PREDSEDNIK NA MUKAMA U VAŠINGTONU: Vučiću, odluči se, mi ili Rusija!
Foto: Dragana Udovičić

ISTEKLO VREME

PREDSEDNIK NA MUKAMA U VAŠINGTONU: Vučiću, odluči se, mi ili Rusija!

Politika -

Američka administracija izgubila strpljenje, pa će od šefa države biti traženo da se izjasni uz koju svetsku silu je Beograd

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, u dvodnevnoj je poseti Vašingtonu i, bez obzira na to što kaže da će pokušati da dobije podršku za rešavanje problema na zapadnom Balkanu, prema procenama stručnjaka, biće stavljen pred ultimatum - moraće da se izjasni da li je Srbija za SAD ili Rusiju.

To znači da će Srbija ostati bez manevarskog prostora i da više ne može da vodi politiku balansiranja, te da se od nas očekuje da kažemo uz koju smo silu. Vučić je kazao da ga u Vašingtonu očekuju važni razgovori, a da će teme svakako biti i srpsko-ruski odnosi, slučaj braće Bitići, kao i paljenje Ambasade SAD u Beogradu, i da će pokušati da dobije podršku za politiku ozbiljnosti i odgovornosti.

Reakcija SAD

Međutim, izvor našeg lista navodi da će Vučić u Vašingtonu biti izložen dodatnim pritiscima ne bi li se Srbija već jednom izjasnila i odgovorila - na kojoj strani je Beograd. Da će američka administracija insistirati i na ovim odgovorima, smatraju i poznavaoci prilika.

Janoš Bugajski iz Centra za analizu evropske politike rekao je da je „krajnje vreme da Srbija odluči kome će se prikloniti, Zapadu ili Rusiji“.

Serija razgovora

- Crna Gora je odabrala, Makedonija takođe, sve zemlje u regionu su odabrale da budu ili deo NATO, ili zapadnog sveta, i odbace uticaj Rusije. Mislim da je Vučićeva poseta zato važna, jer će iz prve ruke saznati šta američka administracija očekuje od srpske vlade - rekao je Bugajski za Glas Amerike.

Da će tokom ove posete biti pojačan pritisak na Vučića, smatra i Vladan Živulović, predsednik Atlantskog saveta. On navodi da Amerikanci do sada nisu vršili tu vrstu pritiska, međutim, događaji u izvedbi Vlade Srbije - nabavka oružja, Rusko-srpski centar u Nišu... - očigledno su isprovocirali i ovu reakciju SAD.

- Sve vodi u tom pravcu, koji je očigledan - pritisak će biti pojačan. Pritisak raste, kao što će rasti pritisak i povodom članstva Srbije u NATO, od strane NATO zemalja. Verujem da ćemo brzo doći u situaciju da ćemo morati da se odlučujemo gde smo - navodi Živulović.

Vučić će osim s potpredsednikom SAD Majkom Pensom, imati sastanke i s predsedavajućim Komiteta za oružane snage Kongresa, senatorom Džonom Mekejnom, predsedavajućim i kopredsedavajućim Senatskog potkomiteta za Evropu, senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem, kao i s kopredsedavajućima Srpskog kongresnog kokusa, kongresmenom Tedom Poom i Emanuelom Kliverom.

Ekipa Kurira

Sporno tačke nesporazuma u odnosima sa Sjedinjenim državama

BRISELSKI SPORAZUM, RUSKI CENTAR U NIŠU

Odnosi Srbije i SAD u poslednjih pet godina su po sistemu toplo-hladno. Džozef Bajden, bivši potpredsednik SAD, tokom posete Srbiji u avgustu 2016. tražio je normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, te poštovanje potpisanog Briselskog sporazuma. SAD su u više navrata tražile i objašnjenje u vezi sa svrhom postojanja Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu. Predstavnici američke ambasade u Srbiji pobunili su se zbog namere da zaposleni u tom centru dobiju diplomatski status, te istakli da takvi uporni zahtevi za taj status izazivaju sumnju u namere Centra. S druge strane, nacionalno orijentisane stranke, ali i režimski mediji u Srbiji, u više navrata su optuživali sada bivšeg američkog ambasadora u Beogradu Majkla Kirbija da pokušava da nametne svoju volju institucijama u Srbiji, te da se meša u njene unutrašnje prilike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track