RAT U VLADI: Zorana Mihajlović udarila na premijerku Anu!
Foto: Zorana Jevtić, Beta

VLADA NIJE SASTAVILA NI MESEC, A VEĆ SEVAJU VARNICE

RAT U VLADI: Zorana Mihajlović udarila na premijerku Anu!

Politika -

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović prozvala je premijerku Anu Brnabić, poručivši joj da je stenogram svog intervjua američkoj agenciji Blumberg trebalo da pokaže ministrima u Vladi, a ne ruskom ambasadoru! Brnabićeva je u tom intervjuu izjavila da ako Srbija mora da bira između EU i Rusije, bira ovo prvo.

Vlada sa Anom Brnabić na čelu formirana je pre svega 12 dana, a već se osećaju varnice, koje izazivaju predstavnici naprednjaka, na čiji predlog je i postavljena za premijera.

Za Mihajlovićevu je, kako je navela, priča o predaji transkripta prenaduvana, ali je ipak rekla svoje mišljenje i potkačila premijerku.

- Mislim, ako je neko i trebalo da dobije taj transkript, to bi možda mogli da budu članovi Vlade - kazala je Mihajlovićeva odgovarajući na novinarska pitanja.

Udarci tek slede

Prema rečima Bobana Stojanovića, politikologa, Mihajlovićeva je tako udarila na Brnabićevu i to će se verovatno nastaviti i u budućnosti.

- Očigledno da jeste. Od Mihajlovićeve se to moglo očekivati, jer sam prilično siguran da je ona razočarana zato što nije dobila mogućnost da bude predsednica Vlade. S jedne strane, može biti vrsta ličnog udara ili ataka na Anu Brnabić, a s druge strane može biti uvid u ozbiljniju neslogu između SNS i Brnabićeve - kaže Stojanović. Na pitanje da li je moguće da je takav nastup Mihajlovićeve dogovoren na višem nivou, kako bi je, kad zatreba, vratila u „kolosek“, Stojanović kaže:

- Upravo to. S jedne strane vid kontrole, a s druge strane, ako postoje ti sukobi, to može da se iskoristi kao opravdanje vanrednih izbora ili njene smene u bilo kom obliku. Za mene je to očekivano. Ovo je prvi slučaj, ali verujem da će se to nastaviti i u budućnosti.

Već gasila vatru

Izjavu potpredsednice Vlade je u istom tonu prepoznao i Saša Janković, predsednik Pokreta slobodnih građana. On je na Tviteru, uz pomenutu izjavu Mihajlovićeve, napisao: „Ili u prevodu: ‚Trebalo je da ja budem predsednica Vlade, ne ona‘.“

Podsetimo, Mihajlovićeva je već istupala zbog pomenutog incidenta sa intervjuom. Pošto se u medijima pojavilo da je premijerka za američku agenciju rekla da će Srbija, ukoliko bude morala da bira između Rusije i EU, izabrati Uniju, Mihajlovićeva je odmah istupila da „gasi vatru“ i poklopila premijerku. Tada je rekla da Vlada vodi politiku koja Srbiju neće dovesti u situaciju da mora da bira „ili-ili“ i da se niko ne pravda Rusiji.

foto: Zorana Jevtić

Završena priča

RUŽIĆU NIJE POTREBAN STENOGRAM

Za razliku od Mihajlovićeve, za novopečenog ministra Branka Ružića tema stenograma je zatvorena.

- Premijerka Brnabić je na sednici Vlade objasnila šta je bila njena namera i mislim da je jedino važno to što se spoljnopolitički prioriteti zemlje nisu promenili - kazao je Ružić i dodao:

- Ne shvatam taj čin kao da se ona nekome pravdala. Došlo je do spina, vađenja iz konteksta prilikom prevoda, što ne bi trebalo da se dešava agencijama kao što je Blumberg, ali je najvažnije da se odnos prema evropskom putu, prema tradicionalnim prijateljima, Rusiji, Kini, i bilateralni odnosi sa SAD ne menjaju - kazao je Ružić za B92.

foto: Fonet

Obe ćute

BEZ KOMENTARA

Ana Brnabić juče nije odgovorila na SMS s konkretnim pitanjima - da li je ovaj istup Mihajlovićeve doživela kao provokaciju, te da li je kolegama u Nemanjinoj, pošto ispada da su to očekivale, objasnila šta je rekla u intervjuu. Odgovori vinovnika talasanja Zorane Mihajlović su takođe izostali.

foto: Kurir

Kurir / Katarina Blagović

Foto: Zorana Jevtić, Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo dokaza kako Vučić pokušava da ugasi Kurir i otme AMG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track