PROFESOR RELJANOVIĆ: Vučić Srbiju pretvara u rezervat jeftine radne snage
Foto: Printscreen

PROFESOR RELJANOVIĆ: Vučić Srbiju pretvara u rezervat jeftine radne snage

Politika -

Dakle, deca će, dok su još u školi, biti pretvorena u neku vrstu jeftine radne snage. To je dugoročna politika ove vlasti i to je ono što me užasava, ističe filozof iz Niša Rastislav Dinić

Ulazimo u neku vrstu novog feudalizma, ocenio je profesor Pravnog fakulteta na univerzitetu Union u Beogradu Mario Reljanović to što su se radnici Fijata odrekli osnovng prva na štrajk u roku tri godine i pita da li ćemo ozvaničiti prodaju prava glasa za izvesnu količinu novca.

Ne bih se iznenadio da uskoro neko izađe sa takvim predlogom, rekao je on u Mostu Radio Slobodna Evropa.

Reljanović kaže da je ta klauzula u suprotnosti i sa ustavom i sa zakonom koji radnicima daju neotuđivo pravo na štrajk.

"Niko ne može da se odrekne prava na štrajk, tako da ta klauzula neće proizvoditi nikakvo dejstvo. Mislim da je mnogo važnija poruka koja se na taj način šalje stranim investitorima, a ona glasi - da će država, ako treba, pogaziti i zakone samo da zaštiti njihov interes", istakao je Reljanović. Filozof iz Niša Rastislav Dinić ocenio je da su od subvencija stranim investitorima, znatno bitnija pravna sigurnost.

"Toga u Srbiji nema, jer nema vladavine prava. Inače, meni se čini da Srbija nije samo država jeftine radne snage - to ne govore samo analize i sam Vučić se time hvali - već se bojim da je politika ove vlasti da Srbiju dugoročno pretvori u rezervat jeftine radne snage".

On je ukazao da obrazovna politika ide u smeru uvođenja dualnog obrazovanja u kome će đaci, umesto na nastavu, ići na praksu u privatne firme.

"To neće biti nikakvi složeni poslovi i oni će biti vrlo malo plaćeni. Dakle, deca će, dok su još u školi, biti pretvorena u neku vrstu jeftine radne snage. To je dugoročna politika ove vlasti i to je ono što me užasava", istakao je Dinić.

(Kurir.rs/Fonet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ALEKSANDAR RODIĆ: Vučiću,konačno si priznao,da je za tebe ljudski život bezvredan!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track