Momo Kapor čuvao Karadžića!

Genijalno otkriće tužioca Vukčevića

Momo Kapor čuvao Karadžića!

Politika -
Tužilac za ratne zločine kao dokaz pokazao Kaporov crtež u Karadžićevoj knjizi pesama od pre 10 godina na kojem je navodno dr Dabić

BEOGRAD - Otkrivena mreža jataka!Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je u toku krivični postupak protiv 13 lica za koje se sumnja da su pomagali i skrivali haške optuženike Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Gorana Hadžića i Stojana Župljanina, a među njima je, verovali ili ne, i pokojni književnik Momo Kapor!Vukčević je rekao da je određen broj ljudi znao ko je doktor Dragan Dabić, čovek pod čijim se imenom skrivao Karadžić.- Imamo saznanja da su njemu pomagala neka lica, između ostalih i pokojni Momo Kapor - naveo je Vukčević.Kao dokaz tužilac je pokazao Karadžićevu knjigu pesama za decu iz 2002. „Ima čuda, nema čuda“, za koju je crteže radio Kapor. Na jednoj ilustraciji je bradati čovek koji likom podseća na dr Dabića, odnosno Karadžića u trenutku hapšenja.Miroslav Toholj, izdavač knjige u kojoj je Tužilaštvo 10 godina posle izdavanja našlo sporni crtež, kaže da nema komentar na zaključke Tužilaštva.- Po mom mišljenju, taj nacrtani lik više liči na Vukčevića nego na Karadžića - prokomentarisao je Toholj, koji je objasnio da su crteži za knjigu izabrani iz bogate arhive Mominih ilustracija:- Ko zna kad je taj crtež nastao. Bilo je samo bitno da odgovaraju pesmama.

Ratko Mladić izmakao za 200 metaraMladić se uz pomoć mreže saradnika iz Vojske RS krio na 11 lokacija u Beogradu i Sremskoj Mitrovici. Posle hapšenja Đoga i Ristića 2006, Mladića je preuzela rodbina njegove supruge Bose.- Nadležni organi pretresli su objekte u blizini mesta na kom se skrivao Mladić u okolini Beograda, ali je taj pretres izvršen traljavo. Mladić im je bio nadohvat ruke, na svega 200 metara - rekao je Vukčević.

I Bulatović će biti saslušanVukčević je najavio da će biti saslušan bivši direktor BIA Rade Bulatović.- Bulatović je naložio da se uhapsi grupa Jova Đoga i Stanka Ristić, čime je Mladiću dao znak da je otkrivena mreža njegovih jataka - kaže Vukčević i dodaje da je Bulatović godinu dana pre hapšenja Župljanina dobio njegov šifrarnik o skrivanju:- Lično sam Bulatoviću poslao informaciju o lokaciji na kojoj se skriva Župljanin. Mora da mu je neko dojavio, jer kada smo stigli našli smo lonče za kafu na ringli i taj šifrarnik.

Pomogla Karlina saradnica Vukčević je rekao da je informacija o optužnici protiv Hadžića procurila iz Tribunala.- Jedna bliska i veoma poznata saradnica Karle del Ponte obavestila je o tome beogradskog advokata, koji je pozvao Hadžića i ponudio mu da ga zastupa - kazao je tužilac i kao presudan momenat za Hadžićevo bekstvo označio poziv iz kabineta generalnog sekretara MIP kojim je Hadžićeva majka obaveštena o podizanju optužnice. Gensek MIP koje je tada vodio Vuk Drašković bio je Slobodan Vukčević.

Pavković krio MladićaVukčević je kazao da se Mladić posle hapšenja Miloševića skrivao u vojnim objektima uz znanje tadašnjeg načelnika Generalštaba Nebojše Pavkovića.On je istakao da je Mladiću pre napuštanja vojnih objekata podršku pružio i general u penziji i visoki funkcioner vojne obaveštajne službe. Odbio je da kaže da li je reč o Aci Tomiću:- Za njega je data naredba o sprovođenju istrage, neću da kažem ime, a vi sami zaključite.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track