ODBAČENO 27 OD 38 PRIJAVA PROTIV FUNKCIONERA: Od toga samo 7 osuđeno zbog neprijavljivanja imovine
Foto: Tomasz Zolnierek / Alamy / Alamy / Profimedia

istraživanje cins-a

ODBAČENO 27 OD 38 PRIJAVA PROTIV FUNKCIONERA: Od toga samo 7 osuđeno zbog neprijavljivanja imovine

Politika -

Krivične prijave koje je Agencija za borbu protiv korupcije podnela tužilaštvima protiv funkcionera zbog neprijavljivanja imovine, odbačene su u 27 od 38 završenih slučajeva, podaci su do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) Srbije u istraživanju objavljenom na sajtu.

Kako je naveo CINS, Agencija je od početka 2010. godine podnela 62 krivične prijave protiv funkcionera, nakon kontrole njihove imovine, od toga 38 slučajeva je okončano, a 24 su u toku.

Kako navodi CINS, sedam funkcionera je osuđeno, a tri su oslobođena optužbi. Od sedam osuđujućih presuda, sve osim presude Milanku Andrejiću su bile uslovne, a u jednom slučaju je došlo do obustave postupka.

Prema podacima do kojih je došao CINS, Andrejić je u maju 2014. godine, kada je bio član Gradskog veća u Pančevu osuđen na tri meseca zatvora jer nije prijavio da u sefu banke ima preko 220.000 evra u kešu.

Viši sud je, kako navodi CINS, kasnije dozvolio da se zatvorska kazna zameni kućnim zatvorom uz nošenje nanogice i Andrejić je prvi i do sada jedini funkcioner u Srbiji koji je dobio kućnu zatvorsku kaznu po ovom osnovu.

Svaki funkcioner u obavezi je da Agenciji šalje izveštaje o imovinskom stanju, i ukoliko sakrije ili da lažne podatke o imovini, može biti kažnjen zatvorom od šest meseci do pet godina, a osuda za to krivično delo znači i otkaz sa radnog mesta i zabrana rada u javnoj službi 10 godina.

Prema pisanju CINS-a, najviše krivičnih prijava napisano je protiv direktora državnih preduzeća i ustanova, zatim narodnih poslanika, a prijave su podnošene i protiv ministara, gradonačelnika, predsednika opština i drugih funkcionera.

U ukupno 15 od 27 odbačenih krivičnih prijava Agencije, funkcioneri nisu imali nikakve posledice, navodi CIN i dodaje da su tužilaštva, kao glavne razloge za odbačaj prijava navodila nedostatak dokaza koji bi jasno pokazivali da je postojala namera da se prikrije imovina ili da je uopšte učinjeno krivično delo.

Tužilaštva su po tom osnovu odbacila krivične prijave protiv visokopozicioniranih funkcionera - poslanika i predsednika Libealno demokratske partije Čedomira Jovanovića i funkcionera Socijalističke partije Srbije Dušana Bajatovića, s tim da je u Bajatovićevom slučaju primenjena mera oportuniteta, odnosno platio je novčanu kaznu, navodi CINS.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Sramota! Direktorka Poreske uprave prima tri plate, 500.000 mesečno!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track