JANKOVIĆ: REŽIM NAS PRAVI KOMPLETNIM IDIOTIMA! Nova bruka u slučaju Savamala! Više tužilaštvo sad nije nadležno!
Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić

SRAMNO

JANKOVIĆ: REŽIM NAS PRAVI KOMPLETNIM IDIOTIMA! Nova bruka u slučaju Savamala! Više tužilaštvo sad nije nadležno!

Politika -

Odluka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje se proglasilo nenadležnim za „slučaj Savamala“ i taj predmet prosledilo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu na dalje postupanje, čime je praktično omogućeno da počiniocima ovog krivičnog dela preti manja kazna, skandalozna je, ocenjuju sagovornici Kurira.

Kako su obrazložili iz Višeg javnog tužilaštva, celu dokumentaciju o rušenju objekata u beogradskoj četvrti Savamala prosledili su osnovnom tužilaštvu, koje je „stvarno i mesno nadležno za ovaj slučaj“.

Detaljna analiza

- Nakon detaljne analize svih izveštaja i prikupljene dokumentacije koju je policija dostavila u vezi s predistražnim postupkom koji se vodio po zahtevima za prikupljanje potrebnih obaveštenja povodom rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici, utvrđeno je da se u konkretnom slučaju eventualno radi o krivičnim delima iz nadležnosti osnovnog tužilaštva - obrazložili su iz Višeg tužilaštva.

Prema rečima našeg sagovornika, predmet je sada spušten u osnovno tužilaštvo, jer je policija tek pre petnaestak dana dostavila Višem tužilaštvu dokaze na osnovu kojih su oni i oglasili svoju nenadležnost. Za Sašu Jankovića, bivšeg zaštitnika građana i lidera Pokreta slobodnih građana Srbije, odluka Višeg javnog tužilaštva je podsmevanje.

- To podsmevanje ljudima sve nas tretira kao kompletne idiote. Mi više nemamo institucije, moraćemo posle promene ove vlasti da ih gradimo ponovo - rekao je Janković.

Instrumentalizacija

Radomir Lazić iz inicijative Ne da(vi)mo Beograd kaže da su institucije saučesnici u „slučaju Savamale“.

- Nakon 15 meseci ćutanja tužilaštvo ovim činom doprinosi procesu zataškavanja i relativizacije odgovornosti umešanih u zločin, valjda čekajući da sve prođe i da se zaboravi - kaže Lazić.

On objašnjava da je sam čin rušenja u Hercegovačkoj ostao u senci svega onoga na šta je vlast spremna da bi ga zataškala.

- Nakon prvobitnog odbijanja policije da se odazove na pozive građana, zatim meseci laži i ubeđivanja kako se ništa nije desilo, priznanja i umanjivanja krivice gradskih vlasti, na delu je potpuna instrumentalizacija tužilaštva za potrebe čuvanja interesa gradonačelnika i njegove ekipe - naglašava Radomir Lazić. Podsetimo, u izbornoj noći u aprilu 2016. godine grupa ljudi s fantomkama na glavi bagerima je porušila nekoliko privatnih objekata u Hercegovačkoj ulici. Rušitelji su maltretirali i prolaznike u tom kraju, oduzimali im mobilne telefone i vezivali ih. Građani su u toj noći pozivali policiju, ali ona nije reagovala i usmeravala ih je na komunalnu policiju, koja je govorila da to nije u njihovoj nadležnosti.

Vučić o savamali

Aleksandar Vučić je ubrzo nakon događaja u Savamali izjavio da su noćno rušenje izveli „kompletni idioti“, a kasnije je govorio da iza rušenja stoji gradska vlast, ali je sve vreme insistirao na tome da su porušeni objekti bili nelegalni

foto: Dragana Udovičić

Božo Prelević Ovo je zemlja čuda

Advokat Božo Prelević kaže da prosleđivanje dokumentacije jednog predmeta iz višeg u osnovno tužilaštvo nije neobično.

- Ovo je zemlja čuda i sve je moguće. Nisam imao uvid u konkretnu dokumentaciju da bih mogao da iznesem mišljenje, ali pretpostavljam da je na ovaj način viši tužilac hteo da sa sebe skine jednu vrstu pritiska - objašnjava Prelević.

Izveštaj zaštitnika građana Vrh policije odgovoran za rušenje

Iz izveštaja Saše Jankovića, tadašnjeg zaštitnika građana, o kontroli rada policije u noći rušenja u Hercegovačkoj, vidi se da je iz vrha policije službenicima naređeno da tako postupe. Janković je utvrdio i da su organi i službe grada Beograda načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mera posle rušenja u Hercegovačkoj ulici. Inače, predmet o Savamali je i nakon više od godinu dana u predistražnoj fazi.

foto: Kurir

Kurir / E.K.

Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track