PLJAČKA VEKA! Uvećali profit 18 puta otkad je SNS na vlasti!
Foto: Dado Đilas, Shutterstock

OVAKO PLJAČKAJU SRBIJU

PLJAČKA VEKA! Uvećali profit 18 puta otkad je SNS na vlasti!

Politika -

Muljanje Firma „Prointer IT solušens end servisiz“, koja se povezuje sa čelnikom FSS, „Elektrovojvodini“ i EDB prodala kompjuterski softver koji ne radi, objavio Insajder.net

Naime, kako piše istraživački portal Insajder.net, JP EPS je još pre četiri godine, u junu 2013, sa nemačkom kompanijom SAP, koja se bavi proizvodnjom softvera, potpisalo ugovor o strateškoj saradnji, nakon čega je ograncima izdalo nalog da softver nabavljaju direktno od proizvođača, odnosno SAP. Međutim, uprkos tome, samo mesec dana kasnije, EDB i „Elektrovojvodina“ raspisali su tender za ugradnju ovog informacionog sistema i posao vredan sedam miliona evra dodelili „Prointeru“.

foto: Fonet Nenad Đorđević

Velika šteta

Kako se ispostavilo, SAP program nabavljen preko „Prointera“ nije odgovarao originalnom programu, a prema pisanju medija, imao je i znatna tehnička odstupanja od osnovnog programa, pa je pretila opasnost da se načini velika šteta EPS, ali i potrošačima električne energije. EPS je 2014. uvođenje SAP ugovorio s predstavništvom nemačke firme. Od tada do danas sa njima su sklopljena bar još tri ugovora čija je vrednost oko 7,3 miliona evra.

Inače, kao zvanični vlasnik „Prointera“ od 2013. godine vodi se Slobodan Kvrgić, ali se njegovo ime na simptomatičan način konstantno vezivalo za ime Slaviše Kokeze. Tajna veza počela je još 2014, kada je Kokeza od Kvrgića kupio firmu „Eurosalon“ za 190.000 evra. U julu ove godine Kokeza je istu firmu prodao Kvrgiću za oko pet puta veću cenu, odnosno za 915.000 evra. Zanimljivo je da se, i dok je „Eurosalon“ bio u Kokezinom vlasništvu, vodio na istoj lokaciji kao i Kvrgićev „Prointer“, odnosno na adresi „Luke Beograd“, koja je takođe Kvrgićeva.

Pitanje za tužilaštvo

Dragan Dobrašinović iz NVO Koalicija za nadzor javnih finansija kaže da bi tužilaštvo pod hitno trebalo da proveri kako je došlo do ovog štetnog posla:

- EPS je mogao da sprovede javnu nabavku i kupi sve što je potrebno od firme koja da najbolju ponudu. Zbog čega nije tako urađeno i kako je došlo do toga da se za velike pare kupi nešto što ne radi, ne bi više trebalo da bude pitanje za EPS, već za tužilaštvo. Veći problem od toga što je EPS pribavio softver koji ne radi jeste taj što Srbija ima tužilaštvo koje ne radi.

U „Prointeru“ juče nismo dobili odgovore na pitanja koja smo poslali, a na SMS poruku nam nije odgovorio ni Slaviša Kokeza.

foto: Beta Milan Obradović, Zorana Jevtić

Nadležni bez sankcija

Napredovali u karijeri

Iako je budžet EPS oštećen za barem sedam miliona evra, ne samo da niko nije odgovarao već su tadašnji rukovodioci u EDB i „Elektrovojvodini“ napredovali u karijeri. Član SNS Zoran Rajović, koji je u to vreme bio na čelu EDB, sada je izvršni direktor za distribuciju i upravljanje distributivnim sistemom na nivou celog EPS. Na čelu „Elektrovojvodine“ bio je Srđan Kružević, koji je, nakon što je otišao iz EPS, postao poslanik, pa zamenik gradonačelnika Novog Sada. On je iz JS prešao u SNS.

- Nemam komentar - kratko nam je poručio Kružević, dok od Rajovića nismo mogli da dobijemo komentar.

foto: Printscreen Google Maps

EPS potvrdio

Obradović okončao ugovor sa „Prointerom“

U EPS su potvrdili za Kurir da su EDB i „Elektrovojvodina“ 2013. sa „Prointerom“ potpisala ugovore koji su se ispostavili kao štetni.

- Analizom koju su sproveli stručnjaci SAP zaduženi za centralnu i istočnu Evropu utvrđeno je postojanje niza neusaglašenosti i rizika za primenu projekta i zato je tadašnji direktor EPS Aleksandar Obradović doneo odluku da se projekti implementacije SAP ERP sistema u EDB i „Elektrovojvodini“ okončaju, a da od 15. januara 2015. krenu pripreme za primenu jedinstvenog rešenja za sva nekadašnja privredna društva - poručili su u EPS, ne odgovorivši koliko će ukupno novca biti izdvojeno u ove svrhe, kao ni da li su protiv odgovornih preduzete neke mere.

foto: Nemanja Pančić

Neispravnost im ne smeta

Softvere ugrađivale i druge firme

Zanimljivo je i da je „Prointer“ isti softver SAP, za koji je EPS utvrdio da nije funkcionalan i da ne odgovara originalu, uvodio i u druga državna preduzeća i institucije. Kako piše Insajder, „Prointer“ su za uvođenje ili održavanje SAP angažovali Uprava carine, „Transnafta“, „Jugoimport SDPR“, „Pošta“, „Elektromreža Srbije“... Inače, „Prointer“ je od dolaska SNS na vlast povećao prihode 157 puta. Najveći deo poslova dobio je od države, o čemu je Kurir pisao u junu.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Shutterstock, Printscreen, Dado Đilas, Nemanja Pančić, Zorana Jevtić, Milan Obradović/Beta, Nenad Đorđević/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja