PREDSEDNIK SRBIJE U SOLUNU: Srbija i Grčka mogu da računaju jedna na drugu
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Posle sasTANKA S PREMIJEROM cIPRASOM

PREDSEDNIK SRBIJE U SOLUNU: Srbija i Grčka mogu da računaju jedna na drugu

Politika -

SOLUN - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da realizacija projekta pruge Pirej-Solun-Beograd zahteva značajna ulaganja, ali da smo imali teže zadatke, koje smo ipak uspeli da ostvarimo.

Vučić je na konferenciji za štampu u Solunu, a nakon razgovora s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, rekao da je danas prvi razgovor o toj temi vođen na ozbiljan način.

Pruga Pirej-Solun-Beograd, inače, trebalo bi da se kad bude izgrađena spoji sa brzom prugom do Budimpešte, a Vučić je napomenuo da to svakako nije jednostavan zadatak, jer je reč o pruzi koja će presecati teritoriju Srbije po osi jug-sever, odnosno koja će ići preko najvećeg dela zemlje.

"Srbija i Grčka mogu da računaju jedna na drUgu. To je važno za Grčku, a za Srbiju je od ogromnog značaja, jer Grčka može da se bori za Srbiju u EU.

Ako ekonomski i politički zajednički delujemo mnogo smo snažniji i sve naše vitalne ciljeve možemo da odbranimo, vodeći računa o ciljevima svih drugih", rekao je Vučić i zaključio da sve probleme moramo da rešavamo uz poštovanje međunarodnog prava i na miran način.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Uoči susreta sa Tuskom

Predsednik Srbije najavio je da će sutra u razgovoru sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom ponoviti svoj zahtev da se Srbiji jasno kaže okvir za pristupanje EU. Vučić će večeras u Solunu, gde učestvuje na prvoj sednici Visokog saveta za saradnju dve zemlje, razgovarati o tome i sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

"Odavde pravo idem u Brisel. Imaću sutra sastanak i ručak sa Tuskom. To je prilika da o našim evropskim stvarima na još bolji način raspravljamo, objasnio je Vučić. Ukazao je da je preneo ranije ovaj zahtev i šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini i da nema razloga da se nekog plaši, pošto nije pitao nešto što je, kako kaže, nepristojno, neprirodno i neprijatno.

"Pitao sam običnu stvar koju žele da znaju građani Srbije. Ja znam i čuo sam već objašnjena da 'zavisi od nas'. Neće biti da zavisi samo od nas. To što zavisi od nas mi ćemo da uradimo. Neki su u EU primani, a da sasvim sigurno nisu bili na višem nivou u ostvarenim sadržaju pravnog akta EU što je Srbija uradila", objasnio je Vučić.

On je podvukao da Srbija želi da zna da li ima jasnu budućnost u EU, te dodaje da ako kažu da imamo treba da nam prenesu i okvirni rok. "Makar rekli da će biti u pet godina, ne mora u godinu tačno. Da znamo da je to u narednih pet ili deset, dvadeset godina, da se u skladu s tim ponašamo i vidimo kako da gradimo svoju budućnost", naglasio je Vučić.

"Prajd - hvala, neću, zadovljan sam što ih država štiti"

Vučić je rekao da se neće odazvati pozivu da učestvuje na Paradi ponosa, najavljenoj za 17. septembar, ali je ponovio da je njegova obaveza da se svima na tom skupu garantuju prava i slobode.

"Nemam nameru da idem. Nisam neko ko je oduševljen takvom manifestacijom. Bez obzira na to, moja obaveza je, i to sam uspeo da ostvarim, da se njima garantuje pravo da čine ono što je deo njihove slobode i njihovih prava i zbog toga sam zadovoljan", rekao je Vučić u Solunu.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track