PRVI SUSRET U TRSTU: Brnabićeva se sastala s premijerom Makedonije Zaevim
Foto: Vlada Srbije

Susret s premijerom Makedonije

PRVI SUSRET U TRSTU: Brnabićeva se sastala s premijerom Makedonije Zaevim

Politika -

TRST - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Trstu, gde boravi povodom učešća na Samitu o zapadnom Balkanu, sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom.

Sastanku, na kojem se razgovara o bilateralnoj i regionalnoj saradnji, prisustvuju i ministri inostranih poslova dve zemlje Ivica Dačić i Nikola Dimitrov.

foto: Vlada Srbije

Ovo je prvi susret nove premijerke Srbije i njenog makedonskog kolege.

Predsednica srpske vlade sastala se prethodno sa evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc, a pre toga sa predstavnicima Svetske banke i Evropske investicione banke. Samit o zapadnom Balkanu održava se u okviru Berlinskog procesa.

Makedonski premijer Zoran Zaev danas je izrazio spremnost Makedonije da sa Srbijom neguje dobre odnose i želju da dve zemlje posebno rade na ekonomskom povezivanju. U razgovoru je ocenjeno da će ekonomska saradnja zemalja Zapadnog Balkana pozitivno uticati na političku stabilnost u regionu, koja je osnova za svaki dalji rast i napredovanje celog regiona.

foto: Vlada Srbije

Brnabić je rekla da mogućnosti za ekonomsko povezivanje zemalja vidi u digitalizaciji, osnaživanju IT sektora i jačanju start-ap i inovativne zjednice, što je ujedno snažna poruka za mlade koji u tome vide svoju razvojnu šansu.

Ona je posebno istakla značaj povezivanja lokalnih samouprava i infrastrukturno povezivanje zemalja Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Brnabić Zaevu predstavila uspeh koji je prethodna vlada postigla u pokretanju ekonomskog rasta i veliki doprinos koji je dala u uspostavljanju regionalne stabilnosti.

Ona je rekla da je Srbija posvećena daljem ubrzanju ekonomskog rasta i izrazila nameru Srbije da saradjuje sa svim partnerima i zemljama koje su izrazile želju za saradnjom na ravnopravnim osnovama, navodi se u saopštenju.

Sastanku se prisustvovali ministri spoljnih poslova Srbije i Makedonije, Ivica Dačić i Nikola Dimitrov.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Foto: Vlada Srbije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) EKSKLUZIVNO: Edi Rama ima novi modni detalj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track