HITNO SPROVESTI ISTRAGU I PODIĆI OPTUŽNICE: Organizacija Documenta podnela krivičnu prijavu za zločine hrvatskih vojnika tokom Oluje
Foto: Printscreen/YouTube

Na dan obeležavanja 22. godišnjice zločina

HITNO SPROVESTI ISTRAGU I PODIĆI OPTUŽNICE: Organizacija Documenta podnela krivičnu prijavu za zločine hrvatskih vojnika tokom Oluje

Politika -

Nevladina organizacija Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba podnela je danas krivičnu prijavu za zločine počinjene u naseljima kod Knina avgusta 1995. godine, kada su, kako se navodi u prijavi, hrvatski vojnici ubili srpske civile.

Krivična prijava podneta je Državnom tužilaštvu Republike Hrvatske danas, na dan obeležavanja 22. godišnjice od vojno-policijske akcije "Oluja", koja je završena ulaskom hrvatskih snaga u Knin.

U prijavi je navedeno da su trojica pripadnika hrvatskih vojnih snaga 6. avgusta 1995. u selu Uzdolje kod Knina zatekli "osmoro bespomoćnih, bezopasnih i vremešnih srpkih civila", prenosi Hina. ; "Nakon zastrašivanja, psovki i pretnji jedan od vojnika je iz automatske puške pucao na skupinu starica i staraca", navodi se u prijavi.

Ubijeni su Milica Šare, rodjena 1922, Steva Berić (1933), Janja Berić (1932), Djurdjija Berić (1916), Krsta Šare (1931), Miloš Ćosić (1923) i Jandrija Šare (1932). Jedna osoba je preživela i uspela pobeći u obližnju šumu. Sava Šare, rodjena 1922, ubijena je na kućnom pragu.

U prijavi se dodaje da su istog dana nepoznati pripadnici hrvatske vojske u Vrbniku, jednom od zaseoka sadašnje opštine Orlić, ubili civila Lazu Damjanića (1933/34), a u zaseoku Zarići 28-godišnjeg Predraga Zarića.

Documenta podseća da je prvostepenom presudom Medjunarodnog krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (MKSJ) utvrdjeno da su u tadašnjim opštinama Donji Lapac, Ervenik, Gračac, Kistanje, Knin i Orlić pripadnici Hrvatskih oružanih snaga i Specijalne policije počinili više od 40 ubistava i dela nehumanog i okrutnog postupanja.

"Prvostepenom presudom (Ivan Čermak) i pravosnažnom presudom od 16. novembra 2012. oslobodjeni su krivice Ante Gotovina i Mladen Markač, a MKSJ je nastavak krivičnog progona za nesumnjivo počinjena krivična dela ostavio pravosudju u Hrvatskoj. Nadležna državna tužilaštva podigla su tek tri optužnice, dok su hrvatski sudovi do sada doneli dve pravosnažne presude za ratne zločine", dodaje se u prijavi.

Documenta državnom tužilaštvu predlaže da na osnovu njihove krivične prijave prikupe potrebne dokaze i da zatim protiv nepoznatih počinilaca sprovede istragu i podigne optužnicu.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Printscreen/YouTube)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track