Najnovije vesti

VESIĆ DEZERTER: Osuđen na dve godine robije!
Foto: Zorana Jevtić

Gradski menadžer bežao kad je najteže

VESIĆ DEZERTER: Osuđen na dve godine robije!

Politika

Dok su se tokom NATO bombardovanja drugi borili za državu, a neki čak i ginuli, on se skrivao u Crnoj Gori, a u Srbiju se vratio tek kad je opasnost prošla

Goran Vesić, menadžer Beograda i najomraženiji dosovac, osuđen je 1999. na dve godine zatvora zato što se nije odazvao na vojni poziv, otkriva Kurir!

Dok su se drugi tokom NATO bombardovanja borili za državu, a neki čak i ginuli, Vesić se skrivao u Crnoj Gori. U Srbiju se vratio tek kada je opasnost prošla, a zatvorsku kaznu nikad nije odslužio.

Suđenje u odsustvu

O suđenju Goranu Vesiću, koje je održano u njegovom odsustvu, svojevremeno je u svom izveštaju pisao Helsinški odbor za ljudska prava.

- Komanda Vojnog odseka Kraljevo podnela je 17. aprila 1999. postupak protiv Gorana Vesića za krivično delo neodazivanja vojnom pozivu. Poziv nije uredno uručen. Jedini dokaz za gonjenje je kopija poziva i kopija poruke uručioca da je poziv ostavljen ispod vrata. Vojni tužilac podiže optužnicu protiv Vesića, vojni sud određuje pritvor za optuženo lice i donosi rešenje o tome. Sve se ovo dešava u toku trajanja intervencije NATO u Jugoslaviji. Glavni pretres održan je 15. juna 1999. u Užicu pred većem od tri sudije - pisao je Helsinški odbor, a potom konstatovao da je odmah doneta i presuda:

Vesić ni da bekne

- Vojni sud okruga Užice donosi odmah i presudu, kojom se Vesić Goran proglašava krivim zato što kao vojni obveznik bez opravdanog razloga nije u određeno vreme došao u svoju jedinicu, iako mu je bio saopšten ratni raspored i mada je bio pozvan pojedinačnim mobilizacijskim pozivom, čime je izvršio krivično delo iz člana 214, st. 1, u vezi s čl. 223, st. 1 KZ SRJ. Zbog učinjenog dela, sud ga osuđuje na dve godine zatvora, koje bi morao izdržati nakon pravosnažnosti presude. Optuženi je takođe obavezan da plati sudske troškove u vrednosti od 1.000 dinara. Vesić još nije u zatvoru, jer nije „dostupan nadležnom organu“.

Vesić, koji je 1999. bio odbornik DS u Skupštini Beograda, juče nije odgovarao na naša pitanja.

Ekipa Kurira

Ratni veterani

VESIĆ JE LAŽOV I DEZERTER

Mile Milošević, predsednik udruženja Srpski ratni veterani, kaže da je bilo gde u svetu nezamislivo da jedan dezerter, koji nije branio državu kad je trebalo i pritom je i osuđen na dve godine zatvora, dogura do vrha vlasti u istoj državi:

- Pored toga što je dezerter, on je i lažov, jer je pre izbora rekao da se borcima neće smanjiti popust na Infostan i da će se podići spomenik palim borcima sa teritorije Beograda. Međutim, kao gradski menadžer je dozvolio umanjenje popusta na komunalije, a umesto pomenutog spomenika podigao je fontanu.

Ivan Ninić

MOGAO VOLU REP DA IŠČUPA

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava kaže da se javnost i danas seća da je Vesić te 1999. bio u punoj snazi i da je „mogao volu rep da iščupa“:

- Naročito je skandal da je baš u to vreme bio odbornik u Skupštini grada Beograda. To znači da dok Beograđani čame u skloništu, njihov odbornik planduje u Crnoj Gori. Normalno bi bilo očekivati da brani svoj grad i da bude na raspolaganju sugrađanima i komšijama.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ovo samo u Srbiji ima! Dezertirao i dobio zatvorsku kaznu, a vlada prestonicom!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...