KAKVA PREVARA U BEOGRADU NA VODI! Nemaju keš, pa zidaju zgrade od PARA GRAĐANA!
Foto: Dragan Kadić, Printscreen

ŠIBICARENJE

KAKVA PREVARA U BEOGRADU NA VODI! Nemaju keš, pa zidaju zgrade od PARA GRAĐANA!

Politika -

Beograd na vodi, ako se nastavi dosadašnji tempo izgradnje, neće nići ni u narednih sto godina, jer arapski investitor ne gradi zgrade sopstvenim sredstvima, već novcem od prodatih stanova! Kako je i ta prodaja zamrla, odnosno, nadležni kriju koliko ih je uopšte i prodato, ni dinamika izgradnje ne ide najavljivanim tempom.

Kako saznaje Kurir, problem je što nema „novca na gomili“ kojim se finansira izgradnja, već se deo po deo posla nastavlja zahvaljujući parama koje dolaze od prodaje stanova.

- Sve izgleda kao obično šibicarenje, za projekat koji je najavljen kao najveći u istoriji ne sme se dozvoliti razvlačenje radova, već treba da postoji obezbeđen novac i da se samo ide iz faze u fazu - kaže izvor našeg lista.

Iako se, inače, u današnje vreme investitori tako dovijaju, od nadležnih za projekat čiju vrednost procenjuju na 3,5 milijardi mogao se očekivati ozbiljniji pristup poslu. Koliko je tačno stanova prodato u dve zgrade u Savskom amfiteatru, iz firme „Belgrejd voterfront kapital investment“ nisu odgovorili.

Prema rečima Bojana Kovačevića, predsednika Akademije arhitekture Srbije, Beograd je viđen kao plen i političare nema ko da udari po prstima, da ih zaustavi.

- Putniku sa broda morate objasniti da iza te buduće zgrade postoji istorijski grad. Izgradnjom Beograda na vodi grad je potpuno zazidan, pa je problem i vizura s leve obale Save. Zazidani grad postaje standardna sintagma - rekao je Kovačević, kao i da se pričom i gradnjom Beograda na vodi uvozi model Dubaija na malograđanski način.

- Problem je kulturološki profil vladajuće garniture koja u građenju 20-30 spratova na desnoj obali Save vidi napredak. Nisam siguran da je to samo finansijski interes, kao što mnogi tumače, plašim se da je reč o realnom nerazumevanju stvari - kazao je on.

Inače, leks specijalis za Beograd na vodi, kojim su blokirani zakoni Srbije na teritoriji Savskog amfiteatra - oko 116 ha, odnosi se, uz prateće ugovore, i na oko 70 hektara na novobeogradskoj strani, u Bloku 18, kaže advokat Miloš Pavlović.

Beograd na vodi prostiraće se na obe obale Save, sa novobeogradske strane na manjem broju parcela. Na tom delu obale još nije počela gradnja, dok su u okviru Savskog amfiteatra podignute dve zgrade.

Bojan Kovačević

ZAŠTO VUČIĆ NIJE POTPISAO UGOVOR

Kovačević je podsetio da ugovor za gradnju Beograda na vodi nije javno razjašnjen jer se engleska i srpska verzija razlikuju:

- Ugovor je potpisala Zorana Mihajlović. Zanimljivo je da je ugovor potpisan u nedelju - te subote je premijer Vučić bio hiperaktivan, u ponedeljak takođe, a u nedelju mu nešto nije bilo dobro. Iskreno, voleo bih da ministarka Mihajlović jednog dana na sudu objašnjava šta je potpisala.

foto: Kurir

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track