KO PAZARI KUKAVIČJE JAJE: Vučić zakasnio za nacionalni dogovor o Kosovu
Foto: EPA

DIJALOG O POKRAJINI OD KOGA NIKO NIŠTA NE OČEKUJE

KO PAZARI KUKAVIČJE JAJE: Vučić zakasnio za nacionalni dogovor o Kosovu

Politika -

On je samo preuzeo od Tadića politiku postepenog priznavanja Kosova i sada će nam podvaliti priču da je to teret na putu Srbije ka EU, kažu naši sagovornici

Tek kad postaje sve očiglednije da će kosovski čvor morati da se preseče, predsednik Aleksandar Vučić isplanirao je da u ovu najneprijatniju fazu procesa uključi i parlamentarne stranke, Crkvu, Akademiju i civilni sektor. Glavna zamerka koju sagovornici Kurira upućuju Vučiću jeste ta da je s konsultacijama zakasnio i da je posle potpisa Briselskog sporazuma iscrpeo teme o kojima se može postići nacionalni dogovor.

Slobodan Samardžić, ministar za KiM u vladi Vojislava Koštunice, ubeđen je da je namera Vučića da predaju Kosova podvali kao kukavičje jaje.

Fingirana stvar

- Ne želi Vučić da deli odgovornost, već da svoju prebaci na nekakvu javnost. Ovaj dijalog je potpuno fingirana stvar koja je politički potrebna Vučiću. Jasno je da sada treba zadati završni udarac na priču o nezavisnom Kosovu. Šta ima tu javno da se diskutuje? Ovo je samo završna faza revizione politike koju je od 2008. vodio Boris Tadić. Vučić je samo preuzeo od Tadića politiku postepenog priznavanja Kosova i sada će nam kao kukavičje jaje podvaliti priču da je Kosovo teret na grbači Srbije na njenom putu evrointegracija - objašnjava Samardžić za Kurir.

I Goran Bogdanović, koji je vodio ovo ministarstvo kao kadar DS, smatra da se Vučić kasno setio da povede ovaj dijalog i da je priznanje Kosova jedina preostala tema koju bi mogao da stavi pred sagovornike.

- Kamo sreće da je bilo takvih razgovora 2012, kad je potpisivao Briselski sporazum, ili 2014, kad je Srbe integrisao u sve kosovske institucije, dao Kosovu pozivni broj... Od svega što je Kosovo tražilo, dao im je 90 odsto stvari, tako da ne vidim o čemu možemo drugom da razgovaramo osim o priznanju nezavisnosti. Ako je to tema, onda ja i predstavnici mog SDS možemo samo da mu poručimo da za to nikada neće dobiti podršku - naglašava on za naš list.

Bez državničke hrabrosti

U iskrenost Vučića sumnja i lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković.

- Nema ni jedne jedine naznake da taj čovek želi iskren dijalog sa bilo kim o bilo kom nacionalnom pitanju. Nema državničke hrabrosti i nikad ne može i neće rešiti ni jedno jedino, a stranci ga pritiskaju, jer je svima obećao sve. Kad je sam, fali mu opozicija da bi nešto uradio, kada je ona tu - smeta mu. Umesto da ostane u političkoj prošlosti, gde mu je mesto, vratio je celu zemlju u nju. Spreman sam da budem deo rešenja, a ne problema. A on živi od toga što ih pravi, okrivljuje druge za njih, pa ih kao rešava. U tome se ne sme učestvovati. Probleme ćemo, na kraju, rešavati bez njega, iz mnogo nepovoljnije situacije nego što je on imao. To je cena njegove vladavine koju će platiti Srbija - rekao nam je Janković.

Iako smatra da je odustajanje od evrointegracija preduslov za kosovsko rešenje, lider DSS Miloš Jovanović kaže da će dati šansu Vučićevom dijalogu.

foto: Nebojša Mandić

Važan opstanak

- Dok se naglas ne izgovori rečenica: „Punopravno članstvo u EU nije prioritet za Srbiju“, neće biti ni konačnog rešenja za Kosovo. Odazvaćemo se ovom pozivu i reći da smo za pronalaženje načina da se obezbedi opstanak i život Srba na Kosovu i da se pritom ne da dodatni legitimitet secesionističkoj vlasti u Prištini - poručio je Jovanović.

Aleksandar Vučić

EU NAM KRIŠOM NAMEĆE KOSOVO

Vučić je juče priznao da se iza različitih primedbi EU u vezi sa pregovaračkim poglavljima 23 i 24 krije pitanje Kosova. On je pozvao EU da to otvoreno kaže građanima Srbije ili da kaže šta sve Srbija mora da učini na putu ka članstvu i „do kada treba da bude u čekaonici“.

- Da je sve u redu kad je reč o Kosovu, bili bismo šampioni u ljudskim pravima... Čeka se da se vidi šta će biti sa Kosovom i to je suština - rekao je Vučić, napomenuvši da Srbija nema nikakav alternativni put osim evropskog.

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: EPA, Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track