Najnovije vesti

CIRSD DEBATA - MANTER I NAUMKIN: Priliv migranata u Evropu biće stalna karakteristika
Foto: Beta

CIRSD DEBATA - MANTER I NAUMKIN: Priliv migranata u Evropu biće stalna karakteristika

Politika

Borba protiv ekstremističke organizacije Islamska država tek je na početku i nastaviće se priliv migranata u Evropu ne samo sa Bliskog Istoka, nego i iz Afrike, ocenili su danas u Beogradu predsednik Instituta "Ist-vest" Kameron Manter i direktor Instituta za orijentalne studije Ruske akademije nauka Vitalij Naumkin.

 

Oni su u hotelu "Metropol palas" tokom diskusije na temu "Amerika, Rusija i Bliski istok" kazali da rat protiv Islamske države nije gotov, da Evropa treba da bude obazriva, kao i da je u toj borbi potrebna saradnja koja uključuje i "ovaj deo sveta".

 

Na pitanje direktora Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuka Jeremića da li treba strepeti od novog talasa migranata, učesnici skupa su potvrdno odgovorili ističući da će to biti "stalna karakteristika".

 

"Ljudi će svakako težiti da pobegnu od sukoba, siromaštva i drugih problema, i da pronadju utočište u Evropi". Priliv migranata će biti stalna karakteristika", izjavio je direktor Instituta za orijentalne studije Ruske akademije nauka.

 

Manter, koji je nekadašnji ambasador SAD u Srbiji, rekao je da će se metode koje će Evropa koristiti u borbi s migrantskom krizom promeniti, odnosno da će se "reakcije promeniti", ali nije obrazložio tu ocenu.

 

Sagovornici nisu bili saglasni da su situacije sa Kosovom i Krimom jednake. Manter je rekao da zabrinjavaju pojedine akcije Rusije, kao što je na primer aneksija Krima, a Naumkin je uzvratio da su u pitanju dvostuki standardi i da zabrinjava uticaj Amerikanaca koji "svugde intervenišu i menjaju predsednike država".

 

Manter i Naumkin izneli su, medjutim, različite stavove o katarskoj krizi - Naumkin je kazao da je to proces "globalnog karaktera", dok je Manter rekao da je to "lokalno pitanje i predmet domaće politike".

 

Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Bahrein i Egipat prekinuli su 5. juna diplomatske odnose s Katarom optužujući tu zemlju da podržava terorizam, kao i zbog veza sa Iranom koji je regionalni rival Saudijskoj Arabiji.

 

"To je pokušaj Saudijske Arabije da zaustavi uticaj Irana. Egipat, Jordan i Saudijska Arabija smatraju da je Iran njihov veći problem nego Izrael", rekao je Manter.

 

Upitani da li je moguća nezavisna Palestina, sagovornici su ocenili da je rešenje dve države kredibilno.

 

Na pitanje Jeremića zbog čega su SAD intervenisale u Iraku, Manter je kazao da su "Amerikanci ušli u Irak kada su imali doživljaj sebe kao jedne supersile i verovali da mogu da prerade Bliski istok, odnosno da pregrupišu šahovsku tablu", što sada, kako je naveo, deluje naivno.

 

"U Vašingtonu se verovalo da pod površinom Iraka postoji demokratija koja čeka da izbije", dodao je Manter.

 

Naumkin je medjutim kao greške SAD u Iraku naveo uništenje iračke vojske čiji je deo otišao u grupu Islamska država, zatim rasturanje državnog aparata, kao i zabranu rada partije "Baath" bivšeg predsednika Sadama Huseina.

 

Upitan zbog čega su Rusi u Siriji, Naumkin je rekao da je to drugačije i da "nisu imali nikakve veze sa demokratijom u Siriji".

 

"Mi nismo iskrcali kopnene snage u Siriju, u pitanju je vazdušna akcija koja pruža podršku zvaničnoj sirijskoj vojsci", izjavio je Naumkin.

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Sestra ubijene Maje Đorđević: Ubica bez maksimalne kazne?!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...