(VIDEO) DOSKORAŠNJI ČLAN NIŠKOG LOKALNOG ANTIKORUPCIJSKOG FORUMA Jovanović: Vlast suštinski podržava korupciju!
Foto: Jutjub Printskrin

UKAZAO NA VELIKI PROBLEM

(VIDEO) DOSKORAŠNJI ČLAN NIŠKOG LOKALNOG ANTIKORUPCIJSKOG FORUMA Jovanović: Vlast suštinski podržava korupciju!

Društvo -

Korupcija je deo kulture srpskog društva i njoj se građani uče još u školi, kaže sociolog i doskorašnji član niškog Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) Đokica Jovanović.

Vlast se samo deklarativno bori protiv ove pojave, a suštinski je podržava, dok građanima koristi kako bi lakše "obavljali poslove", ističe Jovanović.

Koruptivno ponašanje je prečica do ostvarivanja ciljeva i u Nišu, dodaje ovaj sociolog. Tako pacijent smatra da je pristojno da lekaru odnese kafu, iako je lekar plaćen za svoj posao. Jovanović dodaje da je to zapravo gest duboke nekulture, i sa strane pacijenta i lekara koji prihvata poklon.

"Građani se neće boriti protiv korupcije, jer je ona način da se prečicom, mimo zakona, na nelegalan način, završe neki poslovi", kaže Jovanović.

foto: Jutjub Printskrin

Upravo je posao LAF da osvesti građane o štetnosti korupcije po čitavo društvo. Ipak, Jovanoivć kaže da će biti teška i duga borba, koju će morati da vodi više generacija, pišu Južne vesti.

"Građanima nije jasna jedna stvar koja je jasna, recimo, Skandinavcima - ako nema prečica svi će brže završavati posao, ako ima prečica svi će sporije završavati, čak i oni koji koruptivno deluju", dodaje on.

Podsetimo, Jovanović je sa ostalim članovima Lokalnog antikorupcijskog foruma početkom jula podneo ostavku, kako bi ovo telo nastavilo da deluje u novom sastavu, jer bi trebalo da se biraju novi članovi.

LAF je radio u nezahvalnim uslovima, mesecima bez struje, bez tehničkog sekretara, članovi su radili bez ikakve nadoknade. Naš je stav da treba da se nastavi takvo volontersko delovanje, da bi se izbegao bilo kakav uticaj.

"Nailazili smo na blok i na zid lokalne vlasti od koje nije bilo nikakve reakcije", objašnjava on.

(Kurir.rs/Južne vesti, V.M., Foto: Jutjub printskrin)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

PORESKA UPRAVA KAO VUČIĆEVA VOJSKA: Iz dana u dan Kurir opseda 37 inspekcijskih timova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track