početi rad na pripremama tog dijaloga“. Takođe je naglašena važnost primene dosad postignutih dogovora u dijalogu bez odlaganja.

Dušan Janjić

DIJALOG SE VRAĆA PREDSEDNICIMA

Za dijalog s Prištinom ne da postoji mogućnost da se vrati na predsednički nivo nego je to neminovno, a Vlada Srbije će morati da se, zajedno s predsednikom, pozabavi organizacijom dijaloga i primenom onoga što je dogovoreno, tvrdi analitičar Dušan Janjić.

- Dijalog je i počeo na predsedničkom nivou, prvi susret povodom dijaloga bio je u Njujorku između Tomislava Nikolića i Atifete Jahjage. Faktički, to se vraća vraća na predsednički nivo. U međuvremenu je to spušteno na nivo premijera Dačića i Tačija jer je Nikolić odbio da razgovara s Jahjagom - rekao je Janjić i dodao da je ovaj sastanak prvi u nizu i da to nema direktne veze sa imenovanjem Ane Brnabić za premijera.

Kurir / N. G.

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track