OTKRIVAMO DETALJE! EVO ŠTA ĆE OD NEDELJE AMERI PITATI VUČIĆA U VAŠINGTONU: Hoćemo da znamo sve o vašoj vojnoj saradnji s Rusima!
Foto: Nebojša Mandić

Šta će zvaničnici amerike pitati vučića

OTKRIVAMO DETALJE! EVO ŠTA ĆE OD NEDELJE AMERI PITATI VUČIĆA U VAŠINGTONU: Hoćemo da znamo sve o vašoj vojnoj saradnji s Rusima!

Politika -

Predsednik će razgovarati s potpredsednikom SAD Majkom Pensom o ruskom centru u Nišu, ali i o tome na čijoj je strani Beograd, ocenjuju analitičari

foto: Reuters

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi od danas u dvodnevnoj poseti Vašingtonu, gde će razgovarati s potpredsednikom SAD Majkom Pensom i imati niz bilateralnih susreta s američkim zvaničnicima.

Vučiću je to prvi susret s novom američkom administracijom i prva poseta SAD otkako je stupio na dužnost predsednika.

Kako saznajemo, očekuje se da se zvaničnicima SAD dostave podaci o vojnoj saradnji Srbije i Rusije od 2012, kada je SNS došao na vlast. Kurir je došao u posed amandmana kojeg je podneo član Komiteta za inostrane poslove SAD Eliot Endžel, na kome se traži uvid u listu ruskog oružja i druge tehnologije skuplje od milion dolara koji su obezbeđeni Srbiji, opis učešća srpske vojske u ruskim vojnim obukama i vežbama, listu svih sporazuma o saradnji u oblasti odbrane i bezbednosti Srbije i Rusije.

foto: Printscreen

Procena rizika

Takođe, zatražena je i procena rizika koje srpske oružane snage imaju za nacionalnu sigurnost država koje se graniče sa Srbijom, procenu obaveštajne saradnje Srbije i Rusije, kao i procena kako vojni odnosi Srbije i Rusije utiču na odbrambenu i bezbednosnu saradnju Srbije sa SAD i NATO.

foto: Printscreen

Uoči posete, član Komiteta za spoljna pitanja Predstavničkog doma Eliot Endžel izjavio je da će sutrašnji sastanak Pensa s Vučićem biti dobra prilika da SAD iznesu svoju zabrinutost zbog pravca u kom Beograd ide kad je reč o bezbednosnoj politici. Ukazao je da je Predstavnički dom Kongresa usvojio meru kojom traži od Ministarstva odbrane izveštaje o rusko-srpskoj vojnoj saradnji.

- Mera je deo Zakona o nacionalnoj odbrani - rekao je Endžel i naveo da je Rusija poklonila Srbiji oružje vredno 600 miliona dolara, uključujući šest borbenih aviona „mig-29 falkrum“, 30 tenkova T-72 i 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2, a da Beograd traži i sisteme protivvazdušne odbrane S-300:

- Iskreno, sve me više brinu izbori koje Beograd pravi kada je reč o vojnim i bezbednosnim pitanjima. Zato sam i napisao ovaj amandman. SAD moraju pažljivije da analiziraju rusko-srpske vojne veze i procene njihove posledice po američku nacionalnu bezbednosnu politiku i članstvo Srbije u Partnerstvu za mir, kao i posledice po susede Srbije - dodao je Endžel.

Jedna od tema Vučićevog razgovora s Pensom biće i pitanje ruskog humanitarnog centra u Nišu, za koji su američki zvaničnici stavili do znanja da je potencijalni problem.

Oprezno

- Srbija mora biti opreznija u spoljnopolitičkim odlukama. Možete imati dobre odnose s Rusijom i ako nemate humanitarni centar, i ako ne učestvujete u zajedničkim vojnim vežbama ili ne organizujete sastanak lidera RS i Putina na svojoj teritoriji. Srbiji se mora staviti do znanja da smo svega toga svesni - rekao je Luk Kofi iz fondacije Heritidž, koja je ideološki bliska novoj administraciji.

Izbor

FLERT ILI INTEGRACIJE

Susret Vučića i Pensa je, prema oceni analitičara, prilika da se razgovara o temi na čijoj je strani Beograd.

- Kada bih savetovao Belu kuću, rekao bih da Srbiji prenesu snažnu poruku da odluči želi li da ima konstruktivnu ulogu u regionu i posveti se evroatlantskim integracijama, ili će i dalje da flertuje sa Rusijom - rekao je Luk Kofi iz fondacije Heritidž.

Kurir / Biljana Bojić

Foto: Nebojša Mandić, Reuters, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

PORESKA UPRAVA KAO VUČIĆEVA VOJSKA: Iz dana u dan Kurir opseda 37 inspekcijskih timova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track