VELJA GAJI OVCE, TOMA PEČE RAKIJU: Umesto politike bacili se na poljoprivredu!
Foto: Marina Lopičić

ZAVRNULI RUKAVE

VELJA GAJI OVCE, TOMA PEČE RAKIJU: Umesto politike bacili se na poljoprivredu!

Politika -

Zarada Mnogi, kad završe s partijskim obavezama, odlaze na selo i tamo se opuštaju vodeći brigu o zasadima šljiva, vinogradima, stočnom fondu...

Poput brojnih glumaca i pevača, i srpski političari shvatili su da u poljoprivredu treba ulagati, pa su se tako bacili u podizanje vinograda, zasada borovnica, šljiva, krušaka, jabuka...

Mnogi od političara kažu da se poljoprivredom bave iz hobija, jer im zbog stresnog posla prija da se opuste na svežem vazduhu, ali i da im nije mrsko da zarade neki dodatni dinar. Tako, lidera Nove Srbije Velimira Ilića opušta da gaji ovce i šeta se šljivicima, a bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića da peče svoju čuvenu „tomovaču“, koju je poklanjao i visokim stranim državnicima.

Tomislav Nikolić

„Tomovaču“ poklanjao i diplomatama

Tomislav Nikolić, bivši predsednik RS, ima u posedu više od 14 hektara vinograda, voćnjaka i pašnjaka. Kako je sam priznao, na svom imanju sadi voćke, pre svega šljive, od kojih i pravi čuvenu rakiju, takozvanu tomovaču. Rakiju od šljive, kruške, ali i šargarepe, on je tokom svog mandata poklanjao i stranim diplomatama. U više navrata Nikolić je isticao da Srbija mora da se okrene selu mnogo više nego dosad, a da „deca koja na selu rastu ne treba da osećaju stid zbog toga“.

foto: Dragan Kadić, Filip Plavčić

Dušan Bajatović

Proizvodi vina iz hobija

Socijalista Dušan Bajatović, kako su pisali mediji, vlasnik je tri voćnjaka, 12 njiva i dva vinograda. Proizvođač je vina kaberne i rizling. Ipak, prvi čovek „Srbijagasa“ i jedan od najplaćenijih funkcionera uvek je napominjao da mu to nije biznis, već samo hobi. Zanimljivo je da je ipak isticao da je jedna od skupljih stvari u proizvodnji vina koju koristi kvalitetan čep - plutani pampur koji košta oko 70 centi.

Raka Radović

Pasterizuje paprike

Bivši predsednik opštine Trstenik i nekadašnji poslanik u Saveznoj skupštini u dva saziva s ponosom je pričao da se njegova porodica bavi poljoprivredom „od iskona“. Uvek je tvrdio da je visok narastao jer je „krkao proju“. Bivši socijalista, koji je danas u SNS, bavio se poljoprivredom i stočarstvom, a od pre nekoliko godina i pasterizacijom kornišona i paprike. Ima nekoliko hektara pod šljivama i rado peče rakiju. Ima i bogate vinograde i tvrdi da je „poljoprivreda osnova za njegovu egzistenciju“.

foto: Dragan Kadić

Velimir Ilić

Zasadio i šljivike

Lider Nove Srbije jedan je od najimućnijih političara u Srbiji. Pored kuća, poslovnih objekata i bazena, on ima i hektare pašnjaka, njiva i voćnjaka. Ilić se u više navrata hvalio da se njegova porodica generacijama bavi poljoprivredom i stočarstvom, a on sam je pre nekoliko godina rešio da krene sa izvozom suvih šljiva u Rusiju, što mu je, kako kaže, isplativije od izvoza svežeg voća. Pored toga, Ilić se bavi i stočarstvom. Na svojoj farmi ima oko 300 ovaca i 600 jagnjadi godišnje.

foto: Nebojša Mandić

Milan Paroški

Voće i rakija na Devici

Nekadašnji lider Narodne stranke već dugo se bavi poljoprivredom u rodnom mestu Turiji i za sebe kaže da je „najobičniji seljak, a ne tajkun sa hiljadama hektara zemlje“. Zbog lepe prirode, kupio je pre nekoliko godina imanje i u svrljiškom Novom Selu, na planini Devici, na kojem gaji šljive i rakije. Političar koji je zbog svojih višesatnih izlaganja u Skupštini svojevremeno dobio nadimak „srpski Kastro“, poput brojnih drugih političara, od svojih voćki peče i rakiju.

Aleksandar Antić

Vino deli prijateljima

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić vlasnik je 76 ari vinograda kod Negotina. Antić kaže da, iako mu je cilj bio zarada, vino ne prodaje, već deli prijateljima.

- Počeo sam ovim da se bavim 2007. godine i planirao sam da za početak to samo bude hobi, a da onda kasnije eventualno preraste u skroman izvor prihoda. Ipak, sada nemam vremena. Imam sreće da prijatelji koji, pored mog, imaju svoj vinograd održavaju i moju zemlju. Ja dobijam malu količinu vina, koju uglavnom poklanjam - izjavio je ranije ministar Antić.

Dragan Đilas

Uzda se u borovnice

Nakon odlaska sa mesta gradonačelnika Beograda, Dragan Đilas, nekadašnji lider DS, rešio je da se oproba i u poljoprivredi, te je u blizini Negotina kupio 20 hektara zemljišta na kom je zasadio jabuke i borovnice. Plodne oranice Đilas je navodno pazario za oko 50.000 evra, a njegova investicija procenjivala se i na oko pola miliona evra.

Aleksandar Senić

Gaji trešnje, dunje, kupine...

Poslanik SDS Aleksandar Senić na sedam hektara u selima nadomak Rače gaji trešnju, dunju, kupinu, šljivu i višnju. Sav rod prodaje otkupljivačima voća.

- To je porodično imanje na dve lokacije u selima Sepci i Viserac. Sada nemam vremena da kupujem još zemlje, ali kad prestanem da se bavim politikom, sigurno hoću - rekao je nedavno Senić.

Kurir / Ružica Kantar

Foto: Filip Plavčić, Damir Dervišagić, Dragan Kadić, Marina Lopičić, Nebojša Mandić, Shutterstock,

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV OVI SRPSKI POLITIČARI IZGRADILI SU CKRVE ZADUŽBINE Pogledajte, ko je i kakvu ostavio narodu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track