DRŽAVA, TO SAM JA! Hiljadu puta ponovio da mu ne pada na  pamet da se kandiduje za predsednika! LAŽI KOJIMA JE VUČIĆ POROBIO SRBIJU!
Foto: Profimedia

DRŽAVA, TO SAM JA!

DRŽAVA, TO SAM JA! Hiljadu puta ponovio da mu ne pada na pamet da se kandiduje za predsednika! LAŽI KOJIMA JE VUČIĆ POROBIO SRBIJU!

Politika -

Vučić je, kako je sam izbrojao, hiljadu puta rekao da neće ulaziti u trku za predsednika, ali se onda predomislio, i to ni manje ni više nego zbog želje za „boljom Srbijom“

Laž

Zarad građana Srbije, ponoviću po hiljaditi put: ne pada mi na pamet da se kandidujem na predsedničkim izborima i svakako neću biti predsednik Srbije!

23. jul 2016.

Istina

Četrnaestog februara 2017. Vučić je saopštio da će biti kandidat za predsednika.

- Prihvatio sam kandidaturu zbog toga da obezbedimo kontinuitet u uspesima u borbi za bolju Srbiju - rekao je on tim povodom.

Možda niko nije brojao koliko je puta Aleksandar Vučić rekao da se neće kandidovati za predsednika Srbije, ali je on sam priznao da je to učinio hiljadu puta! A onda se ubrzo pojavio kao predsednički kandidat SNS. To je samo još jedna u nizu Vučićevih laži.

A kako je sve počelo?

Otkad su u javnosti počele priče o predsedničkim izborima, odmah su krenule i spekulacije da će se Vučić kandidovati kako ne bi rizikovao da Tomislav Nikolić, koji zbog brojnih gafova nije bio popularan u narodu, izgubi od kandidata opozicije. Svi su bili uvereni da će Vučić biti kandidat, ali je on tvrdio suprotno.

Sve zarad građana

- Neću da budem kandidat za predsednika Srbije. Ne pada mi na pamet da budem kandidat za predsednika - rekao je marta 2016. u jednoj od svojih mnogobrojnih ispovesti kod Milomira Marića.

Istim povodom se oglasio i malo kasnije.

- Zarad građana Srbije, ponoviću po hiljaditi put: ne pada mi na pamet da se kandidujem na predsedničkim izborima i svakako neću biti predsednik Srbije - doslovno je rekao Vučić sredinom prošle godine.

A nešto slično je ponovio i na jesen, rekavši da, iako mnogi njegove političke poteze tumače kao predsedničku kampanju, on ipak neće ulaziti u trku na tim izborima.

- Kažu: glupi Vučić želi da pobedi na predsedničkim izborima. A ja se neću ni kandidovati - istakao je tada.

Međutim, onda je, kako se bližila izborna 2017. godina, postajao sve obazriviji. I malo-pomalo, odlučio je da ide na predsedničke izbore. Stranka ga je predložila, a on to, eto, nije mogao da odbije. Ovakav scenario, inače, umnogome podseća na priče misica da ih je na izbor za najlepšu predložila mama ili tetka.

Uhlebio i Nikolića

- Prihvatio sam kandidaturu zbog toga da obezbedimo kontinuitet u uspesima u borbi za bolju Srbiju - kazao je Vučić, izašao na izbore i potom pobedio.

Inače, bilo je u vreme odluke o kandidaturi malih nesuglasica s Tomislavom Nikolićem, kome nije bilo svejedno što stranka koju je stvorio ne želi da ga podrži u trci za još jedan mandat, ali se prašina brzo slegla. Vučić je potom zaseo u predsedničku fotelju na Andrićevom vencu, dok je Nikolić trenutno zadužen za saradnju Srbije s Rusijom i Kinom.

Dragoljub Draža Petrović, urednik Danasa

„SRBIJA, TO SAM JA“

Kandidovao se zato što se boji svega i svačega, a najviše toga da neko ko nije njegov privatni potrčko osvoji vlast. Pa kad je video da će Toma da izgubi, Vučić se kandidovao „zbog Srbije“, kako je rekao, jer on sebe identifikuje sa Srbijom, njegov moto je: „Srbija, to sam ja.“

foto: Kurir

Dijana Vukomanović, samostalna poslanica

GLADIJATORSKI METOD OPSTANKA

Vučićev metod dolaska i opstanka na vlasti je gladijatorski, on se neprestano bori sa izmišljenim i stvarnim protivnicima, stalno je u mobilizaciji i želi da prisvoji u kratkom vremenu što više političkih pozicija za sebe i svoje ljude. Za njegovu partiju i birače nije važno što Vučić često ne govori istinu, sve dok ih predvodi u jurišu na institucije i deljenje što većeg političkog plena. Ipak, napravio je stratešku grešku: prebrzo je odstupio s mesta premijera i ostavio većinom nesposobne kadrove u Vladi, koji neće uspeti da ispune ni trećinu grandioznih ciljeva koje je on lično zacrtao.

foto: Kurir

Milan Stamatović, Za zdravu Srbiju

DIKTATORSKI NAČIN

Vučićeva najveća strast, ljubav i slast jeste vlast i on ne želi ni sa kim da je deli, a kamoli da je prepusti, nikome, pa ni svojim stranačkim kolegama. Izjavom da mu ne pada na pamet da se kandiduje za predsednika je hteo da pokaže narodu kako se on ne bori za sebe i svoje političke ambicije, već za državu i narod, a potom tim istim građanima, naprednjacima, ali i svojim koalicionim partnerima, poručio da je on jedini izabrani i da nema boljeg kandidata od njega, što je odlika diktatorskih režima.

Janko Veselinović, okret za preokret

PROGLASIĆE SE ZA FARAONA

Želja za apsolutnom vlašću navodi me na pomisao da će on kroz koju godinu i formalno ukinuti Skupštinu, Vladu i proglasiti se za faraona. Ni car, ni kralj, već faraon. U tom smislu, nije me iznenadilo da poželi da bude predsednik Srbije, jer mu to više liči na život u izobilju bez ikakve odgovornosti. On želi dvorski život s poslugom i podanicima, a u vladi je morao barem jednom nedeljno da sedi na sednici. To ga je, prosto, zamaralo. Ovako nastavlja svoju karijeru bez karijere.

foto: Kurir

Boško Obradović, Dveri

GLUMA I PREVARA

Otvorena laž da se nikad neće kandidovati za predsednika, da bi se posle nekoliko dana samokandidovao, govori koliko je Vučić spreman da ponižava zdrav razum svih nas. Tome nema kraja. Tome svi zajedno moramo stati nakraj. Ovih pet godina vlasti SNS najbolje oličavaju neispunjena predizborna obećanja. Ima ih na stotine. Vučić je zapravo ceo život ostao samo ministar informisanja, propagande i straha. Njegova politika je samo politički marketing, gluma, laž i prevara, uz neviđenu medijsku torturu.

Cvijetin Milivojević, politički analitičar

TEHNOLOGIJA LAŽI

Sve ono što je Vučić po nekoliko puta govorio da neće, mogli smo da budemo sigurni da hoće. To je Vučićeva tehnologija laži, odnosno njegovog agitpropa. On namerno ponavlja da neke stvari neće, a što više napadno ponavlja da neće, više se zna da to hoće. I obrnuto.

foto: Kurir

Dragan Šutanovac, Demokratska stranka

BIZARNA REŽIJA

Najveći broj neispunjenih Vučićevih obećanja su potpuno bizarna. Jedno od njih je da se neće kandidovati za predsednika Srbije. On nije morao ni da daje ovo obećanje, ali je u njegovoj prirodi da konstantno pravi dramu i režira predstave, i na kraju ne ispuni obećanje.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia, Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Otkrivamo! Da li će se opozicija u Srbiji konačno ujediniti?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track