Najnovije vesti

KAKO JE KOKEZA OD KAFEDŽIJE POSTAO TAJKUN: Od Aerodroma zaradio 32,5 miliona!
Foto: Dado Đilas

MUTNE RADNJE

KAKO JE KOKEZA OD KAFEDŽIJE POSTAO TAJKUN: Od Aerodroma zaradio 32,5 miliona!

Politika

Slaviša Kokeza, član SNS i predsednik Fudbalskog saveza Srbije, zgrnuo je milione od državnog Aerodroma „Nikola Tesla“, otkriva Kurir.

Naime, njegova fabrika nameštaja „Eurosalon“ je, pre nego što ju je sredinom godine prodao, samo tokom februara i marta od posla s Aerodromom „Nikola Tesla“ zaradila čak 32,5 miliona dinara.

foto: Zorana Jevtić

Kako pokazuje dokumentacija, Aerodrom je početkom godine raspisao nekoliko tendera za nabavku nameštaja, a na te javne pozive uglavnom se prijavljivao samo „Eurosalon“. Ponudu je, doduše, na jedan od poziva poslala još jedna firma, ali je ona odbijena, pa je generalni direktor Aerodroma Saša Vlaisavljević na kraju Kokezinoj firmi dodelio sve milionske poslove nabavke nameštaja.

foto: Printscreen

Tako je prvo 13. februara 2017. Aerodrom s „Eurosalonom“ zaključio ugovor o kupovini radnih stolova i kancelarijskih ormana, za šta je izdvojeno 2,8 miliona dinara. Zatim su 22. marta zaključena dva ugovora o nabavci garnitura za sedenje u terminalnom objektu, što je Aerodrom ukupno koštalo 11,3 miliona dinara. Na kraju, 28. marta ove godine „Nikola Tesla“ je za nabavku stolica za sedenje u terminalnom objektu s „Eurosalonom“ sklopio ugovor težak 18,4 miliona dinara. Kada se sve sabere, ukupna vrednost sklopljenih ugovora je 32,5 miliona dinara, i to bez PDV.

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava naglašava da je sistem javnih nabavki u Srbiji izuzetno problematičan, zato što „svaka burazerska nabavka, bez ikakvih posledica, može formalno-pravno da se upodobi sa zakonom“.

foto: Damir Dervišagić

- To što nije bilo zdrave konkurencije potencijalno znači da su druge firme prepoznale da je tender skrojen po meri „Eurosalona“. Konkurenti iz iste branše plaše se da žalbom obaraju takav tender, jer kasnije u poslovanju trpe različite posledice. Čak i kada mogu da naprave pobednički konzorcijum, logika mnogih domaćih privrednika je da se povuku bez borbe i da se ne zameraju moćnim igračima - kaže Ninić. Iz PR službe Aerodroma juče nisu odgovarali na pitanja ovim povodom.

Napredan preduzetnik Razvojni put Slaviše Kokeze Od ugostitelja do milionera

Razvojni put Slaviše Kokeze ukratko bi se mogao opisati ovako - od običnog ugostitelja do milionera. Naime, on se godinama bavio ugostiteljstvom, trgovinom i hotelijerstvom, što mu je bilo primarno zanimanje sve dok SNS nije došao na vlast 2012. Tada, naime, Kokeza počinje da zarađuje milione preko brojnih novoosnovanih firmi, od kojih mu najviše prihoda donose one koje se bave trgovinom računarske opreme i softvera. Vlasnik je firme „Senior tim“, a dovođen je u vezu i s firmom „Prointer“, koja je zvanično u vlasništvu Slobodana Kvrgića. Zanimljivo je da se „Prointer“ i „Senior tim“ nalaze na istoj adresi. „Prointer“ je minulih godina dobio brojne poslove kod države, a prihodi su vrtoglavo rasli - 2012. ta firma je zaradila 73 miliona dinara, dok je tri godine kasnije prihodovala čak oko 2,5 milijardi. Na sve to, Kokeza je u prethodnom periodu milione zaradio i od poslova „Eurosalona“. Ne skriva da mu je predsednik Srbije i šef SNS Aleksandar Vučić prijatelj.

Zarada naglo skočila Profitirao zbog politike

Kokeza je početkom jula „Eurosalon“ prodao vlasniku firmi „Prointer“ i „Alti“ Slobodanu Kvrgiću, od koga je pre dve i po godine istu tu firmu i kupio, ali za pet puta manje novca. Naime, kupio ju je za 190.000 evra, a sada je od prodaje inkasirao 915.000. „Eurosalon“ je od dolaska SNS na vlast znatno uvećao prihode, a samo za poslednje dve godine, dok je njen vlasnik bio Kokeza, ta fabrika je putem javnih nabavki sklopila oko 40 poslova s državnim institucijama, što je četiri puta više nego u periodu od 2012. do 2014. U brojkama, prve godine nakon Kokezinog preuzimanja, prihodi od prodaje su porasli sa 212 na 393 miliona dinara.

Unosni poslovi Oprema pola države

„Eurosalon“ nameštajem oprema veliki broj državnih institucija. Na spisku onih koji su kupovali nameštaj od doskorašnje Kokezine firme su, pored Aerodroma, još i Vlada Srbije, mnogobrojna ministarstva, ambasade, Narodna banka, beogradski Prekršajni sud, „Putevi Srbije“, EDB, Uprava carine...

foto: Kurir

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...