POSLANICI VANREDNO U KLUPAMA: Skupština danas o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, rasprava počela diskusijom o Makedoniji i Goši
Foto: Zorana Jevtić

Usklađivanje sa propisima EU

POSLANICI VANREDNO U KLUPAMA: Skupština danas o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, rasprava počela diskusijom o Makedoniji i Goši

Politika -

Poslanici Skupštine Srbije danas su na početku sednice najčešće tražili informacije od nadležnih državnih organa zašto je povučeno srpsko diplomatsko osoblje iz Skoplja i tražili obaveštenja o tome šta će država preduzeti po pitanju zaštite radnika "Goše".

Poslanik Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba "Pokret za spas Srbije - Nova Srbija" tražio je objašnjenje od Ministarstva spoljnih poslova šta je to što je navelo Ministarstvo i državni vrh da učine "drastičan potez", odnosno povuku kompletno osoblja iz ambasade u Skoplju.

foto: Fonet Nenad Đorđević

"Ni prema zemljama koje su priznale Kosovo nije takav poteze povlačen. Ima čak mnogo primera snishodljivog i udvoričkog odnosa prema onima koji su sponzori nezavisnosti Kosova, a prema zemlji koja je u suštini prijateljska prema Srbiji je preduzeta tako drastična mera", ukazao je Vukadinović.

On je rekao i da se takve mere preduzimaju samo u slučaju ratnog stanja.

Vukadinović je pitao i koliko državu košta Er Srbija i da li su tačni navodi koji se mogu čuti u javnosti da država za tu kompaniju daje godišnje 60 miliona evra.

Dešavanja i odnosi Srbije i Makedonije interesovali su i poslanika Demokratske stranke Balšu Božovića, poslanika Nove stranke Zoran Živkovića i šefa poslaničke grupe Dosta je bilo Sašu Radulovića.

Božović je rekao da poslanici i gradjani imaju pravo da znaju šta je tako dramatično bilo pa je Srbija morala da povuče diplomatsko osoblje iz Skoplja i šta je to što je izazvalo takvu reakciju Ministarstva spoljnih poslova i da li je predsednica Vlade Ana Brnabić upoznata sa tim ili informacije predsednik Srbije Aleksandar Vučić drži samo za sebe.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

Radulović je rekao da je neophodno da poslanici dobiju informacije o dešavanjima u vezi Makedonije i da je neophodno da zaseda Odbor za kontrolu službi bezbednosti.

foto: Dragana Udovičić

On je tražio obaveštenja i o položaju radnika "Goše" pitajući ko je vlasnik "Goše" i da li je Ministarstvo rada pokrenulo inspekciju u toj firmi i da li odredba Zakona o radu koja predvidja da zaposleni primaju plate ne važi za radnike "Goše".

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pitao je predsednicu Vlade Srbije i predstavnike ministarstva za rad i privredu kako to da oni nisu nadležni i ne mogu da pomognu radnicima "Goše" koji su u štrajku i traže da im se isplate zaradjene plate.

foto: Marina Lopičić

Obradović je kazao da su radnici "Goše" simbol poniženih radnika kojih je u Srbiji mnogo zbog loših privatizacija. On je pitao zašto zbog tih privatizacija niko nije ni posle šest godina vlasti SNS završio u zatvoru.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović rekao je da je "Gošu" prodala Demokratska stranka pa je zato uputio radnike te fabrike da pitaju predstavnike DS-a šta su oni uradili povodom prava radnika i radnog odnosa u njihovom preduzeću.

foto: Dragana Udovičić

Odgovarajući na kritike o spoljnoj politici i dešavanjima sa Makedonijom on je pitao šta su uradili nekadašnji lideri DOS-a i kakav je njihova uloga bila u razbijanju Savezne Republike Jugoslavije i Državne zajednice Srbije i Crne Gore i šta su preduzeli kada je 2008. godine velik broj zemalja "navodno njihovih prijatelja" priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova.

On je podsetio da su 2008. godine kada su brojne države priznale Kosovo personom non grata u Srbiji proglašeni samo tadašnji ambasadori Makedonije i Crne Gore.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj zatražio je od premijerke Ane Brnabić da kaže zašto još nije podnela zahtev da se razreši ministarka gradjevinarstva Zorana Mihajlović, koja je prema njegovim rečima, izazvala težak incident sa Kinom, kritikujući rad kineske firme koja radi na izgradnji autoputa u Srbiji.

foto: Dragana Udovičić

On je rekao da je Mihajlović pretila da će prekinuti ugovor sa Kinezima u delikatnom trenutku kad se čini sve da se Kinezi privole da kupe Rudarsko-topioničarski basen Bor i da kupe fabriku automobila u Kragujevcu koja je pred izdisajem i koju Italijani žele da napuste.

Šešelj smatra da se potez Zorane Mihajlović može nazvati "veleizdajom" i da zato mora biti razrešena. On je pohvalio premijerku što se zalaže za poboljšanje uslova kako bi se radjalo što više dece, kao i da mladi ostanu u zemlji.

Poslanik SDA - Sandžaka Enis Imamović tražio je od nadležnih državnih organa da u najkraćem mogućem roku dostave sve informacije ko je i pod kojim okolnostima otkrio masovnu grobnicu u Novom Pazaru, ko je dao nalog za ekshumaciju i gde su smešteni posmrtni ostaci posle ekshumacije, u čijoj su nadležnosti i koja uprava je izvršila ekshumaciju, ko je odgovorno lice u tom postupanju i da li su sprovedene sve procedure propisne zakonom.

Poslanici su po postavljanju pitanja počeli razmatranje izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Zorana Jevtić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: Najveći skandali u istoriji Skupštine Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track