BEZ SAGLASNOSTI O KARDINALU: Samo papa Franja odlučuje o Stepincu
Foto: EPA, Profimedia

MEŠOVITA KOMISIJA

BEZ SAGLASNOSTI O KARDINALU: Samo papa Franja odlučuje o Stepincu

Politika -

Članovi Komisije složili su se o mogućnosti buduće saradnje u pogledu zajedničkog rada, kako bi podelili sećanje na mučenike i ispovedaoce vere dveju crkava

Mešovita komisija SPC i Hrvatske biskupske konferencije, nije uspela da rasvetli lik i delo nadbiskupa Alojzija Stepinca uoči, tokom i nakon Drugog svetskog rata.

Poslednji sastanak je održan u Rimu i na njemu je konstatovano da stavovi dveju strana o toj temi ostaju suprotstavljeni, uz saglasnost o mogućnosti buduće saradnje u pogledu zajedničkog rada. U zajedničkom saopštenju se navodi da su se članovi komisije istakli da je njihov rad omogućio bolje razumevanje istorije u godinama između Prvog svetskog rata i 1960, kada je Stepinac umro.

Navodi se da su od početka rada komisije članovi bili svesni da je postupak kanonizacije kardinala Stepinca u isključivoj merodavnosti pape Franje.

- Članovi Komisije složili su se o mogućnosti buduće saradnje u pogledu zajedničkog rada, kako bi podelili sećanje na mučenike i ispovedaoce vere dveju crkava - saopštila je Informativna služba Svete stolice.

Kurir / E.K.

Foto: EPA, ProfimediaSave

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track