Najnovije vesti

ZAEV UOČI RAZGOVORA S VUČIĆEM: Nadam se da ćemo rešiti sve nesporazume!
Foto: Marina Lopičić, EPA

U očekivanju telefonskog razgovora dvojice državnika

ZAEV UOČI RAZGOVORA S VUČIĆEM: Nadam se da ćemo rešiti sve nesporazume!

Politika

Premijer Makedonije Zoran Zaev je izrazio očekivanje da će u današnjem telefonskom razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rešiti sve eventualne nesporazume.

foto: Reuters

"Bez ikakvih neinformisanih ili preuranjenih zaključaka, poštujemo i podržavamo poziv zvaničnog Beograda da zaštitimo bilateralne odnose Srbije i Makedonije i uspostavimo standardni kodeks ponašanja. Nadam se da ću u razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem rešiti sve eventualne nesporazume", rekao je on.

DAČIĆ O ODNOSIMA SA SKOPLJEM: Makedonci, znamo šta ste nam pakovali!

Zaev tvrdi, iako Vlada Srbije ima suprotne informacije, da makedonska vlada "nikada nije imala nameru, niti je dala upustva za izvršenje bilo kakvih kontraobaveštajnih aktivnosti protiv ili na račun bilo koje susedne zemlje, uključujući i Republiku Srbiju".

Makedonski premijer uoči današnjeg sastanka ističe da je njegova vlada "snažno posvećena izgradnji dobrosusedskih odnosa sa Srbijom".

"Uveren sam da je jedini konstruktivni pristup otvoren i direktan dijalog o svim pitanjima i pronalaženje uzajamno korisnih rešenja", dodao je Zaev.

foto: Reuters

Na direktno pitanje da li je makedonska vlada sklapala dogovore sa albanskom manjinom na uštrb srpskih interesa, Zaev tvrdi da su u pitanju "lažne vesti".

"Dozvolite mi da budem jasan, u našoj politici nema strategije i politike na štetu Srbije. Posvećeni smo održavanju i kontinuiranom radu na jačanju naših bilateralnih odnosa sa našim susedom, Republikom Srbijom", kaže on.

foto: Dragana Udovičić

Kako je dodao, pristup Makedonije spoljnoj politici zasniva se na politici otvorenih vrata direktnog dijaloga i dobre volje koja će rešiti probleme umesto što će da ih stvara.

"Smatramo da je to najefikasniji način izgradnje dobrosusedskih odnosa, saradnje i partnerstva", kaže Zaev.

Što se kosovskog pitanja tiče, Zaev kaže da će makedonska vlada "nastojati da izgradi prijateljske odnose zasnovane na uzajamnom poštovanju i jačanju trgovinskih veza".

(Kurir.rs/Tanjug/Blic/Milana Pejić/Foto: EPA, Marina Lopičić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...